G4Media.ro

Cum se votează la Londra în prima zi de alegeri prezidențiale

Sursa: Radio France International

Cum se votează la Londra în prima zi de alegeri prezidențiale

Votarea a început la Londra vineri la ora 12 locală, cu puțini alegători prezenți la deschiderea urnelor. O situație total diferită față de alegerile europarlamentare din mai 2019 și de la precedentul scrutin prezidențial din noiembrie 2014, relatează pentru RFI jurnalistul Petru Clej.

La Harrow în nord-vestul Londrei, sectorul unde locuiește cea mai mare concentrare de populație românească – circa 20000 potrivit datelor oficiale – au fost deschide într-o mare sală de sport secțiile de votare 551 și 552 din Diasporă.

Circa 10 – 15 persoane așteptau aici cu 10 minute înaintea deschiderii accesului la vot.

„Am venit aici cu două ore în urmă”, spune un bărbat de 60 de ani care este primul la coadă, „am venit din prima zi ca să nu maipățesc ca în mai la europarlamentare și referendum când am stat la coadă șapte ore până am ajuns să votez”, mai spune el.

Îi reamintesc că exista și opțiunea votului prin corespondență. „Nu am încredere, vreau să mă asigur că pun eu ștampila pe buletinul de vot”, spune bărbatul care este plecat din România de 20 de ani și de 10 ani trăiește în Londra.

Nu doar faptul că se votează, pentru prima oară, pe parcursul a trei zile, ușurează votarea, dar și numărul de secții este considerabil mai mare: 72 în Regatul Unit (față de 29 în mai 2019), dintre care 18 în Londra (opt în mai 2019).

Înauntru e o sală imensă de sport împărțită în două. Vanda, președinta biroului secției de votare explică afluența redusă la votare:

„Mulți sunt plecați la lucru acum, dar sperăm ca după amiază și în zilele următoare să vină lumea. Ambasada României a luat măsuri pentru deschiderea un număr mai mare de secții de votare pentru evitarea aglomerației de la alegerile trecute”, spune ea.

Votanți mulțumiți

La ieșire alegătorul cu care am vorbit înaintea deschiderii urnelor era vizibil satisfăcut: „Mi-a luat doar câteva secunde să votez, nici nu se compară cu scrutinele anterioare”, spune el.

„Sunt foarte mulțumit de cum decurge votarea”, spune alt bărbat, „în mai am așteptat la coadă șapte ore și tot n-am apucat să votez”.

O tânără cu un copil mic în landou este și ea încântată: „Votez pentru prima oară și am reușit să o fac foarte repede chiar cu copilul adormit în căruț”, spune ea.

Votarea se încheie vineri la ora 21, iar sâmbătă și duminică urnele vor fi deschide între 7 și 21 ora locală.

Sursa: RFI

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Pai e vineri, lumea e la servici, nu fiti idioti sa masurati prezenta de vineri comparativ cu weekend. Vom vedea sambata si duminica cum e prezenta.

    • Asa ne-am putea gindi, ca in zilele libere prezenta e mai mare.
      Exista insa tari in care alegerile se tin in timpul saptaminii (Marea Britanie e una) si nu am auzit ca prezenta la vot sa sufere din cauza asta. Dimpotriva (si e oarecum de inteles. multora le e mai usor sa treaca pe la vot venind de la serviciu decit sa-si faca timp pentru asta intr-o zi de leneveala).