G4Media.ro

EXCLUSIV Cum se fac angajările la stat. Studiu de caz: Alexandru Ivan,…

Foto: Agerpres / Cristian Nistor

EXCLUSIV Cum se fac angajările la stat. Studiu de caz: Alexandru Ivan, șeful Companiei  Aeroporturi București. Curtea de Conturi spune că pentru el s-a creat special un post și s-a organizat pe repede înainte un concurs la care doar el s-a înscris

Un raport al Curții de Conturi arată că în perioada 2017-2018 angajările și promovările  în cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) s-au făcut netransparent și fără să existe criterii de selecție clare. Asta ca să nu mai vorbim de criteriile de performanță, care, în multe cazuri au lipsit cu desăvârșire. Unul dintre cazurile analizate de Curtea de Conturi a fost cel al lui Alexandru Ivan, actualul director general al companiei. Potrivit experților de la Curtea de Conturi, pentru ca acesta să devină angajat al CNAB, în decembrie 2017 a fost creat un post special pentru el și a fost organizat în doar câteva zile un concurs pe repede înainte la care doar el a participat.

În decembrie 2017, Alexandru Ivan era, prin detașare, directorul comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București, pe scurt CNAB, potrivit propriului CV. Este instituția care administrează cele două aeroporturi de lângă Capitală, Băneasa și Otopeni. Își luase funcția în primire cu câteva luni înainte. În septembrie se transferase de la SC Electrificare CFR SA, o altă companie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, unde ocupa funcția de director general adjunct, la CNAB, unde fusese membru în Consilul de Administrație din februarie și până în august 2017.

Cuvântul-cheie este detașare. În decembrie 2017, Alexandru Ivan nu era angajat deplin al companiei.

Situație care a fost remediată, potrivit Curții de Conturi, prin scoaterea la concurs a unui post de referent de specialitate la serviciul managementul calității. „Postul scos la concurs a fost creat suplimentar în ștatul de funcții la serviciul managementul calității cu aprobarea directorului general (Bogdan Mîndrescu, numit în funcție în aprilie 2017) și la un nivel de salarizare mult superior față de aceleași poziții din cadrul serviciului”. Pe 11 decembrie a fost postat pe site-ul intern al CNAB anunțul de angajare. La o zi distanță, s-a luat decizia de organizare a unui concurs extern pentru ocuparea acestei funcții, deoarece nimeni din interiorul CNAB nu și-a depus dosarul.

Pe 15 decembrie postul a fost declarat vacant, iar pe 18 decembrie s-a publicat pe site-ul CNAB, la secțiunea Cariere, anunțul privind organizarea unui concurs extern pentru ocuparea respectivei funcții. Concursul urma să fie susținut pe 22 decembrie, cu 3 zile înainte de Crăciun. Celor interesați de postul de referent li se cerea să aibă printre altele experiență minim 4 ani în domeniul achizițiilor publice și certificat de expert achiziții publice eliberat de Ministerul Muncii, deși spun sursele G4Media, direcția de calitate nu desfășoară proceduri de achiziții publice. Alexandru Ivan îndeplinea însă acele condiții.

Experții Curții de Conturi remarcă perioada scurtă de timp dintre data publicării anunțului și data concursului, mult mai scurtă decât în alte cazuri.

În alte 7 situații, CNAB a preferat să le lase la dispoziție între 12 și 36 de zile posibililor candidați să se înscrie la concursuri. În cazul de față vorbim de doar câteva zile.

Întrebați de Curtea de Conturi de ce atâta grabă de data aceasta, oficialii CNAB au precizat doar că s-au respectat procedurile interne care prevăd ca între data publicării anunțului și data concursului să treacă minim 5 zile și că toate angajările se fac cu respectarea legislației.

Nicio zi referent, mereu director

La concurs s-a înscris un singur candidat, care a și fost declarat admis. Cine era acel candidat? „Acesta era detașat în cadrul CNAB în perioada organizării concursului în funcția de Director la Direcția Comercial, Achiziții și Relații Internaționale, drepturile salariale fiind asigurate de către CNAB, inclusiv indemnizația de conducere, care are un nivel peste nivelul salariului brut”, scrie în raportul Curții de Conturi.

Prin urmare, Alexandru Ivan, pe atunci director comercial detașat se angaja prin acest concurs ca referent de specialitate în cadrul CNAB, urmând ca prima zi de lucru în noua calitate să fie 5 ianuarie 2018.

Același raport spune, însă, că fix pe 5 ianuarie, directorul general al CNAB, Bogdan Mîndrescu, „emite decizia de numire temporară a acestuia pe o durată de 120 de zile pentru funcția de Director la Direcția Comercial, Achiziții și Relații Internaționale”. Cu alte cuvinte acesta a fost numit pe postul pe care îl ocupase inițial prin detașare.

