G4Media.ro

Cum se va înțelege Biden cu un Congres republican și alte câteva…

Sursa foto: Flickr / The White House

Cum se va înțelege Biden cu un Congres republican și alte câteva scenarii post-electorale

Alegerile intermediare care vor avea loc în Statele Unite în această toamnă vor decide nu doar soarta agendei președintelui Joe Biden pentru următorii doi ai mandatului său, dar și viitorul său politic în Biroul Oval. Aceasta în condițiile în care republicanii au lăsat să se înțeleagă că, dacă vor prelua controlul Camerei Reprezentanților din Congresul de la Washington, vor bloca inițiativele legislative ale actualei administrații democrate și chiar vor demara procedura de înlăturare din funcție a liderului de la Casa Albă. Riscurile pentru Biden și democrați sunt cât se poate de reale, cred analiștii, care au descris mai multe scenarii post-electorale.

Un scrutin important

La 8 noiembrie, americanii vor alege toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților de la Washington, o treime din Senat și 39 de guvernatori, precum și alți oficiali de la nivelul statelor și orașelor.

Mizele alegerilor intermediare sunt uriașe: alegătorii americani vor stabili ce partid va controla Congresul de la Washington pentru ultima jumătate a primului mandat al președintelui Biden. În acest moment, democrații controlează atât Camera Reprezentanților, cât și Senatul, deși majoritățile lor sunt extrem de fragile, în special în camera superioară a legislativului. În Senat, democrații au 48 de mandate, iar independenții care votează cu ei alte două. Republicanii au și ei 50 de scaune, ceea ce face ca vicepreședinta Kamala Harris să fie cea care oferă votul necesar democraților în momente-cheie.

În Cameră, democrații beneficiază de 220 de mandate la 212 mandate pentru republicani. Majoritatea necesară este de 218. Trei posturi sunt actualmente vacante în camera inferioară a Congresului.

Potrivit tendințelor electorale din ultimele decenii, partidul aflat la putere – în acest caz, democrații – pierde aproape întotdeauna mandate în alegerile intermediare. În acest an, poziția Partidului Democrat este șubrezită și de o inflație galopantă, cu prețuri în creștere la alimente, combustibili și chirii.

Până nu demult, sondajele de opinie indicau că democrații riscă să nu mai controleze nici una din cele două camere ale Congresului în urma alegerilor din această toamnă. Cele mai multe dintre sondaje estimau că partidul aflat acum la putere în America va pierde zeci de mandate atât în Camera Reprezentanților, cât și în camera superioară a legislativului.

Recent, sondajele de opinie au arătat o revenire a Partidului Democrat și a lui Biden, deși comentatorii cred că menținerea Camerei Reprezentanților de către aceștia va fi extrem de dificilă și ea va ajunge în mâinile republicanilor. În același timp, democrații și republicanii au șanse aproximativ egale să câștige Senatul.)

Analiștii americani prognozează că rezultatul scrutinului din această toamnă va remodela drastic ceea ce se va întâmpla în următorii doi ani cu agenda politico-economică a lui Biden înainte ca democratul să candideze sau nu pentru realegerea în funcția de președinte în 2024. Cu Congresul sub control democrat, el ar putea avea o altă șansă să treacă prioritățile liberale majore pe care nu a reușit să le bifeze în prima parte a mandatului său. Sub control divizat sau total republican, administrația sa ar putea petrece următorii doi ani apărându-se de investigații – și poate chiar de demitere, după ce republicanii, în special cei fideli filozofiei MAGA a lui Donald Trump, au anunțat că sunt pregătiți să-l demită.

Washington Post a avansat cele mai probabile trei scenarii post-electorale la care am putea fi martori începând din 9 noiembrie.

Republicanii vor câștiga Camera Reprezentanților, democrații păstrează Senatul.

În acest scenariu, Congresul va fi împărțit între cele două partide, lucru care va face ca, foarte probabil, nicio legislație majoră nu va fi adoptată în următorii doi ani, până după alegerile din noiembrie 2024. Analiștii se așteaptă ca, în acest scenariu post-electoral, cele două partide se vor implica într-o avalanșă de investigații și manevre politice cu scopul de a-și sabota adversarii.

