G4Media.ro

BREAKING Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, anunță că analizează o posibilă…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

BREAKING Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, anunță că analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România din cauza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorul de integritate

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, anunță, într-un comunicat dat publicității joi, că analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România din cauza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorul de integritate.

Principalul motiv de îngrijorare este că aceste dispoziții ar putea avea un efect de demobilizare, descurajând potențialii avertizori  de integritate din România și afectând negativ nivelul de detectare a fraudei din UE. De facto, acest lucru ar duce la o deteriorare a sistemului existent care asigură buna funcționare a serviciilor de anchetă și de urmărire penală în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a fraudei, inclusiv a fraudei fiscale, a corupției sau a altor încălcări ale dreptului Uniunii legate de execuția bugetului Uniunii sau de protecția intereselor financiare ale Uniunii”, se arată în comunicatul șefei Parchetului European.

Parlamentul a votat, miercuri, chiar în timpul vizitei vicepreședintelui Comisiei Europene, Vera Jourova, la București un proiect de lege care transpune o directivă europeană privind avertizorii de integritate, criticat puternic de ONG-uri pe motiv ca descurajează semnalarea actelor de corupție și de nerespectare a legii.

Un alt motiv pentru care Kovesi anunță că analizează posibilitatea sesizării Comisiei Europene în ce privește activarea mecanismului de condiționalitate a fondurilor este faptul că Parchetul European nu ar fi primit încă cei 9 procurori delegați suplimentar față de cei desemnați deja și că ” a existat o întârziere considerabilă în ceea ce privește acordarea biroului EPPO din România a unui număr adecvat de ofițeri de poliție judiciară în sprijinul operațiunilor sale”.

 • Redăm mai jos integral declarația procurorului-șef european Laura Kövesi privind protecția denunțătorilor de integritate în România

”Avertizorii de integritate reprezintă o sursă esențială de informații pentru serviciile de investigație și de urmărire penală. Prin urmare, transpunerea corectă și implementarea efectivă a Directivei (UE)2019/1937 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii (Directiva privind protecția avertizorilor de integritate) prezintă o relevanță operațională directă pentru Parchetul European. Dacă nu reușiți să îi protejați pe avertizori, limitați detectarea. Dacă nu detectați, nu puteți investiga și urmări penal.

Procurorul-șef european a luat act în mod corespunzător de faptul că, la 29 iunie 2022, Camera Deputaților din România a adoptat în sfârșit o lege care vizează transpunerea Directivei privind protecția avertizorilor de integritate. Pe baza analizei preliminare a legii și, în special, a modificărilor aduse proiectului de lege la 28 iunie 2022, chiar înainte de adoptarea acesteia de către plen, procurorul-șef european evaluează dacă unele dintre aceste dispoziții ar fi contrare Directivei privind protecția avertizorilor de integritate și ar reprezenta un pas înapoi în raport cu nivelul actual de protecție, stabilit de legislația națională încă din 2004.

Principalul motiv de îngrijorare este că aceste dispoziții ar putea avea un efect de demobilizare, descurajând potențialii avertizori din România și afectând negativ nivelul de detectare a fraudei din UE. De facto, acest lucru ar duce la o deteriorare a sistemului existent care asigură buna funcționare a serviciilor de anchetă și de urmărire penală în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a fraudei, inclusiv a fraudei fiscale, a corupției sau a altor încălcări ale dreptului Uniunii legate de execuția bugetului Uniunii sau de protecția intereselor financiare ale Uniunii.

Este important de reamintit, în plus, că EPPO nu a primit încă numirea a 9 procurori europeni delegați din România și că a existat o întârziere considerabilă în ceea ce privește acordarea biroului EPPO din România a unui număr adecvat de ofițeri de poliție judiciară în sprijinul operațiunilor sale. Procurorul-șef european analizează dacă această situație persistentă, combinată cu cele mai recente evoluții, ar justifica un raport către Comisia Europeană în conformitate cu considerentul 16 din Regulamentul (UE) 2020/2092 din 16 decembrie 2020 privind un regim general de condiționalitate pentru protecția bugetului Uniunii.”