Concluzia Curții de Conturi este foarte clară: postul de referent de specialitate la serviciul managementul calității „a fost creat și declarat vacant în scopul ocupării de către persoana detașată, singurul participant la concurs. Ulterior încadrării în funcție, entitatea nu a demonstrat utilitatea vacantării acestui post, persoana încadrată în funcție fiind numită încă din prima zi de la angajare pe o funcție de conducere la o altă structură organizatorică”.

Șef la stat

În martie 2018 Alexandru Ivan a părăsit compania pentru a merge director comercial la Radet. A revenit, însă, în CNAB în martie anul acesta, iar o lună mai târziu a fost numit director general.

În perioada septembrie-decembrie 2017, cât a fost prin detașare director comercial al CNAB, Alexandru Ivan a încasat de la companie 50.385 de lei, adică aproape 12.600 de lei pe lună, potrivit propriei declarații de avere.

În acea declarație de avere, uită, însă, să menționeze veniturile obținute în calitate de membru în Consiliul de Administrare al CNAB din perioada februarie-august 2017 sau pe cele înregistrate ca membru în CA-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) între septembrie și decembrie 2017.

Nu a uitat, însă, să-și treacă prezența în cele două CA-uri în CV. În cele câteva luni din 2018, cât a fost și referent și director comercial al CNAB, a încasat încă 69.100 lei.

Alexandru Ivan are acum 32 de ani și o experiență bogată la șefia companiilor de stat. A ocupat fruncții de conducere în ElectricaServ, Electricitate CFR SA, CNAB și Radet și a fost membru în Consiliul de Administrație al Companiei de Administrare a Infrastructurii și al CNAB. Întâmplător sau nu nu de fiecare dată când a ajuns pe o funcție de conducere în cadrul companiilor aflate în subordinea Ministerului Transporturilor (Electrificare CFR SA și CNAB) la șefia MT se afla Răzvan Cuc.

Curtea de Conturi nu a stabilit un prejudiciu legat de angajarea actualului șef de la Aeroporturi și nu a constatat vreo încălcare gravă de legislație sau comiterea vreunei fapte penale, însă atrage atenția că a face angajări în mod netransparent și fără criterii de performanță bine stabilite, poate duce la un management neperformant.

G4Media a transmis către CNAB, pe 7 noiembrie, o solicitare prin care ceream lămuriri de la directorul general Alexandru Ivan despre angajarea referentului Alexandru Ivan în decembrie 2017 și măsurile luate pentru a rezolva problemele identificate de Curtea de Conturi. Până la ora publicării acestui material nu am primit niciun răspuns.

În același raport Curtea de Conturi conchide că în perioada 2017-2018 a existat, de asemenea, „o lipsă de interes din partea conducerii entității pentru crearea unui cadru transparent în ceea ce privește ocuparea unor funcții din subordinea directorilor”, ocuparea funcțiilor de șef serviciu, șef birou etc realizându-se prin numire temporară sau definitivă de către directorul general, fără a fi stabilite limite de timp pentru ocuparea temporară și criterii de îndeplinit pentru numirea definitivă. „În ceea ce privește indicatorii de performanță atașați fișelor de post, nu au fost stabiliți acești indicatori, au fost preluate atribuții din fișa postului și transpuse ca indicatori de performanță”, scrie în documentul citat.

Din 2017 și până în prezent CNAB a avut 6 directori generali: Liviu Radu,  Bogdan Mîndrescu, Dan Baciu, Traian Panait, Gabriel Stoe, Alexandru Ivan.

Foto: Alexandru Ivan director aeroport (Agerpres / Cristian Nistor)

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

31 comentarii

  1. La RAR care-i Regie Autonoma sa vezi ce bine e.
    Au pus un Cerber sa garanteze angajarile si… gata. Inca un director pe viață. Ce conteaza ca nimeni nu respecta normele si legile in domeniu… fiecare raspunde pentru ce face iar cei care lucreaza la stat au dreptul sa nu faca nimic.
    Directorul de la rar Sibiu ce mai face?

    • Cum zicea tatucul Romaniei post decembriste,nea Ilici ?! Capitalism de cumetrie,mai draga :))

  2. Vindeti toate care sunt de stat ca ori si cum profitul il iau doar angajati care sunt membri de partid

    • Da mai obositule pentru „clopot taiem gatul vacii”! Toti angajatii companiilor de stat care aduc PROFIT CONSIDERABIL acestei tari sunt PESEDISTI ! Mai bine gandesti si nu te mai bagi in seama !

