G4Media.ro

Cum și-a bătut joc România de Vera Jourova / Președintele Iohannis poate…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cum și-a bătut joc România de Vera Jourova / Președintele Iohannis poate repara umilirea înaltului oficial UE întorcând la Parlament legea avertizorului de integritate, altfel riscă să lase țara fără fonduri europene

Statul român ș-a bătut joc crunt de vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, în timpul vizitei sale de două zile la București, umilind-o într-un mod greu de imaginat, chiar și în cazul unor țări ostile Bruxelles-ului ca Polonia sau Ungaria. Acum, pentru a repara dezastrul, președintelui Klaus Iohannis nu-i rămâne decât să întoarcă la Parlament legea care transpune directiva privind avertizorul de integritate, altfel România riscă să piardă zeci de miliarde de euro din fonduri europene.

Cum s-a ajuns aici?

Jourova s-a aflat luni și marți la București, pentru a monitoriza teme ca libertatea presei, statul de drept și, în mod explicit, modul de implementare a directivei privind avertizorul de integritate.

Despre directiva UE privind avertizorul de integritate, Jourova s-a referit pe larg în interviul publicat luni de ziarul Libertatea, deci în prima zi a vizitiei. Oficialul european atragea atenția că România nu a transpus directiva și că ”este important ca ea să se adopte de urgență”.

 • Rep: Recent, propunerile societăților civile din România în privința legii protecției whistleblowerilor au fost ignorate de Parlament. Dacă dvs. ar fi să pledați pentru whistlebloweri, cum ați explica colegilor politicieni din Parlamentul României de ce sunt importanți avertizorii de integritate și de ce fac ei nu e „turnătorie”, adică nu e un prejudiciu mânat de interese mărunte?
 • Vera Jourova: După cum știți, am introdus o lege nouă la nivelul UE, pentru a le oferi protecție sporită avertizorilor de integritate din întreaga UE. Aceasta prevede un nivel ridicat de protecție a avertizorilor care raportează încălcări ale legislației UE. Stabilește, de exemplu, canale sigure de raportare și protejează avertizorii împotriva concedierii sau a altor forme de represalii. Prin aceasta, dorim să sprijinim persoanele care sunt pregătite să își asume riscul de a deconspira încălcări grave ale legislației UE. Legea este deja în vigoare din luna decembrie a anului trecut. Din păcate, majoritatea statelor membre nu au transpus la timp normele UE, inclusiv România. De aceea am lansat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva tuturor statelor membre în cauză. Am luat cunoștință de faptul că legislația națională de transpunere este acum în curs de adoptare de către Parlamentul României. Este important ca ea să se adopte de urgență.

Ce s-a întâmplat în România în cele două zile ale vizitei? În prima zi, luni, Comisia Juridică din Camera Deputaților a luat în discuție amendamentele formulate de Laura Vicol, președinta Comisiei (PSD), la proiectul de lege care transpune directiva. Mai mulți experți și ONG-uri au criticat vehement propunerile, pe motiv că descurajează la maxim avertizorii de integritate din instituții sau companii publice să semnaleze acte de corupție sau încălcări ale legii, ele fiind exact în direcția opusă așteptărilor formulate de Comisia Europeană.

Spre disperarea organizațiilor neguvernamentale prezente la dezbaterile din comisia juridică, PSD, PNL și UDMR au făcut totul să omoare instituția avertizorului de integritate, să golească legea de conținut. Coaliția a mutilat directiva europeană privind avertizorii, introducând suplimentar o serie de prevederi care le oferă mai puțină protecție (au eliminat de pildă posibilitatea raportării anonime) sau care îi expune represaliilor. Laura Vicol a susținut că sunt amendamente asumate de întreaga coaliție.

În tot acest timp, la Cotroceni, vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, era primită de președintele Klaus Iohannis cu obișnuitele formule goale de conținut și cu pretenția de a fi ridicat MCV. Șeful statului a explicat că mecanismul privind statul de drept care se aplică tuturor țărilor UE ar fi suficient. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale transmis după întâlnire, Iohannis a subliniat „angajamentul politic pentru consolidarea statului de drept, reformele în domeniul justiției și lupta împotriva corupției”.