Context

România nu ar fi prima țară în cazul căreia Parchetul European cere Comisiei activarea mecanismului de condiționare a fondurilor europene de respectarea statului de drept. Acest lucru s-a întâmplat deja în cazul Sloveniei și Poloniei.

Kovesi declara, în iulie 2021, că Slovenia, reprezintă un „risc uriaș” în ceea ce privește fraudarea fondurilor europene, din cauză că la data respectivă Slovenia nu nominalizase procurori pentru Parchetul European (EPPO) pe care îl conduce, acesta fiind însărcinat cu anchetarea fraudelor legate de fondurile europene și a altor infracțiuni legate de bugetul UE.

În februarie 2022, Laura Kövesi, şefa Parchetului European, a avertizat că refuzul Poloniei de a coopera cu instituţia pe care o conduce riscă să înlesnească fraudele cu fonduri UE.

Kovesi susţine că poziția Poloniei îngreunează investigaţiile legate de corupția transfrontalieră în UE, transmite EU Observer.

Kovesi a trimis acest avertisment într-o scrisoare către Comisia Europeană, care arată că ori de câte ori un procuror european nu a putut obține probe din Polonia capacitatea Parchetului de a contracara criminalitatea care afectează bugetul Uniunii este îngreunată în mod sistematic.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

87 comentarii

 1. Super!

  • Bravo Codruța! Arde-i pe marțafoi!

  • Se pregateste doamna pentru cursa de la Cotroceni?

  • Bravo,Kovesi !!!Jos cu mafioții!

  • Trebuie dejucat planul borfaşilor PNL = PSD!

  • foarte bine, statul de drept din Romania este o gluma proasta si nu doar cand vine vorba de directiva privind avertizorul de integritate. Sa ne uitam cum sunt refuzate toate extradarile, cum Nicolae Ciuca – omul care a spus ca nu o sa intre in politica, isi ascunde plagiatul. Cum procesele dureaza ani si ani de zile.

 2. Femeia asta a facut pt Romania mai mult decat toate cloacele care s-au perindat pe la conducere. Hai Codruta, baga spaima in mafiotii din casa camorrei …

  • Din pacate majoritatea fondurilor deturnate in Romania sunt nationale, locale si centrale… Aici e vorba doar de fonduri europene care sunt protejate. De cand au scapat de ea de la DNA, hotzii isi vad linistiti de viata si incearca sa evite banii europeni (tentatia e insa mare, sumele sunt mari…)

   Daca nu avem un DNA functional ,coruptia isi va face de cap…

 3. Asa, Kovesi, da-le la „operatie” po.rcilor PSD-PNL-UDMR-Iohannis, care promit in vest ca fac reforme, dar mint cu nerusinare si numai de ticalosii se tin in tara!
  Sa se taie fondurile europene, ca USL-istii isi fac legi ca sa le fure si sa scape nepedepsiti!

  • In ultima perioada s-a vazut de ce Iohannis a acceptat cu mare usurinta si chiar s-a bucurat s-o demita pe Kovesi de la DNA: locatarul de la Cotroceni era parte a mafiei politice PSD-PNL-UDMR.

 4. Stupefacția maximă în rândurile mafioților români: Codruța lovește de la distanță! 😂

  • La trompetele de partid, de la Latrina3 la Digi24, RTV sau B1, nu s-a auzit de subiectul asta, e liniste totala, au primit ordine de la PSD si PNL sa ignore stirea.
   Tacerea e coordonata! 😛

 5. Go Codruta, go!

 6. Lovitura fulgerătoare, varianta 2022, cu LCK in rol principal…

 7. Mai psdistilor, mai iohanis, nu mai bine o lăsați voi aici în România? V ați apucat sa o demiteti, sa o maculati la gândul ca nu se va mai putea ridica vreodată! Greșit! Ați făcut o mai puternica și foarte credibila pentru ce spune!

  • LCK este mult mai periculoasa de la Bruxelles – după cum se vede in ultima vreme.
   Aici o cam încolțiseră mafioții de nu prea mai mișca.

