G4Media.ro

Curtea Constituțională a amânat pronunțarea deciziei privind inițiativa ”Fără penali” pentru 9…

Curtea Constituțională a amânat pronunțarea deciziei privind inițiativa ”Fără penali” pentru 9 aprilie

Curtea Constituțională a amânat marți, pentru 9 aprilie, o decizie privind inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice”, din cauza unor probleme referitoare la listele de semnături de susținere, au declarat surse din cadrul CCR pentru G4Media.ro.

Potrivit surselor citate, unii primari nu au pus data pe atestarea listelor de semnături, așa cum prevede legea. ”Trebuie să verifică și alte documente, poate deducem noi data. Atestarea de către primari a listelor cu semnături prezintă neregularități”, au explicat surse participante la discuție pentru G4Media.ro.

”Nu există probleme de fond. Numărul minim de semnături pentru o inițiativă cetățenească a fost cu mult depășit. Nici referitor la formularea articolului cu interdicția pentru cei condamnați să ocupe funcții publice nu sunt probleme”, au mai spus surse din cadrul Curții Constituționale pentru G4Media.ro.

Curtea Constituţională a discutat azi iniţiativa legislativă depusă de USR pentru revizuirea Legii fundamentale, prin care se doreşte ca persoanele condamnate definitiv să nu mai ocupe funcţii publice.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Pe 12 februarie, Uniunea Salvaţi România anunţa că semnăturile iniţiativei civice „Fără penali în funcţii publice” au ajuns la CCR, după peste 100 de zile de întârziere. Potrivit legii, judecătorii CCR au la dispoziţie 60 de zile calendaristice pentru a se pronunţa asupra constituţionalităţii textului propus.

„După aproape cinci luni de tergiversări, Camera Deputaţilor a predat Curţii Constituţionale listele semnate de cei peste un milion de români care susţin iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”. Nota informativă prin care secretarul general a comunicat Biroului permanent al Camerei Deputaţilor un număr fals al semnăturilor m-a determinat să asist la întocmirea procesului-verbal de predare-primire, pentru a mă asigura că nu lipseşte absolut nicio semnătură. Nu credeam că va fi nevoie, dar în aceste condiţii nu ne-am putut baza pe buna credinţă a persoanelor implicate. Astăzi însă am reuşit să bifăm încă un pas care să ducă iniţiativa mai aproape de declanşarea referendumului”, preciza preşedintele grupului de iniţiativă, avocatul Mihai Badea, citat de Agerpres.

USR susţinea că, „la comanda politică a lui Liviu Dragnea”, angajaţii Secretariatului General au trecut în nota informativă care urma să fie trimisă Curţii Constituţionale un număr de 591.097 de semnături, deşi Uniunea a depus în Parlament 931.249 de semnături, dintre care 825.624 validate de primării.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. In URSS unii judecatori sunt Penali si au imunitate!
  https://m.digi24.ro/stiri/externe/rusia/tara-in-care-judecatorii-se-pot-urca-beti-la-volan-fara-riscul-de-a-fi-sanctionati-de-politie-875532

  Ma intreb daca Turistul care viziteaza/ a vizitat URSS…ce a inteles ..

 2. Era de așteptat ca problema să vină de la primari. Cea mai mare ușurare e că totul e în regulă cu formularea articolului. Să sperăm că nu se sucesc până pe 9 (în ce hal am ajuns, să sperăm că CCR nu se răzgândește…).

 3. Dar ora, intervalul orar corespunde? Grupa sanguina, sapca, barba?

 4. ce atata amanare. e trivial. ccr si sinistrul justitiei fac pe zi ce trece sa nu mai existe penali. cu sange „albastru”. ce sens ar mai avea asa ceva „fara penali” cand ei sunt pe cale de disparitie.

 5. CURTEA CUNSTITUTIONALA ESTE IMPOTRIVA ROMANIEI. RUSINE!!!!

  • De unde sunt judecătorii CCR? Din PSD, majoritatea.

   De ce? Pentru că aţi tot votat PSD, proştilor.

 6. Ăiă cînd cu famelia tradițională fură perfecți: o dată nu le scăpă! Ba chiar toate datele le- au trecut cu cifre romane!

 7. CCR nu ai primit ordin de la comandantul suprem?

 8. Da, era prea din scurt pentru ei o problema atat de „complexa”! Nu puteau judeca limpede!

 9. zise dobre si mai lua o gura de asfalt!
  Deci m-a innebunit asta cu aceeasi si aceeasi placa care este total fara rost pe site-ul asta.
  Ba baiatule, prostii aia multi la care te referi invariabil nu sunt pe aici, iar pentru 4-5 elemente care mai apar din cand in cand te agiti fara eficacitate. Gandeste si tu un pic!

 10. De ce.se amână? Suntem cu PENALI sau impotriva lor? Nu cumva vreti sa-i apărați? Nu va mai bateti joc de aceasta tara ca de aici va luati salariile si ce salarii. Este foarte simplu, Romania,poporul roman asta isi doreste”FARA PENALi” credeti ca suntem atât de naivi.Ferească DUMNEZEU de judecată LUI si a poporului ROMAN.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.