A doua zi, când oficialul european se afla încă la București, Parlamentul României a votat varianta masacrată a directivei privind avertizorii de integritate. Același grup de ONG-uri a protestat în cor, anunțânând că va cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională. Lista lungă de probleme majore indentificate la legea avertizorilului de inegritate se găsește în link-urile de la sfârșitul acestei analize.

Pentru ca umilirea Verei Jurova să fie totală, trebuie subliniat că subiectul nu a existat în presă, la fel ca plagiatul premierului Ciucă sau legile siguranței. Doar câteva site-uri independente au reflectat  subiectul, prezentat pe larg de G4Media.ro. Vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență avea pe agenda vizitei sale inclusiv monitorizarea libertății presei, motiv pentru care s-a întâlnit cu un grup de jurnaliști din presa independentă, printre care și Cristian Pantazi, redactorul șef al G4Media.ro.

Statul român a umilit-o de două ori pe Jourova. În primul rând, România a transpus directiva privind avertizorii de integritate în regim de urgență, dar exact pe dos față de așteptările Bruxelles-ului. Votul din Parlament a avut chiar sub ochii oficialului european aflat la București. Despre unele evoluții anti-democratice grave a luat notă cu stupefacție chiar de la jurnaliștii cu care s-a întâlnit.

În al doilea rând, presa mogulilor a tăcut și pe acest subiect, așa cum procedează cu multe altele. Statul român i-a oferit vicepreședintelui Comisiei Europene un exemplu viu despre cum poate fi redusă presa la tăcere, cumpărată cu bani grei de marile partide ca să tacă în momentele esențiale. Oferindu-i acest exemplu, statul român a umilit-o din nou pe Vera Jourova, venită la București să se intereseze, între altele, tocmai de libertatea presei! Cât dispreț manifestat față de un oficial european! Ce sfidare grosolană!

De ce au procedat astfel autoritățile de la București? Cum se explică acest comportament aparent irațional, complet neelegant, aproape sinucigaș și vădit împotriva interesului public? Prima explicație este criza de timp, a doua lăcomia. Parlamentul își încheie sesiunea în această săptămână, astfel că legea trebuia trecută rapid pentru a putea fi trimisă la promulgare. Numai că PSD PNL și PNL n-au ținut cont de așteptările Bruxelles-ului, ci de propriile interese.

Primarii, șefii de consilii județene sau miniștri n-au nevoie de avertizori de integritate, când au de cheltuit 80 de miliarde de euro (30 din PNRR, 50 din bugetul multianual). Ei au nevoie de garanții legale că se pot înfrupta în liniște din resuse, fără teamă că vreun angajat din instituție vorbește cu presa sau cu procurorii despre afacerile necurate puse la cale în instituția în care lucrează. Au nevoie de o presă pusă cu botul pe labe și de o justiție complet anihilată, de procurori paralizați. Pe scurt, au nevoie de impunitate.

Salivând cu ochii pe miliardele UE, politicienii români aflați la putere s-au dovedit atât de lacomi, încât n-au mai ținut cont de nimic, nici măcar de prezența vicepreședintelui Comisiei Europene, Vera Jourova, la București. Comportamentul lor, dublat de alte gesturi anti-reformiste comise de coaliția aflată la putere, a convins în cele din urmă Bruxelles-ul că fondurile UE se află în mare pericol în România.

În consecință, șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a anunțat, vineri, că analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană privind activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România din cauza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorul de integritate. Kovesi a mai invocat și lipsa de cooperare a statului român în privința Parchetului European: nu i-a pus la dispoziție toți procurorii solicitați, iar operaționalizarea biroului a întârziat considerabil din cauză că n-a avut la dispoziție un număr adecvat de ofițeri de poliție judiciară.

Este o premieră tristă pentru România, la un pas de suspendarea fondurilor europene. Dacă Bruxelles-ul va activa mecanismul, România intră oficial pe lista neagră a țărilor cu mari deficite la capitolul stat de drept alături de Ungaria și Polonia.

Președintele Klaus Iohannis mai are o singură șansă de a limita dezastrul, întorcând de urgență la Parlament legea avertizorului de integritate, asta dacă ea nu va fi atacată între timp de opoziție sau de Avocatul Poporului la Curtea Constituțională. Dacă va promulga legea în forma actuală, suspendarea fondurilor europene acordate României este inevitabilă. Astfel, vor fi compromise șansele de dezvoltare ale unei țări întregi din cauza lăcomiei și prostiei unor politicieni care nu înțeleg că nu pot pot face ce vor ei cu banii altora și că nu pot fura fără să dea socoteală chiar nimănui.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

75 comentarii

 1. Cat optimism…

  • Dane, tu nu te-ai prins că ăștia nu vor să își complice existența cu UE?