 8. DE enache, DE licu ATI AUZIT ?
  A VENIT VREMEA…

 9. LCK Președinte 2024-2034!

 10. Ups!
  Parca si vad presa de casa a PSD&Co calare din nou pe Kovesi

 11. Un act de decizie corect,necesar.

 12. Excelent,sa vad toate cele trei ciume,rosie,galbena si verde cu ghiara in gat ca pitigoiu’

 13. Laura Codruța Kovesi face ce trebuie pentru România.

 14. Nu stiu cat succes poate avea, mai ales ca va fi mancata si improscata cu noroi din Romania de catre toti (de la Iohanis pana la ultimul analfabet asistat social)…dar, „go, go, LCK”

  • Pai tocmai ca a fost improscata cu noroi a ajuns unde a ajuns.Toate UE stie cati bani faci politicienii de la Bucale.

  • ei..atunci era sustinuta vocal de PNL, USR..doar PSD o ataca prin culise impreuna cu televiziunile de casa.
   acum, cum Iohanis e pe fata cu mafia, nu-i va fi greu sa bage strambe la nivel inalt. Ne place sau nu ne place, aia de afara il sustin inca pe uselistul nostru.
   apoi, toata presa acum este aservita. Mai rau ca pe timpul lui Dragnea

 15. „Alo, Ambulanța? Trimiteți doua echipaje dotate cu defibrilatoare in Kiseleff10 și Modrogan 1!
  A.., și un echipaj in Dealul Cotrocenilor, dar nu e cazul sa fie dotat și acesta cu defibrilator, că pacientul respectiv e lipsit de inimă …”

 16. România e condamnată iremediabil a fi un stat mafiot.Votul nu cred că va putea remedia situația din cauza manipulării maselor analfabete. Mulțumim mai marelui,, de la Sibiu,, pt girarea hoției și corupției. Prezic plecarea a încă 2 milioane români

 17. Codruța este feblețea mea! Rămâne între noi!

 18. Respect! ❤️

 19. Nuu Codruta, te rog nu face asta,si noi trebe sa mancam/furam ceva.

 20. bravo!
  respect!

 21. Activitatea favorită a useristilor: să ceară sancțiuni pentru România.

  • Activitatea favorita a USL-istilor: sa jefuiasca Romania!

  • Sanctiuni pt. hotii Romaniei,mai bine zis.

  • nu e nicio sanctiune pt romania. e o sanctiune pt niste persoane din romania. pt publicul larg din romania e o masura benefica. ma rog, zici gogu si tragi apa!

  • Sloganul USL: Statul sunt eu.

  • de parca traim in aceeasi Romanie

  • Goguță. E activitatea favorită a oamenilor cinstiți. Care vor să scape de hoții care ne conduc. Și nu-s numai useriști…

  • Problemele interne se rezolva intern. Daca credeti ca astfel de actiuni dau bine la electorat, veti avea o surpriza.

  • Problemele interne se rezolva intern??? Siktir!
   Pai voi, de la USL, vreti sa furati zeci de miliarde de euro, bani europeni, si va faceti legi sa ramaneti cu ce-ati furat si sa nu faceti puscarie.
   Sa vada si europenii aia naivi ce j@vre mafiote sunteti, una spuneti la Bruxelles, alta faceti in Romania!

  • Kovesi sa candideze dacă vrea sa ajute România. Vedem atunci cat de iubită e.

  • Gogule cu problemele interne, era vorba de fonduri europene, bai scursura usl, las-o ca macane hotomane

 22. Kovesi lucrează pentru România.

 23. Mai puteți fura bă nenorociților?

 24. Tudorele, fă ceva!

 25. Foarte bine! Gunoaiele politice sa treaca, inapoi, la colt!

 26. Je suis LCK !

 27. In sfarsit, lumina de la capatul tunelului. Respectele mele viitoarei doamna presedinte!

 28. Bravo! Un comportament corect!

 29. Din pacate j3gurili de la guvernare trebuie starpite ca altfel reapar pe cat de repede ii dai afara.
  Oricum pe ei si pe mamele lor LCK 😈

 30. Mai baieti. aveti grija. Pe hotnews l-au pus pe butuci! Deocamdata!

  • Asa e! Nu vrea nici de-al necuratului, „goagalu” o tine una si buna „ca conexiunea” e nesecurizata si nu ma lasa nici „pe proprie raspundere”……

 31. Este absolut normal , ca o nenorocită precum Codruța să fie iubitoare de JAVRE TURNĂTOARE.

 32. Bravo , stiam ca me bazam pe tine in lupta pentru democratie in Romania!

 33. La Parchetul European cu legi favorabile, a recuperat mai multi bani de la hoti decat cheltuieste, daca avea legi bune in Romania, se putea face si la noi o recuperare a prejudiciului cum trebuie dar tantalaii voteaza PSD – PNL.