 • Printre altele, o Cameră a Reprezentanților dominată de republicani va desființa comisia care anchetează asaltul asupra Congresului din 6 ianuarie 2021, va investiga companiile de telecomunicații care predau înregistrările telefonice comisiei și, foarte posibil, va lansa investigații împotriva membrilor democrați ai comisiei; îl va ancheta pe fiul președintelui, Hunter Biden, suspectat de fapte de corupție și de faptul că și-a folosit numele și influența oferită de tatăl său, pe vremea aceea numărul 2 de la Casa Albă, pentru a încheia afaceri controversate în Ucraina, China sau România; va demara alte anchete privind activitățile Administeatiei Biden, inclusiv legate de retragerea haotică a forțelor americane din Afganistan în august 2021, raidul FBI la reședința lui Trump din Florida din această vară sau politicile de imigrație ale liderului democrat, care, acuză republicanii, stau la originea numărului record de imigranți ilegali interceptați în ultimii doi ani la granița cu Mexicul, respectiv peste 2.3 milioane.

Cea mai drastică acțiune luată de republicani ar putea însă să fie declanșarea procedurii de impeachment împotriva lui Biden. Democratul ar deveni astfel al patrulea președinte american, după Andrew Jackson, Bill Clinton și Donald Trump, care ar fi nevout să treacă prin umilință punerii sub acuzare de către Congres.

Mai mulți legiuitori conservatori au introdus deja articole de demitere împotriva președintelui în actualul Congres. Aceștia îl acuză pe Biden că a săvârșit „crime serioase” în numeroase chestiuni, între care eșecul de securizare a frontierelor, pașii greșiți făcuți în timpul pandemiei de coronavirus și retragerea dezastruoasă a trupelor americane din Afganistan. Setea de „sânge” a republicanilor ar putea așadar să ducă la punerea sub acuzare a lui Biden în fața legiuitorilor, mai ales că mulți dintre conservatori vor dori să-și folosească noile puteri pentru a-l înlătura pe un președinte pe care îl consideră nepotrivit, incompetent și incapabil fizic și mental ca să conducă Statele Unite.

Cu un Senat democrat, președintele va salvat însă de la o posibilă înlăturare din funcție. De asemenea, nu este exclus ca și unii membri ai Cabinetului Biden să fie impeached, mai ales dacă aripa MAGA a Partidului Republican din Congres se va ține de promisiunile făcute în ultimele luni.

De partea sa, un Senat majoritar democrat ar continua să numească în funcție judecătorii propuși de Biden, în special cei de la curțile federale. Importanța acestora e uriașă, așa cum s-a demonstrat în situația unor investigații (cum ar fi în cazul lui Trump) și a disputelor cu privire la politicile administrației (cum ar fi forțarea lui Biden să continue o politică controversată de deportare din epoca Trump, cunoscută sub denumirea de Title 42).

Republicanii câștigă ambele camere ale legislativului american.

Deoarece alegerile intermediare sunt adesea privite ca un referendum despre partidul aflat la guvernare, acel partid tinde așadar să piardă locuri în Congres, în timp ce opoziția câștigă aproape întotdeauna mandate suplimentare la alegerile intermediare. În acest an, republicanii sunt într-o poziție net favorabilă: ei trebuie să câștige un total de doar cinci locuri (din 435) în Camera Reprezentanților pentru a obține majoritatea și doar unul din 35 de mandate în Senat. Chiar dacă entuziasmul lor electoral a fost atenuat de decizia Curții Supreme de a anula dreptul la avort la nivel federal, survenită în această vară, este foarte posibil ca partidul să câștige ambele camere ale Congresului.

În acest scenariu, republicanii vor acționa fără îndoială ca să blocheze complet sau aproape total agenda lui Biden și să-i saboteze șansele înainte de alegerile prezidențiale din 2024. Analiștii cred că Biden se poate aștepta ca republicanii să blocheze oricare dintre cererile sale de cheltuieli pentru ajutor pentru pandemie, schimbări climatice și orice altă inițiativă liberală va mai apare în anii următori. Ar putea exista chiar și amenințări de închidere completă a activității guvernului federal, deoarece ambele tabere vor încerca să câștige prim-planul în privința cheltuielilor guvernamentale.