   Ce înseamnă banii europeni? BE îți dă lovele, dar te verifică și de 30 de ori. Asta să vadă ce faci tu, politicianul / alesul X, cu banii. Dacă ești corect și cinstit, îți mai dă. Dacă ai fost hoț și ticălos și nu te-ai achitat ca lumea de ce voiai să faci, te pune să dai sumele înapoi.

   Ce înseamnă fonduri locale / finanțare internă? Statul român îți dă bani, dar nu este interesat să te verifice ce faci tu cu ei. Te prinzi și de ce.

   Știi care e partea cea mai nașpa? Că ai niște oameni în administrația locala care își doresc să facă ceva pentru comunitatea lor. Sunt aleși locali care sunt interesați strict de dezvoltarea mediului în care trăiesc.

  • Croația: euro + Schengen.

  • Comentariu cenzurat la ora 7:55

  • Nu stiu de ce mi-a fost cenzurat comentariul de la 7;55.
   Probabil, fiindca am sugerat ca pregatirea legilor securitatii si aceste masuri de neutralizare a celor care denunta coruptia, nu sunt intamplator atat de aproape in timp si ca
   par a avea un autor comun. Ca miroase a lovitura planificata impotriva democratiei.

 2. Asa suntem noi ospitalieri cu străinii. Daca reduci așteptările la 0 orice vina după pare o îmbunătățire.

  • Daca intru la articolul despre ” casatoriile ” noi din Elvetzia sint comentarii anterioare datei articolului . Aaaaa , iata ca mai sint si alte cazuri .Redactia , cum se explica aceasta anomalie ?

 3. Dan Tapalaga il „suspecteaza” pe Iohannis ca ar fi cinstit, integru, de partea statului de drept, dar de fapt e fix invers: e conducatorul aliantei mafiote PSD-PNL-UDMR care a capturat Romania.
  Toate ticalosiile legislative din ultimele luni, de la proiectele legilor sekuritatii la legile justitiei strambe, reinfiintarea SIIJ sau mutilarea legii avertizorului de integritate au fost aprobate de Iohannis.

 4. Romania lui Iohanis nu Romania oamenilor corecti si onesti

 5. Nu întoarce nimic Ficusul. Nu e el …capo de tutti capi? Ce inițiative împotriva furtului are? Ce ieșiri publice are pe tema corupției generalizate, a furtului ziua în amiaza mare? Prin ce inițiative demne de toată lauda se distinge el? Nici măcar la golf nu-i un mare jucător. E un nimeni în ISTORIA României. Cea mai mare deziluzie a oamenilor cu scaun la cap din ultimii 33 de ani…

  • Mda, o jigodie, ne-a păcălit pe mulți. Încă mă gândesc dacă nu ar fi fost mai bine Ponta prima oară, nu s-ar fi întâmplat nici Dragnea nici Iohannis, dar oricum, doar Dumnezeu știe ce ar fi fost. Mă gândesc că poate Ponta ar fi avut o jenă mai mare față de partenerii externi..

 6. „Numai că PSD PNL și PNL n-au ținut cont de așteptările Bruxellesului, ci de propriile interese.”

  Ati vrut sa treceti si UDMR aici, dar nu v-a iesit?.. ca sa nu discriminam, zic…

 7. Chiar daca votau legea conform cerintelor UE, banditii din partide tot ar fi spaguit avertizorii de integritate sa taca din gura. Acum sunt la moda. Pana acum era DNA-ul responsabil de coruptie. Apropo, se organizeaza concurs in institutiile publice pentru asa ceva?

 8. Ce va mai place turnatoria!

  • Ce va mai place hotia!

  • Interesant cum oamenii de 50+ de la noi traiesc in continuare cu educatia primita de la ceausescu. Si manifestand comportament de puscarias cu morala care se cuvine.
   E totu ok, doar ca nu e ok sa arati cu degetu hotia, ca nu se face asa ceva. Ce sunt turnator de partid?