 34. N-am văzut în viața mea un breaking news mai de 2 lei. Ce OTV ce RTV, ia-ți depășit cu mult. Hrană, nutreț emoțional pt adolescenții îmbătrâniți useristi. Frecție,auzi, analiză cu sesizare cu posibilitate de analiză…. e de noaptea mintii.
  $$ adism pentru ma$$ ochiști. Succesuri!

 35. Cel mai de 2 lei găuriți breaking news văzut, hrană pt adolescenti îmbătrâniți. Posibilitate de analiză pentru o posibilă sezizare. Noaptea mintii, multe succesuri cucuoanei!

 36. Vreau si eu sa fac o plangere la Cedo si la parchetul european de justitie,catre sefa parchetului doamna Kovesi pt ca a primit amenintari in stil mafiot de la psihologul ISU Suceava care i-a transmis ca pilosii,smecherii si combinatorii fac legea aici si ca daca nu-i convine regimul sa plec din sistem si sa nu mai deranjez mafia din acest inspectorat desi aici se intampla ilegalitati f grave si nu s-a sesizat nimeni pana in prezent desi s-a raportat acest lucru catre superiori,ma sustineti in demersul meu G4 media ? Va las un nr de telefon,o ruda de-a mea a fost sef DGA in mandatul doamnei Kovesi

  • Bravo Codruța!! Oprește toate proiectele din România, arestează-i pe toți,. Romanii ăștia sunt o nație înapoiat de prosti și hoți și nu pot fi civilizați decât cu biciul!!

 37. In sfârșit se mai găsește cineva să le dea peste bot borfașilor .Respect Codruța!

 38. Sovieticii credeau ca mai prostesc pe cineva ca sa fie primiti in Schengen, dar ei sunt plini de muci bolshevici ! Lol !

 39. adica mumu vicol si usl

 40. G4 a devenit oficina de stat a Comisiei Europene care trambiteaza doar ce trebuie sa se auda la Bruxelles. Nu cred ca este vina romanilor ca altii pun pe butuci statul si economia. Nu este vina lor ca la putere s-au intors mafiotii, pentru ca nu au ales astfel. Romanii au ales politicieni pro-occidentali, spre deosebire de unguri care l-au ales pe Orban.

 41. LCK mulțumim din inimă și la cât mai multe succese în prodigioasa activitate pe care o desfășurați. Succes deplin

  • Tot eu sunt, am experimentat, nu cred o iota din ce am spus, am vrut sa văd cum se reacționează la ode si laude deșănțate cum le place: se publică INSTANT TOT! Bleah!

 42. Cam asta ne spune Dna. Laura si bine face ca reactioneaza dur! Daca aceste dispozitii legale trec, baietii care fura (si sunt multi, f. multi) vor avea usa deschisa spre mai mult frauda fara consecinte. Vicol e doar o simpla interfata…altii isi aseaza apele prin ea.

 43. Bravo, Codruta!
  Mult succes, opriti monstrruoasa coalitie care deja in cardasie cu Comisia Europeana face ceva pe statul de drept, ajuns stramb de tot, vai de el!!!

  • Kovesi sesizează Comisia Europeana… care e în cârdășie cu „monstruoasa coaliție”? Cam inutil demersul atunci.

 44. Nu scapati de Kovesi nici daca o trimite-ti pe luna!!!! Iohahahannis & Co vor avea mult de furca cu Codruta!!!!

 45. Ete, chestie, cand danciucii si ficusii fac totul praf, mai apare o speranta. :)))))
  Iar incepe latrinele si digilicii sa o toace.

 46. Ia sa vedem, Herr Fikus, cine ride ultima.

 47. Fun fact, ceva mai sus am închinat o odă minunatei LCK, cu limbă mătăsoasă a aparut instant, mai devreme o criticasem dur de 2 ori, nimic. Fyltre la usr și duamna sunt la greu mai putin la osanale. Comunismul latent din useristi acceptă doar cultul personalității și odele penibile, nici nu sesizează penibilul. S-au săturat si aia de la UE de voi, românii s-au prins intre timp de ce pot, adica de nimic, zero.

