G4Media.ro

Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei de constituționalitate a legii Ciucă –…

sursa foto: Unsplash/ Roman Synkevych

Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei de constituționalitate a legii Ciucă – Ciolacu care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit. Președintele Iohannis are zece zile la dispoziție să o promulge sau să o retrimită la Parlament

Curtea Constituțională (CCR) a publicat miercuri motivarea deciziei prin care a respins sesizarea depusă de USR și Forța Dreptei la legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit. Legea a fost inițiată de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, liderii PSD și PNL, și a fost atacată la CCR de parlamentarii USR și Forța Dreptei.

Din acest moment, președintele Klaus Iohannis are la dispoziție zece zile pentru a promulga legea, pentru a o trimite la Parlament pentru reexaminare sau pentru a o ataca la rândul său la CCR.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au inițiat și trecut prin Parlament în doar două zile, în preajma Crăciunului din 2023, un proiect de lege care dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit în 30 de zile de la finalizarea controlului ANAF. De asemenea, dacă prejudiciul e plătit până la primul termen de judecată, indiferent de valoarea prejudiciului, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.

Proiectul de lege îi scapă pe evazioniștii care produc prejudicii sub un milion de euro dacă plătesc prejudiciul plus 25% în timpul urmăririi penale de către procurori.

Proiectul lui Ciucă și Ciolacu modifică Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

În plus, proiectul prevede că DNA și DIICOT pot investiga și ele evaziunea fiscală prevăzută la articolele 8, 9 și 9 secund din Legea 241/200, în anumite condiții.

Ciolacu și Ciucă au depus proiectul la Parlament luni, 18 decembrie. Tot pe 18 decembrie a fost votat de Senat, iar marți, 19 decembrie, a fost votat de Camera Deputaților, potrivit site-ului oficial.

Citește aici motivarea integrală a CCR

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. în esență, Curtea a constatat că cel care a furat taxe și impozite de mai puțin de 1 mil. euro, este un novice, un ageamiu, un prostănac, evident că nu poate fi numit evazionist profesionist, prin urmare fapta trebuie dezincriminată

  2. hot la hot nu scoate ochii