  • Mai baiete tu de ce crezi ca a avut atata succes Codruta ca e in sangele vostru si nu e nevoie decat un sef de institutie cinstiti si iarasi va ingramaditi.

 9. Scuzati-ma, dar Vera Jourova merita sa fie umilita!
  A venit la Bucuresti NEINFORMATA(desi Comisia Europeana are Reprezentanta la Bucuresti), ascultand doar vorbele goale ale autoritatilor romane care de 30 de ani arata clar lumii intregi ca sunt in fruntea tarii doar pentru propriile interese si ca LEGILE au grija sa le faca in favoarea lor!
  E inadmisibil ca dna Vera a ajuns sa fie umilita in asemenea hal, dar STIA bine ce zace in guvernarea de la Bucuresti: coruptie fara frica!
  Eu am postat un astfel de comentariu inca de la aparitia pe surse a acestei informatii, dar G4media a blocat postarea, am sesizat chiar pe forum sa nu mai blocheze cu „Trimiti comentariul prea repede”!!!
  Chiar asta spuneam: dna Vera e mintita la Bucuresti, sa intelegem ca ea a crezut minciunile dlui Haos si ale acolitilor lui?!!
  Ca dlui Haos nu-i mai e rusine macar sa minta in asemenea ha, noi stim, dar aia de la UE sunt chair asa rupti de Romania, eu nu cred, Reprezentanta Comisiei la Bucuresti trimite Informari periodice…
  Eu cred ca mai degraba, CE e silita sa inchida ochii, data fiind criza actuala din Ucraina plus viitoarea iarna care ar putea aduce in casele occidentalilor traiul romanilor din vremea lui Ceausescu: frig, intuneric, foamete….

  • deja subiectul este lamurit . vorbele in vint nu tin loc de concretete . tot ceea ce trebuie schimbat va fi schimbat si legea isi va urma cursul modificata . o alta incercare nereusita .

 10. Turistul străin de rând e făcut la buzunare, oficialul străin de rang înalt e luat în bătaie de joc de la cel mai înalt nivel…!!! Ce rușine ! Avea dreptate colegul cu țara bananieră…

 11. Alo, USR e aici?

  • Micuții neo-marxiști ar vrea reîntoarcerea „turnătorului la Secu”. Bieții de ei dacă și-au văzut părinții ducând o viață bună scriind rapoarte la securitate își închipuie că așa trebuie sa fie viața!

  • – De fiecare dată USL când spun că fac ceva şi se ceartă nu iese nimica.😏
   – De fiecare dată USL când spun că fac ceva dar nu se ceartă sigur iese invers decât spun.😏
   – De fiecare dată când simte Rareş să iasă la propagandă de când a fost tras pe dreapta ca propagandist urmează execuţii.😏
   – De fiecare dată când iese gaşca Stănescu-Firea la propagandă urmează iarăşi execuţii dar la ceilalţi. 😏
   – De fiecare dată când Iohannis spune că nu e de acord cu ceva PSD îi arată pisica lui Iohannis cu demisia, apoi va fi de acord.😏
   – De fiecare dată când apare Simion cu listele de demitere a lui Iohannis a scăpat pisica din curtea PSD.😏
   – De fiecare dată când atacă brutal ăştia pe USR cu sabotaje sau altele testează terenul să vadă dacă mai au susţinere şi să vadă dacă au şanse la alegeri dacă fug de la guvernare, încă tot încearcă.😏

   Hai că ajunge că iarăşi v-am băgat în insomnie. 😀😀😀😀😀😀

 12. pentru dosarul cu casele ,asta se razbuna pe o tara,

 13. Da de ce vb domnul in locul doamnei? Dna Jourova n-are limbă? Nu poate să spună singură cum s-a simtit? De ce atâta paranoia?
  MAJORITATEA țărilor am citit clar, nu au transpus la timp normele UE. Numai cuvinte bombastice in articolul ăsta, un ceai de tei, un calmant ar prinde bine. Isterie, un articol isteric!

  • Ibse, era prea lung articolul ca sa il citesti tot? Comentariul tau ne spune ori ca nu ai citit ori ca ai citit si nu ai inteles nimic.

  • Fugi la aia la care iti place ce scriu nu mai delira pe aicea propagandistule!