    • Am postat un raspuns pentru acest domn. Dar vad ca ce va deranjeaza nu se posteaza! Repet mesajul pentru domnul”EU”! Domnule pentru „pentru clopotul vacii taiem vaca!” TOATE companiile nationale care aduc proft frumos tari au numai angajati PESEDISTI.!:) de parca angajatii iau profitul companiei respective ! Un nou film .”Obositul domn EU”!

    • @Andru Cristi:
      1. Daca tie ti se pare ca angajatii companiilor de stat aduc „profit considerabil”, ori esti idiot, ori stii ceva ce nici Curtea de Conturi nu stie… Unde o fi profitul ala?..
      2. Daca acesti angajati sunt atat de profitabili, vor fi la fel de profitabili si dupa privatizare, nu? Deci investitorul privat ii va tine pe toti, va face profit, va plati impozit pe profit in Romania! Intre timp, statul roman va lua banii din privatizare si va construi autostrazi, scoli, gradinite, spitale, etc. Toata lumea castiga!

      Deci, idiot sau privatizam? Ce alegi?

    • Pentru domnul pehash! Pentru stiinta dumneavostra domnule PH eu ma refer la companiile nationale care aduc profit statului …banuiesc ca aveti idee despre ce companii vorbesc. Despre titularizare de „Idiot” ….este specific unui om fara caracter. Privatizam tot ca asa suna bine si asa da bine. Ochelari de cal si minte-n ceata asta sunteti! Cu drag!

  3. Cititi aici, e si PNL pe val la RAR
    https://pressone.ro/vanatorii-de-sinecuri

  4. Cine este aceasta persoana?
    Al cui fiu / fin / pila?
    CV-ul e fabricat, aici conteaza gradul de rudenie si datoriile politice. Asta sa ne spuneti.

    In alta prdine de idei: asa se procedeaza in toate institutiile statului, de foarte multi ani: ANAF, ADR, CNAS, etc.
    Acum afla si cum ii cheama pe agaricii astia incompetenti si ale cui pile sunt. Asta e toata diferenta.

    • „Dar mai există o recomandare foarte importantă pentru Alexandru George Ivan, acesta fiind nepotul unui oarecare domn Eugen Davidoiu, fost director general al TAROM, care a realizat multe lucruri profitabile când s-a aflat la conducerea companiei naționale. Profitabile pentru el, evident. Din mass-media aflăm că Davidoiu, prieten bun al lui Răzvan Cuc, „şi-ar fi făcut o vacanţă de zeci de mii de euro pe banii TAROM“. Peste 20 de mii de euro a cheltuit Davidoiu pentru o deplasare oficială în Mexic, după cum reiese dintr-un raport al Corpului de Control al premierului, realizat în mandatul lui Mihai Tudose. Sub manșa lui Davidoiu, TAROM a înregistrat pierderi de peste 100 milioane lei. Dar, pentru că a fost „băiat de treabă“, fostul director al TAROM nu i-a deranjat pe liderii sindicali din companie, care i-au deplâns situația, spunând că a fost supus unor mari „presiuni psihice“.

  5. Banuiala mea este ca un procent din castigurile astea astronomice obtinute de angajati de genul asta se duce direct la partid ca un fel de taxa de protectie sau de recunostinta.Spuneti-i cum vreti.Este greu de demonstrat dar intr-o zi va iesi la iveala si aspectul asta.Nu pot sa cred ca cinva din partid se deranjeaza sa creeze un post pentru cineva numai pentru faptul ca acel cineva este ruda apropiata sau pentru ca este simpatizant PSD.Trebuie sa existe si un avantaj la partid.Cine afirma ca PSD este un grup infractional organizat nu greseste.

    • Vezi cazul Rovana Plumb, care a donat la partid pentru a fi numita comisar european.

      N-a mers, dar cazul arata ce e de fapt statul roman.

    • Asa se fac angajări la stat se inventează posturi si daca vor sa scape de cei care au dat examenul pe corect desființează posturi. Poate fac verificări și pe la MDRAP sa vada cati șefi inutili sunt pe acolo si cum angajează ei persoane pe posturi care necesită diploma de master si respectivii sunt doar înscriși pe la facultate.

    • Nu neaparat banii direct din salariu se duc la partid.
      Asta e partea perfida, de subminare a econmiei nationale, pe care o aduce pila, relatia, nepotismul si politrucii in general: nu ii vor uita niciodata pe cei „care i-au facut oameni”, iar daca asta inseamna ca mai tarziu sa aleaga sa serveasca interesele cui l-a pus acolo, in detrimentul intereselor populatiei care il plateste – ghinion!
      Aviz amatorilor care isi plaseaza odraslele la stat, cu salariu sigur – si care nu sunt numai pesedisti!
      Actiunile voastre si spiritul de clan mafiot distrug tot in jur. CHiar daca iti angajezi odrasla casier la primarie sau secretar de ministru, efectul tot acela e!
      Sa nu te mai plangi ca nu merge nimic in tara asta! Tu esti parte a cauzei!

