G4Media.ro

Cum se umple Germania de muncitori români și de moldoveni cu cetățenie…

Sursa Foto: http://allesgerman.com

Cum se umple Germania de muncitori români și de moldoveni cu cetățenie română / Numărul lor depășea 800 de mii în 2021, în creștere față de anul precedent

De la Marea Neagră în Germania, mulţi muncitori români îşi încearcă aici norocul. Unii dintre ei nu sunt români, scrie Munchner Merkur, citată de Rador.

Sunt în căutare de lucru şi de un venit mai bun: tot mai multe persoane părăsesc România pentru a ajunge şi în Germania. În 2021 trăiau aici 844.000 de persoane din statul sud-est-european, cu 36.000 mai mulţi decât cu un an în urmă. Astfel românii erau al doilea grup de imigranţi din afara UE sosiţi în Germania.

Însă Germania este doar una din ţintele muncitorilor români tineri şi deosebit de mobili. Similitudinile de limbă, legăturile culturale şi contactele personale au făcut din Italia şi celelalte state mediteranene locurile de muncă cele mai dorite în UE pentru români. Înainte de pandemie trăiau şi munceau doar în Italia un milion de persoane de cetăţenie română.

Ministerul român al Muncii porneşte de la faptul că plecările din turism declanşate de pandemie au făcut ca mulţi să părăsească aceste ţări. Unii dintre ei s-au reîntors în România, dar restul caută alte posibilităţi de lucru în alte ţări ale UE.

Potrivit unei relatări din portalul Ziarul Financiar, grupul emigranţilor devine tot mai tânăr. 20% din absolvenţii unora dintre cele mai bune licee din România părăsesc ţara şi nu mai revin niciodată. „Majoritatea pleacă în UE – Olanda, Germania, Franţa sau Marea Britanie” – afirma Vasile Nicoară, directorul Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa, în cadrul unei discuţii purtate cu cotidianul citat.

„Doar puţini dintre ei mai vor să se mai întoarcă după încheierea studiilor. Dintre absolvenţi, 80% au declarat că doresc să lucreze în străinătate.”

Mulţi români doresc să-şi termine studiile în străinătatea europeană, deoarece sistemul educaţional al ţării este subfinanţată. Ţara alocă doar 3 procente din PIB pentru educaţie. În ţări ca Norvegia se alocă 6,7%, în Germania mai puţin – 4,2%.

În România, 15% dintre elevi renunţă la şcoală. Experţii în educaţie din România apreciază că jumătate din elevii care termină şcoala sunt analfabeţi funcţionali. Aceasta înseamnă că nu sunt în stare să înţeleagă un text simplu, de asemenea nu pot rezuma şi transmite nici informaţii scrise.

Expertul în problemele din România, Kamil Calus de la „Centre for Eastern Studies” se arată sceptic în privinţa numărului privind migraţia română în căutare de lucru: „Boom-ul economic al României din ultimii ani a încetinit serios migraţia muncii”, a afirmat Calus într-o discuţie cu cotidianul german Frankfurter Rundschau. „În schimb, moldovenii cu paşaport românesc sunt consideraţi în multe ţări drept români” – apreciază expertul.

Sursa: merkur.de/ Rador/ Traducerea: Imola Stănescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

 1. Cică „Astfel românii erau al doilea grup de imigranţi din afara UE sosiţi în Germania.” !
  deci hopa! :)))))

  • Exact asta decupasem si eu > „românii erau al doilea grup de imigranţi din afara UE sosiţi în Germania”…trece asa neobservat sau e o greseala de traducere. Pai daca asta se stie in Germania atunci baietelul ala talamb, care este plitician de dreapta , are dreptate sa zica ceea ce zice, fiindca el nu stie ca de 15 ani Romania este in UE

 2. Damit waren die Rumänen die größte Zuwanderergruppe aus dem EU ->>> Astfel românii erau al doilea grup de imigranţi din UE sosiţi în Germania.
  Nu din afara UE cum este scris in articol

  • Do textul in germana nu reiese cuvantul imigranți. Este doar. El de al doilea grup. Iar aus indica dinafară. Articolul este tradus corect. Cine a scris a făcut asta intenționat sau din gredea9.

  • zic sa te mai gandesti

  • @Eu: Zice ca romanii sunt chiar cel mai mare grup de imigranti din UE, nu al doilea.

 3. 800 de mii? nu era mai simplu si 800 000 ?

 4. Cu ce ați tradus articolului?

 5. Expertul în problemele din România, Kamil Calus de la „Centre for Eastern Studies” se arată sceptic în privinţa numărului privind migraţia română în căutare de lucru: „Boom-ul economic al României din ultimii ani a încetinit serios migraţia muncii”, a afirmat Calus într-o discuţie cu cotidianul german Frankfurter Rundschau. „În schimb, moldovenii cu paşaport românesc sunt consideraţi în multe ţări drept români” – apreciază expertul.

  Deci in mare parte is moldoveni.

 6. Eu locuiesc in Germania , de unde ati scos 800 mii de muncitori care muncesc in Germania ??? poate ai vrut sa spui 800 mii cersetori romani , strazile din orasele germane sunt aglomerate de cersetori Rromani si Bulgari ..

  • Și tu stai cu mana întinsă pe strada, la fel cu toti cunoscutii tai?Din ce zona a țării proveniți?
   O greșeală pe care o fac multi este că văd 2000 de cerșetori dar nu vad sutele de mii care lucrează.

 7. Scuze , am uitat sa precizez ca si eu sunt un cersetor din Oltenia stablilit pe strazile din Germania

 8. Scuze , am uitat sa precizez ca si eu sunt un cersetor din Oltenia stablilit pe strazile din Germania