 14. G4media, unde-i postarea mea, de ce cenzurati la greu de la o vreme, cine va plateste?!!!!

  • Si mie mi se intampla, Nu sunt sigur ca siteul cenzureaza sau poate doar au ceva probleme tehnice sau poate chiar mesajul tau este blocat de la plecare din browserul tau, de aplicatii gen AdBlock . Posibil sa gresesc

  • Si mie mi se intampla, tot mai de, desi nu scriu indecent, nici violent, nu bat campii. Apreciez pozitia autorilor si vin cu confirmari sau completari.. Chiar si raspunsul la comentariul tau, azi pe la 11;30, mi-a fost cenzurat, Am incercat sa-l repostez si mi-au raspuns ca e duplicat. Deci la ei a sosit.

  • Nu pot admite ca sunt ipocriti ca practica ceeace combat. Probabil, cineva ii saboteaza. Se vrea sa li se indeparteze cititorii sinceri si sa ramana doar postacii care isi bat joc.
   Ma hotarasem sa parasesc G4Media, in semn de protest, dar mi-am dat seama ca as face jocul acelor cartite

  • Frate la cate postari mi le-au ascuns acuma erati pe terapie toti.

 15. Știți cum funcționează un whistleblower? Sunt platforme așa-zis anomime, dar după enunț, prin arborele de răspuns la întrebările puse de platforma, denunțătorul poate fi ușor identificat. Sunt des introduse în marile companii multinationale, îndeosebi în bănci, și nu au niciun succes. Fie determina abuzuri, fie retineri din considerente,, reminiscențe din epoca comunista, turnătorie ”. Revoluția morala a societății românești este absolut necesara, și suntem datori cu toții aici, nu doar politicienii : ea poate fi făcută și prin acest instrument, care va fi introdus oricum, dar a creiona situația în termeni,, salivand cu ochii pe miliardele UE”, e cam prea mult. Mai are puțin, dl Tapalaga, și ne va îndruma sa ne dam în cap unii altora.

 16. Dulapul trebuia mai întâi suspendat, apoi dat jos.

 17. deja subiectul este lamurit . vorbele in vint nu tin loc de concretete . tot ceea ce trebuie schimbat va fi schimbat si legea isi va urma cursul modificata . o alta incercare nereusita .

 18. Hai sa vedem ca UE taie fondurile! Stim bine ca n-au curajul sa faca asta. Vor inchide ochii la derapaje asa cum au facut pana acum.

 19. „Laura Vicol a susținut că sunt amendamente asumate de întreaga coaliție.” asta spune tot

 20. Auzem un „analist” la televizor, cum că „domle, toate tarile au negociat ceva în propriul interes acum cu summit-ul NATO, cu summit-ul G7, cu războiul, cu criza grânelor, cu criza energetică etc și numai politicienii noștri nu au reușit sa negocieze nimic în tot acest context.”
  Cum domle nu au negociat nimic? Iată că au negociat. Susținem flancul estic, cumpărăm avioane sh din Norvegia, cumpărăm și de la americani, și de la francezi și de la toți ceva tehnică de luptă veche, ajutăm și cu ceva gaze din Marea Neagră, și cu niște grâne din Ucraina și din Baragan…
  Iar la schimb vrem să ne lăsați în pace vreo 20 de ani de acum încolo cu stat de drept, cu justiție independentă, cu mcv, cu Comisia de la Veneția, cu Greco, cu jurnaliști independenți, cu control pe fondurile europene și pe PNRR și asa mai departe.
  Și uite că s-a bătut palma. Bun venit în Europa cu două viteze.

  • Pare o apreciere corecta. UE a facut compromisuri politice si a refuzat sa aprere tratatele. O multime de derapaje de la statul de drept au fost tolerate pana la extrem.

  • Mai trage apa la latrinaTV!

 21. Ați votat PSD 30%, PNL 25%, nu meritați bani de dezvoltare, sunteți un popor ticălos și corupt.

 22. Vezi sa nu! O fi de capu lui să facă ce vrea,nu prea cred că bolșevicii de rit nou ar înghiți o.

 23. N are ambiție AUR să depună semnăturile alea și să provoace suspendarea, pun pariu!

 24. PnL si PSD oricum vor fura fondurile, parca asta era placa, deci la ce avem nevoie de ele?

 25. povestiti-mi cum arata avertizoarele astea in germania sau olanda – ca sa avem si noi exact la fel

 26. Românii au obținut ce și-au dorit: președinte „neamț” și guvernele lui, care le tot dau plăcuțe suedeze. În 2019 și în 2020 dădeau românii, acum primesc cu bucurie.

