G4Media.ro

Cum ne protejăm animalele de companie în noaptea de Revelion/ Sfaturile specialiștilor…

Cum ne protejăm animalele de companie în noaptea de Revelion/ Sfaturile specialiștilor despre agresiunile petardelor și artificiilor

Noaptea dintre ani este poate cea mai dificil de trecut pentru animalele noastre de companie din cauza petardelor și zgomotelor puternice care sunt resimțite incomparabil mai puternic decât în cazul oamenilor și care reprezintă adevărate agresiuni pentru câini, pisici și alte necuvântătoare.Ele au în cele mai multe dintre cazuri reacții provocate de panică, tulburări digestive sau se pot agresa între ele din cauza fricii.
Specialiștii arată, de asemenea, că reacțiile animalelor diferă de la an la an și, dacă la început acestea nu prezentau poate temeri, în timp animalele pot începe să-și exprime panica în cazul agresiunilor externe.Printre cele mai des întâlnite semne ale anxietății provocate de zgomote puternice, atât la câini, cât și la pisici, sunt neliniștea, pierderea apetitului, tremuratul, pupilele dilatate sau respirația greoaie.
Specialiștii recomandă pe cât posibil ca stăpânii să fie alături de animalele lor de companie în noaptea de Revelion, iar dacă animalele stau afară, în curtea/grădina casei, atunci câinii să fie legați în lesă, iar pisicile neapărat cipate pentru că există riscul crescut ca acestea să părăsească gospodăriile în momentul rafalelor de petarde și artificii.Totodată, veterinarii arată că sedativele nu au un efect de îndepărtare a anxietății, deci nu calmează animalele, ci doar le imobilizează astfel că acestea nu sunt recomandate sau dacă stăpânii insistă să le administreze atunci să nu o facă în lipsa recomandării sau a unui consult cu patrupezii la veterinar.Ce putem face în primul rând pentru a ne ajuta animalele de companie este să închidem ușile și să ne antifonăm gospodăriile pe cât posibil, să închidem ferestrele și să coborâm jaluzelele, să tragem obloanele și să lăsăm libere locuri unde ale noastre necuvântătoare să se poată ascunde pentru a se simți în siguranță.

Pe de altă parte, un truc pentru a ”acoperi” zgomotul petardelor și a artificiilor este să dăm un volum mai ridicat (dar nu exagerat) altor elemente din gospodărie cu care animăluțele sunt obișnuite, fie că este vorba de televizor, radio, muzică etc.

Totodată, le mai putem distrage atenția oferindu-le gustările lor preferate, însă, mai întâi de toate, animalele trebuie să ne simtă pe noi liniștiți, având situația și emoțiilor sub control. Relația specială stăpân-animal este cea mai importantă în astfel de momente.

În cazul câinilor, specialiștii de la Asociația Four Paws International ne recomandă „jachetele calmante” care, susțin aceștia, au dovedit că au un efect calmant asupra animalelor. Designul lor exercită o presiune continuă și blândă asupra cutiei toracice a câinelui și contribuie la reducerea anxietății acestuia.

Dacă totuși câinele devine stresat în ciuda tuturor măsurilor de precauție, este important să găsească un loc sigur în care să se retragă, cum ar fi sub pat, în spatele canapelei sau oriunde se simte cel mai în siguranță. Dacă acesta este anxios, este important să nu fie lăsat singur și proprietarul să fie acolo pentru a-l mângâia dacă este nevoie. Mai multe sfaturi pentru proprietarii de câini, aici. 

În cazul pisicilor, acestea trebuie să aibă acces la cât mai multe ascunzători posibil. Asta înseamnă că ar trebui să deschideți ușile către camere la care pisica nu ar avea acces în mod normal. Aceasta poate include dormitorul, de exemplu, care ar putea oferi o ascunzătoare într-un dulap deschis.

Muzica de relaxare special pentru feline este o altă soluție care poate fi aplicată în noaptea de Revelion. De asemenea, pisicile trebuie ținute într-o dispoziție bună, caldă, pe tot timpul zilei respective, antrenată cu jocurile și activitățile preferate.