De asemenea, un Senat republican nu-l va audia pe candidatul propus de Biden în cazul în care, în următorii doi ani, va apare un loc vacant la Curtea Supremă și va încetini sau chiar bloca propunerile Casei Albe pentru judecători federali.

În cazul în care Congresul e dominat de republicani, este de așteptat ca anchetele și investigațiile pe care le menționam la punctul anterior să se desfășoare în forță. De asemenea, punerea sub acuzare a lui Biden ar fi aproape certă. Chiar dacă înlăturarea lui din funcție nu se va produce (republicanii ar avea nevoie de 67 de voturi în Senat, adică de o majoritate de două treimi, și e greu de crezut că vor avea atâtea mandate sau că unii democrați și-ar trăda partidul și ar vota cu republicanii pentru demiterea președintelui), mișcarea ar fi o umilință pentru liderul de la Casă Albă. Nu doar că el s-a lăudat mereu cu prieteniile unor adversari politici, dar și-a făcut campanie accentuând și abilitățile sale de a lucra cu Partidul Republican. O astfel de inițiativă din partea republicanilor, chiar dacă va fi luată la presiunea aripii MAGA, va pune capăt mitului colaborării amicale dintre Biden și adversarii săi politici.

Democrații păstrează controlul Congresului.

Acesta este scenariul cel mai puțin probabil să se materializeze în urma alegerilor din 8 noiembrie, cred comentatorii. Partidul aflat la putere pierde aproape întotdeauna locuri în Congres la mijlocul mandatului, iar democrații își permit să piardă doar câteva locuri în Cameră și doar un loc la Senat. În plus, redistribuirea circumscripțiilor și concentrarea democraților în orașele mari de pe coaste pun partidul într-un dezavantaj structural pentru a menține în special Camera Reprezentanților. Dacă se va ajunge însă în această situație, ceea ce ar putea bifa democrații ca succese legislative ar depinde de puterea majorității lor din Senat.

Situația nu e nouă. În mandatul actual, din cauza majorității lor fragile din ambele camere, democrații au avut dificultăți majore să adopte inițiative legislative semnificative. Succesele lor mari au fost puține, putând fi numărate pe degetele unei singure mâini. Foarte puțin pentru un partid care are controlul Casei Albe, a Senatului și al Camerei Reprezentanților, însă care s-a împotmolit din cauza luptelor pe viață și pe moarte purtate între taberele moderate și progresiste din propria formațiune.

Cel mai probabil, un Congres democrat va încerca din nou să adopte prioritățile liberale: protecția națională pentru avort, căsătoria între persoane de același sex și drepturile de vot. Ei ar putea încerca, de asemenea, să preia o parte din elementele agendei lui Biden (Build Back Better), adoptând mai multe politici climatice și extinzând plasa de siguranță guvernamentală oferită de Medicaid și Social Security. Totul va depinde, repet, de cât de extinsă va fi majoritatea lor în camera superioară a legislativului american.

În sfârșit, democrații ar putea să adopte legislație prin care să încerce să-l împiedice pe Donald Trump să revină la Casă Albă din cauza rolului pe care acesta l-ar fi avut în atacul de la Capitoliu, continuând seria de investigații care îl au în centru pe acesta. Fostul președinte rămâne ținta numărul 1 a democraților, care au încercat de altfel să schimbe scenariul alegerilor intermediare din acest an într-un referendum despre Partidul Republican și mai ales despre liderul de necontestat al formațiunii, Donald Trump.

Democrații cred că plasarea în prim-plan a lui Trump (și a chestiunii avortului) ar putea contribui la motivarea susținătorilor lor de a se prezenta la urne într-un număr mult mai mare decât se întâmplă în mod tradițional în alegerile intermediare cu cei care sprijină partidul aflat la putere.

Unii consultanți politici rămân însă sceptici că această modificare de strategie a democraților va fi suficientă pentru a depăși tendințele istorice, accentul pe care republicanii îl pun pe inflație sau districtele electorale nou trasate, care oferă republicanilor șanse clare de a relua majoritatea Camerei Reprezentanților. Senatul, așa cum am menționat anterior, ar putea fi adjudecat de oricare dintre cele două partide.