  • Ia incearca tu sa postezi pe site-urile PSD si PNL, pe latrina3, pe RTV, pe B1, pe digi24, pe stiripesurse etc si dupa aia plange-te de G4media. Vad ca prostacii USL au tupeu, cer de la G4 ce nu ofera presa lor de propaganda.

 48. Dupa cum se stie, PNL si PSD se inteleg foarte bine pe un singur subiect: banii. Cu fondurile europene este mai greu, de aceea – dupa cum declara si tov. Rares B. „cel mai important obiectiv al coalitiei este programul Anghel Saligny”. Pentru fonduri europene trebuie multi angajati cu lefuri duble, triple. Pentru Anghel nu e necesar, e mult mai simplu.

 49. Bravo doamnă, pune-ții cu botu pe labe pe hoții ăștia!

 50. C.O.A.D.A. DE TO.PO.R

  stii doar sa ne.no.roce.sti pe altii si propria tara

  de aia nu ai copii, de aia nu ai viata fericita, tra.da.to.are. se.cur.i.s.toid.a im.pu.tita

  • Duamna Găletușă, dvs aici?! Ce onoare!?
   Din simpla curiozitate: ați rămas grea și cu mult prea stimatul Manole, sau, așa cum știm de la Biologie, apa de gură nu face bine la supraviețuirea celulei reproducătoare masculine ?!

  • Probabil esti unul dintre aia de primeste ajutor social si presteaza servicii prin comuna pe care o face de ras, dar nu trebuie sa vii aici pe site sa jignesti o domna de calidrul LCK.

 51. Tema avertizorului de integritate ar fi bine sa nu aiba o nevoie reala sa existe, principalul avertizor de integritate ar trebui sa fie constiinta fiecaruia si bunul simt..cei 4-5 ani de acasa (am scazul plafonul), sa evaluezi tu individ, cetatean la fiecare pas daca faci ceva gresit ce poate afecta pe ceilalti sau comunitatea in care traiesti. De la simplu aruncat de gunoie pe strada, la parcat in zone in care nu ai dreptul, pana la a uza resursele unei entitati publice sau chiar private pentru interesul personal (inclusiv pentru un joc „nevinovat” pe calculator) ar fi mai bine sa ne preocupe pe fiecare dintre noi dincolo de o lege sau alta si sa nu ne temem ca „vecinul” ar putea sa ne „pareasca”…Nu vorbesc de cazuri care evident conduc la o imbogatire personala prin prejudiciarea altora. Poate fi vazut ca un poate ultim efort care incearca sa corecteze in anumite zone anumite comportamente de genul „nu imi pasa”, „lasa ca merge si asa”, „da de ce ala si eu nu”…. Si de aceea parlamentul ar trebui sa se asigure ca va fi un sistem functional care cel putin da un semnal tuturor care au nevoie…parerea mea…

 52. You made my day!

 53. Pe la Orban prin Ungaria nu se duce sau barem prin Polonia sa faca o vizita, nici nu o lasa aia sa coboare din avion, atat de importanta este. Asta e la fel ca Macovei, uraste visceral Romania si romanii. Cat a fost la DNA facea dosare la comanda mai marilor de la Bruxelles, cine nu pupa mana strainilor avea dosar. Interesul Romaniei trebuie sa primeze inaintea intereselor straine sustinute de Kovesi sau partide de bizunar gen usr. Motivul pt care platim 9lei carburantul, gaze si curent mult mai scumpe, mancare mai scumpa este unul singur, anume ca in tara romaneasca nu mai e nimic al nostru, am ajuns o doar o colonie in care dicteaza strainii.
  Kovesi presedinte? Doamne fereste! Poate de scara de bloc.. In rest sanatate si la alegeri o sa apara surprize la vot, multi se vor indrepta spre nationalisti, asta e trendul actual si asta e directia sanatoasa spre care poate merge tara, daca vrem sa ne mai ramana si noua ceva

 54. Kovesi o escroaca , o impostoare