Atenție, însă: Dacă prietenul felin nu vrea să fie alintat pentru a-l menține calm, trebuie să acceptăm asta și să-l lăsăm. La fel, nu trebuie nici să vorbim în exces cu ele, nici să țipăm la pisici în cazul în care, spre exemplu, urinează în casă în loc de litieră din cauza stresului. Mai multe sfaturi pentru proprietarii de pisici, aici. 

În cazul iepurilor, hamsterilor și al altor mamifere de apartament, dacă sunt ținute în cuști, acestea ar trebui orientate departe de ferestre și astfel încât luminile artificiilor să nu ajungă la ele. Plasarea unor pături groase peste carcasă poate fi foarte utilă, cu condiția să vă asigurați că există suficientă ventilație.

De precizat este că iepurii și hamsterii sunt foarte sensibili la stres, ceea ce face cu atât mai important ca ele să fie protejate într-o cameră foarte liniștită în timpul artificiilor. Izolarea fonică trebuie asigurată de pături plasate peste cuști. Închiderea draperiilor le va proteja și de fulgere, iar un strat suplimentar de lenjerie de pat le ajută să se poată ascundă mai ușor de orice tulburare. Mai multe sfaturi pentru proprietarii de mamifere, aici. 

În cazul păsărilor, petardele și fulgerele/artificiile le fac să intre în panică foarte rău, iar instinctul lor de zbor le va face să fluture frenetic în cușcă, ceea ce îi pune în pericol de rănire gravă. Cel mai liniștitor mediu pentru prietenii noștri înaripați este o cameră linistita cu perdele, jaluzele sau obloane închise. Cu cât ferestrele sunt mai bine acoperite, cu atât păsările vor fi mai puțin tulburate. Muzica blândă, relaxantă pentru păsări, va ajuta de asemenea pentru calmarea lor. Mai multe sfaturi pentru proprietarii de păsări, aici. 

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Romanii sunt mai primitivi decât jivinele salbatice. Antifoane si ochelari de protecție atât pentru populație cat si pentru animale.

 2. Nu mai bine sarim peste petarde si artificii si ne manifestam civilizat?

  • V-ați hotărât să intrați și dvs in lumea civilizată dl John?

  • Aoleu, John, asa de frica iti e de un organ ca al tau? Sau ti-e frica sa nu iti placa prea mult? Stii ca bărbații au orgasm dacă li se strecoara un degetel acolo, nu? De ce negi ce iti cere corpul?

 3. Băi Ioane. O petarda in cur. UL tău propun. Și e rezolvată treba. Rahat medieval ce ești.

  • Eu tot nu pot înțelege din ce motiv petardele ( și alte pocnitori) nu au fost interzise?!
   Am înțeles că trauma animalelor nu prezintă o prioritate pentru evoluată specie umană, dar copiii care au ghinionul să se nască din părinți iresponsabili nu trebuie protejați cu ajutorul societății?
   Nu au fost destui copii mutilați de petarde?

 4. 😂😂Între timp am fost la piață și am avut o revelație, știu de ce nu sunt interzise petardele!
  Statul român câștigă foarte multi bani din fiscalizarea comerțului cu astfel de produse!
  In piață, la tarabă, astăzi comercianții, micii antreprenori, conaționali, care cu burți mari, care cu fuste largi, nu mai făceau față cu casele de marcat și cu bonurile fiscale pe care le dădeau cumpărătorilor, din jumătate în jumătate de oră schimbau rola, bieții de ei!!!!
  Și că să vedeți cât de greu este un astfel de comerț, aprovizionarea se face doar cu ultimul model de Audi sau BMW, ai nevoie de spatiu confort și siguranță pentru a le transporta!
  In ianuarie aceleași mașini vor fi in față la Sediile Primăriilor pentru a transporta spre domiciliul întreprinzătorilor ajutoarele sociale: ulei, malai, faina, conserve!
  Hai să aveți un an mai bun!!!!!!!!