 27. Va mai vaitati mult? Este asa de greu sa treceti pe la urna de vot odata la 4 ani?

 28. Dacă Laura Codruța Kovesi se implică și cere activarea mecanismului statului de drept,cu rol de condiționare a fondurilor europene(inclusiv cele din PNRR) de transpunerea întocmai în legislație a directivei privind avertizorii de integritate,demersul eu spun că poate să îî aducă și pe oficialii români și pe cei ai Comisiei Europene la masa adevărului(căci cam în același timp în care autoritățile romane raportau doamnei Jurova transpunerea în legislația română a directivei cu pricina, parlamentarii votau favorabil la două mâini amendamente propuse de Laura Vicol care făceau ca directiva europeană privind avertizorii de integritate să nu fie în fapt și în drept transpusă în legislația romînă,adică mai bine zis modificau pe sub masa,pe șestache, proiectul discutat și agreat cu Comisia Europeană).

  • Domnule, inainte de ’89 Ro era plina de avertizori de integritate! Ei mai erau cunoscuti si drept „informatori”. Asta vreti? Vreti o tara ca o puscarie? Eu traiesc de 25 de ani in US si nu cunosc sa existe aceasta politica a avertizorilor de integritate! Am prieteni si in Germania si Anglia si nici ei nu au auzit de o astfel de politica! Oare de ce? Pentru ca lumea occidentala este o lume libersla nu neocomunista cum o vreti dvstra!

  • Cris, despre ce vorbiți? este un instrument care faciliteaza in special raportarea co.ruptiei care a nenorocit aceasta țara.

   Faptele ce pot face obiectul unei avertizări in interes public (sau unei avertizări de integritate dacă vine de la un cetatean) vor fi din categoriile prevăzute EXPRES ŞI LIMITATIV DE ART. 5 DIN LEGEA NR. 571/2004:

   a) infracţiuni de co.ruptie, infracţiuni asimilate infracţiunilor de co.ruptie, infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de co.ruptie, infracţiunile de fals şi infracţiunile de serviciu sau în legătură cu serviciul;

   b) infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene;

   c) practici sau tratamente preferenţiale ori discriminatorii în exercitarea atribuţiilor;

   d) încălcarea prevederilor privind incompatibilităţile, conflictele de interese și a situației pantouflage;

   e) folosirea abuzivă a resurselor materiale sau umane;
   f) partizanatul politic în exercitarea prerogativelor postului;
   g) încălcări ale legii în privinţa accesului la informaţii şi a transparenţei decizionale;

   h) încălcarea prevederilor legale privind achiziţiile publice şi finanţările nerambursabile;

   i) incompetenţa sau neglijenţa în serviciu;

   j) evaluări neobiective ale personalului în procesul de recrutare, selectare, promovare, retrogradare şi eliberare din funcţie;

   k) încălcări ale procedurilor administrative sau stabilirea unor proceduri interne cu nerespectarea legii.”

   Tocmai pentru ca aceste practici imorale si cor.upte nu au fost identificate si combătute, aceasta țara a ajuns in situația de fața.
   Romanii sunt săraci intr-o țara bogata datorita cor- uptiei. Milioane de romani au emigrat pentru ca nu au mai suportat nedreptatile.

  • Legea e foarte buna asa cum e . anonimatul prelungirea la nesfirsit a unor obiective ce pot fi exploatate politic , trebuie sa dispara .

 29. *română

 30. Si mie mi se intampla, in ultima vreme tot mai des. Nu scriu indecent, nici violent, nu bat campii. Apreciez pozitia autorilor si vin cu confirmari sau completari. Mai mult, d-nii Tapalaga si Pantazi combat exact practici din care fac parte si asemenea acte de cenzura.
  Nu pot admite ca sunt ipocriti. Cred, mai curand ca cineva ii saboteaza.
  CRED CA SE VREA SA LI SE INDEPARTEZE CITITORII SINCERI, SA RAMANA DOAR POSTACII, care isi bat joc de munca lor.
  Ma hotarasem sa parasesc G4Media, in semn de protest, dar m-am razgandit. As face jocul acelor cartite .