Surse: Washington Post, Politico, Texas Tribune

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

19 comentarii

 1. Ukraine, China sau Romania. Frumoasa companie pentru tarisoara noastră.

 2. Bine! Cum sa se inteleaga….doar bine. Dupa ce a catalogat jumatate de tara, zeci de milioane de oameni ca fiind fascisti, dupa ce a instigat la violenta impotriva republicanilor… doar bine se pot intelege.

 3. Hai nu mai spune! Pentru republicani lucrurile sunt deja pe un făraș normal, că făgașul lor e demult istorie. Strongman wannabe.

 4. Biden deja a făcut multe pentru America:
  -build back better
  -controlul armelor
  -negocierea prețurilor la medicamente
  -înfrângerea Rusiei pe câmpul de luptă
  Republicanii nu au niciun fel de agendă politică, numai vorbe goale, precum craniile votanților republicani.

  • @ ruslan. Ce a facut koai3? Azi benzina e $7 in California de la $3.8 in 2020. Negocierea la medicamente intra in vigoare din 2028. In Illinois stat democrat sunt cele mai dure legi in privinta armelor si cele mai multe crime. Infrangerea Rusiei sa nu imi zici ca Bideu conduce armata ucrainiana de pe campul lupta.

  • Trump al tău ce PLM a făcut? Hai, enumeră, animalule, dă exemple de legi benefice date de Trump.

  • 2022 Louisiana murder rate: 12.4
   2022 Illinois murder rate: 7.8
   Ești un republican adevărat, ai minciuna în sânge.

  • @Ruslan. Gandacule vezi ca in Louisiana e guvernator democrat iar New Orleans e democrat. In New Orleans si Baton Rouge sunt tot democrati. Ai dreptate senatorii sunt republicani dar nu au putere la nivel de stat. Marsh la cocina de comunist.

  • Enumeră câteva legi benefice pentru SUA date de Trump, animal sălbatic ce ești. Doar că nu există așa ceva, Biden face tot ce ar fi trebuit să facă Trump.

  • ruslane, de cand e dementius joe la butoane pretul benzinei e racketa, si avem si razbel. intelegi, sau vrei un desen?

 5. cistiga usor democratii . acum se ofera studentilor ce s-au impumutat spre a-si termina studiile posibilitatea de a nu mai plati imprumuturile . republicanii nu ofera nimic .

 6. Jackie ce părere o fi având?

  • Trump, 4 iulie 2019, despre Războiul Revoluționar din anii 1770:
   „Our army manned the air, it rammed the ramparts, it took over the airports”

 7. Trebuie inteles cum fara aceste decizii ,pune rapid in practica de catre J.R.Biden ,nici NATO si nici UE nu se dezvoltau , nici invincibilitatea armatei Rusiei nu era devoalata si nici SUA nu cunostea toate aceste noi masuri introduse de catre actualul Presedinte .Asadar ,Biden se va intelege excelent cu Partidul Democrat ce va cistiga alegerile din toamna .

 8. Biden si democratii vor castiga alegerile, acum si peste 2 ani!

 9. Singura necunoscuta e daca GOP o sa aiba majoritate in ambele camere sau nu. Discutiile despre „platforma politica” si „vederi politice” sunt secundare pretului vietii, al combustibilului si al prioritatilor pe care Dems pretind ca le au, ignorand cu desavarsire votantii. Cand tratezi votantul cu curul, votantul ti-o trage.

  • Explică cum vor rezolva republicanii aceste probleme. Dar nu poți, fiindcă republicanii nu au niciun fel de plan, sunt ca AUR, numai scandal știu să facă.

 10. Camera e castigata de republicani iar la senat inca se joaca in Georgia si Pennsylvania. Nevada va reveni republicaniilor Laxat are 2-3 procente peste si inca creste. Daca republicanii pastreaza Ohio, Wisconsin , NC si recastiga Georgia si pierd la comunistul democrat din Pennsylvania au 51. Dar au sanse sa le castige pe amandoua si cu 52 -48 se …. de sus pe Kamala si votul ei.

  • Ca republican, nu pui preț pe libertate, sau vot. În mintea ta bolnavă, iubitoare de dictatură, deja ați câștigat, deși nu s-a votat încă.