G4Media.ro

Cum recuperăm banii proveniți din infracțiuni? 64 de ONG-uri susțin înființarea Fondului…

Cum recuperăm banii proveniți din infracțiuni? 64 de ONG-uri susțin înființarea Fondului Național de Prevenire a Criminalității

Rețeaua ONG-urilor împotriva Traficului de Persoane (ROiTP) a formulat joi o serie de recomandări de îmbunătățire a Strategiei Naționale privind Recuperarea Creanțelor Provenite din Infracțiuni (2021-2025). În acest sens, Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO), în numele a 64 de ONG-uri, a transmis ANABI o serie de recomandări referitoare privind draftul Strategiei Naționale privind Recuperarea Creanțelor Provenite din Infracțiuni pentru Perioada 2021-2025, potrivit unui comunicat de presă.

ONG-urile semnatare apreciază calitatea propunerii de politici publice și își exprimă sprijinul pentru măsurile preconizate și variantele de soluționare propuse, în special în ceea ce privește înființarea și funcționarea Fondului Național de Prevenire a Criminalității. Astfel, ele arată că înființarea Fondului Național de Prevenire a Criminalității (FNPC) este imperios necesar pentru asigurarea protecției și asistenței victimelor traficului de persoane sau altor infracțiuni, dar și pentru prevenirea traficului de persoane în contextul în care România a devenit principala țară de origine în spațiul comunitar pentru victimele traficului de persoane, cetățeni ai Uniunii Europene.

În acest sens, rețeaua ONG-urilor împotriva Traficului de Persoane (ROiTP) a formulat o serie de recomandări de îmbunătățire a strategiei și documentelor post- strategie:

– având în vedere amploarea fenomenului traficului de persoane, stabilirea unei alocări bugetare rezonabile și îndestulătoare de 30% din totalitatea FNPC pentru asistența și protecția victimelor și pentru prevenirea acestui fenomen;

 – Fondul să cuprindă o schemă simplificată de despăgubire pentru victimele care nu pot opține despăgubiri dacă infractorul nu a fost identificat, a dispărut sau nu există bunuri indisponibilizate în vederea recuperării prejudiciului care să poată face obiectul unei executari silite pe cale civilă. Stabilirea acestui mecanism de despăgubire va ajuta statul român la punerea în practică a recomandării GRETA din 2021, obligație ce trebuie îndeplinită până la evaluarea următoare din 2025;

 – Fondul trebuie să cuprindă o schemă simplificată de decontare a serviciilor prestate victimelor de către furnizorii privați de servicii sociale, în baza unui mecanism de timp grant, accesibil, legal, competitive;

 – Reformularea liniilor directoare ale Fondului prin introducerea serviciilor de asistență pentru victime deoarece măsurile de protecție deja menționate oferă un cadru restrâns de servicii victimelor aplicate pe durata procedurilor judiciare, cum ar fi accesul la servicii de sănătate, consiliere psihologică post proceduri, servicii educaționale, de integrare pe piața muncii, etc.

 FNPC este un instrument util în asigurarea „reparației complete” cu impact dublu pentru victime, de a accesa atât despăgubirile pecuniare pentru prejudiciile morale și materiale suferite, cât și servicii gratuite de asistență și protecție (sănătate, psihologic, juridic, reabilitare,etc)pe termen scurt și mediu. Astfel, Fondul contribuie inclusiv la dezvoltarea rezilienței personale a fiecărei victime, în ciuda traumei și a daunelor suferite.

Documentul transmis de CADO și cele 64 de ONG-uri membre ale rețelei împotriva Traficului de Persoane (ROiTP) ANABI, poate fi consultat integral aici.

 

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Fara modificarea Constitutiei nu se poate! Adica se poate dar va fi echivent cu „merge si asa”.

  2. De ce nu se folosesc structurile existente, eventual cu o reorganizare? Infiintarea unor noi structuri care ajung sa se calce in picioare cu cele vechi este contraproductiva si costisitoare.

  3. Nu vad nimic concret in acest articol despre recuperare. Vad ca se propune sa se ia, probabil de la tot platitorul de taxe, niste bani care probabil sa ajunga la cele 64 de ONGuri, ca sa manance si gura lor ceva. Lasati smecheriile si faceti ceva ca faptuitorul sa fie cel care plateste. Iar pentru cei care nu pot fi prinsi sau executati financiar, banii trebie sa provina sub forma unei penalitati de la cei care au fost prinsi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.