 31. Secțiunea de comentarii la articolele de astăzi este închisă? La articolele postate azi nu se poate comenta si apar comentarii de la alte articole postate acum n zile.

  • au observat si alti multi cititori bug-ul.
   idee de evolutie, o lista de articole similare, e clasica. implementarea e adeseori catastrofica.

  • Le-am scris rezolvarea intr-un comentariu pe care nu l-au publicat:
   Sa renunțe la widget-ul / elementul/ opțiunea cu articole similare si sa posteze doar link-urile la final.

   Ce-i drept si pe mine m-a apucat cheful de a-mi îmbunătăți unui website aseară si m-a ținut toată noaptea creativitatea.
   Desi varianta desktop arată bine, cea pe mobil e total nesatisfăcătoare;
   trebuie investit timp cu trial &error pt ca sunt reguli noi pt varianta mobil si opțiuni cu sute de variante.
   Așa si la ei: au nevoie de un IT-ist care sa stea sa bibileasca ca sa le rezolve problema si… sa crească satisfacția cititorilor si comentatorilor.

 32. Pentru o preopinentă a mea care nu a auzit de o instituție încetățenită în toată UE ,astfel încăt face obiectul unei directive europene cu aplicabilitate în toată UE nu pot decât să îî recomand să se mai informeze.E treaba domniei ei dacă dorește să-și crescă copiii într-o țară în care cultura corupției,a jafului ,a furtului și deturnării fondurilor publice să existe la scară largă și să fie acoperită prin caracterul ermetic clandestin și bine structurat al grupărilor și instituițiilor unde e promovată sau există riscul iminent al promovării ei.Dar să nu condamne o țară să suporte acerst lucru,căci nu are acest drept.

  • Ne omoara astia care fac monolog cu ei pe toate forumurile si asteapta altii sa vina sa le faca terapie.

 33. Am priceput, nu mai insistati ca am inteles ca toti sunteti ingrijorati ca USR va castiga alegerile. 😏

 34. Se intampla ceva cu pagina G4media? La cele mai noi articole a disparut sectiunea de comentarii cu toate casutele: comenteaza, raspunde…iar, in pagina principala, numarul de comentarii este 0 dar articolul are cateva comentarii. Deduc ca sectiunea de comentarii este inaccesibila…e un fel de ban to comment?

 35. Dar pentru avertizorii de integritate cu privire la interesele Romaniei (ca in discutie este UE) se asigura protectie?

  • Ia pune u mânuţă şi vezi ce sunt în legile alea şi nu mai aştepta totul mură în gură să vă lămurească alţii că vedem că aceeaşi problemă aveţi toţi postaci, adică nu ştiţi numica de nimica dar vă daţi specialişti în toate.

 36. @talidaignuda, dacă tot reciclați. Și cum încep să construiască tranșee la Marea Neagră.

 37. Poate v-aţi întrebat cum identificăm postacii de partid şi nu numai 😏
  ———————-
  – (PSD) – Toţi sunt analfabeţi fără excepţie că sunt riverani, obedienţi sau conserve.
  – (PNL) – Toţi sunt în delir fără excepţie că sunt riverani, obedienţi sau conserve.
  – (AUR) – Toţi sunt ca primele două variante de dinainte în afară de riverani care sunt puţin diferiţi ca al celor două variante că sunt conserve învăţate la aceeaşi şcoală de fete.
  – (Fracţiuni de SECurici) – Toţi sunt rupţi de realitate şi obosiţi rău.
  – (PARTIDE SUB PRAG) – Amestec a celor descrise înainte.
  – (USR) – Toţi sunt opusul celorlalţi de dinainte.
  – (PAMFLETIŞTI) – Singura sursă echidistantă şi credibilă a mediei noastre contemporane si postacale.
  ———————-
  Percepţia noastră fină nu dă greş niciodată şi cum suntem şi pamfletişti în timpul liber suntem şi credibili şi echidistanţi, logic. 😀😀😀😀😀😀

 38. Legea e foarte buna asa cum e . anonimatul prelungirea la nesfirsit a unor obiective ce pot fi exploatate politic , trebuie sa dispara .

 39. Pentru a ciunti o asemenea lege, Iohannis face pact cu diavolul (PSD)…cum sa trimita legea inapoi?