  6. Nascut in 1987… Da-o dracu’, indiferent cat de pesedist esti, indiferent cat de tare ti se falfaie de CV cand stii ca vei suge la tzatza Partidului… cum dracu’ poti sa-ti face generatia de rusine si sa redactezi un curriculum vitae scos parca din anii 90, imprimat in graba la un net café? Romania e prea inapoiata sa aiba millennials care stiu sa schimbe tipul de caracter si alinierea in Microsoft Word?

  7. Calificari de trecut in CV pentru director general:
    – liceul din Tg. Jiu, test de engleza la 18 ani
    – cateva training-uri de maxim 2 saptamani
    – pozitiile 9 si 10: inlocuitor (a se citi ‘am fost trecut ca persoana care tine locul, cat e plecat colegul in concediu’, dar evident ca nu el a facut treaba, pentru ca nimic dinainte nu il califica pentru asta)

    spor in continuare! maine, poimaine ajunge director la NASA

  8. Am înțeles că fiul Vioricăi Dăncilă este angajat la Curtea de Conturi, și exact în ziua în care mama lui depunea jurământul. Acolo cum s-a făcut angajarea și cine o poate verifica ?

  9. cand o sa vad doldora anunturi de angajare la stat sau la intreprinderi de stat pe Glassdoor linkedin best/ejobs etc… mai discutam

  10. Gunoaiele tranziției românești și beizadelelor lor

  11. De asta trebuie mers la vot!
    Doar asa putem curata societatea de beizadele si non-valori.

    • Este tot ce putem face acum: să votăm Johannis. Instituțiile de stat au un comportament de castă, nu pătrund decât ai lor, iar concursul este o făcătură pt. a asigura legalitatea și siguranța postului.

  12. Mircea Geoană a ajuns numărul 2 în NATO, nu mai ai loc de foști și actuali psdist! Ar trebui să se facă un studiu de caz.

  13. Nascut – Aug 1987
    Cursuri FACULTATIVE la ASE in Bucuresti – Aug 2011
    Terminat facultate: ?? (nu am gasit nimicare sa indice ca a terminat o facultate)
    Director prima data: – Aug 2013 (la 26 de ani !!!!)

    E ca in bancul cu fata – e tareNtata rau 🙂

  14. @ pehash. Daca ai timp liber, citeste. Lasa palavrageala. Vezi profitul adus de CNAB in ultimii 5 ani, si pe urma sa deschizi gura. Cat priveste curtea de conturi, chiar de acolo te poti informa. Ai o gandire de idiot pur. Statul sa ia bani din impozitele companiilior super profitabile? Cat poti fi de idiot. Profitul CNAB este de peste 300 de milioane de lei pe an. Calculeaza singur impozitul pe profit si compara l cu toata suma. Nu e nevoie sa cunosti aria cercului pt asta.

  15. Si zici sa mai muncesti in tara astora,hai sa fim seriosi,astia fac misto de inteligenta noastra,adica
    dam la partide nu stiu cite meleona de eura si mai dam si la smecherii astia adusi tot de partide
    pe la spate,BRAVOS NATIUNE!!!

  16. studiu de caz

    Stau de vorbă cu tine de la capetele zilei și nopții soarelui, se iubea la marginea patului, patina.
    Și îi răspund lui prin tine, de vrei.
    Nu ești al meu zefir, arunci cu pietre în sânii albinelor, de altfel, băiat bun.
    Mai întâi m-am lovit într-un cristal care îmi zâmbea,
    Îmi scotea animalele din ridurile frunții.
    Îmi curgea sângele tălpii brațului drept.

    Se petrecu în stâlp de ulei, care nu se târăie nicăieri, niciodată. Hotnews, Cuba, 2006.

  17. Ar trebui verificat și cazul domnului Brezeanu,care încasează lunar 10.000 de lei fără sa fac nimic, sau doamna Nastase care a fost ‘prietena’ cu tot ministerul. Și chestia tot angajați la Cnab de prin 2014!!!

  18. Sau doamna Raluca prietena unu fost domn ministru LS care și a angajat toată camarila prim ministerul transporturilor. Doamna Raluca era cunoscuta și ca “ingersul” lui.
    Offf!!!!

  19. Ar trebui verificat și cazul domnului Brezeanu,care încasează lunar 10.000 de lei fără sa fac nimic, sau doamna Nastase care a fost ‘prietena’ cu tot ministerul. Și chestia tot angajați la Cnab de prin 2014!!!
    Sau doamna Raluca “îngerașul” domnului Lucian Sova, tot angajata a cnab