G4Media.ro

Cum l-ar putea scoate UE rapid pe Viktor Orban de la șefia…

Sursa foto: Attila KISBENEDEK / AFP

Cum l-ar putea scoate UE rapid pe Viktor Orban de la șefia rotativă a Uniunii: scenarii de criză după ce premierul Ungariei a sfidat toate valorile europene

Tacticile lui Viktor Orbán, care folosește președinția rotativă a Consiliului UE pentru a-și promova agenda și a sfida valorile europene, s-ar putea întoarce împotriva sa, arată o analiză Politico. Ambasadorii UE vor discuta despre președinția Ungariei la reuniunea lor de miercuri de la Bruxelles, într-un prim semn că oficialii europeni ar putea trece de la condamnări publice fără rezultat la acțiuni concrete pentru a limita stricăciunile făcute de Orban.

Reacțiile vin după vizitele premierului Ungariei la Moscova și Beijing, unde a mers și în calitate de șef al guvernului care deține președinția rotativă a UE. Întâlnirile cu Vladimir Putin și Xi Jinping, ambele fără să aibă vreun mandat UE, au produs stupoare la Bruxelles.

Un diplomat UE a declarat Politico că există îngrijorări tot mai mari cu privire la Orbán. „Ar trebui să fie clar că el își reprezintă doar propria țară, dar în schimb a lăsat în mod deliberat multă ambiguitate”, a declarat diplomatul. El a spus că tensiunile sunt mari după prima săptămână de președinție ungară și se așteaptă să crească și mai mult în apropierea Consiliului Afaceri Externe din 20 iulie, deoarece Ungaria continuă să blocheze finanțarea pentru a ajuta Ucraina să obțină bani pentru a cumpăra arme de la UE.

Un al diplomat UE a declarat pentru POLITICO: „Acum discutăm ce anume să facem miercuri. Există o dezaprobare politică foarte clară”.

Este puțin probabil ca Bruxelles-ul să aibă apetitul de a încerca să lovească imediat Ungaria din cauza grandomaniei globale a lui Orbán, deși analiștii spun că există mecanisme pentru a-l priva pe Orbán de președinție.

„Dacă dau dovadă de determinare pentru a da un răspuns adecvat diplomației „șoc și spaimă” a lui Orbán, menită să trolleze și să ridiculizeze UE, pot scăpa de președinția maghiară în câteva săptămâni”, a scris Dániel Hegedűs, senior fellow la German Marshall Fund.

Astfel, statele membre ale UE pot scurta președinția Ungariei la Consiliul UE, mutând data de începere a președinției poloneze a Consiliului UE la 1 august sau 1 septembrie 2024. E nevoie de o majoritate simplă în Consiliul UE.

Cum se poate face asta? Președintele Consiliului European ar trebui să depună o propunere de decizie pentru pe baza articolului 236 din Tratatul UE. Pe această bază, membrii Consiliului UE ar putea rescrie foaia de parcurs a președințiilor rotative și ar putea reajusta data de începere a președinției poloneze la 1 septembrie (sau 1 august), cu un simplu vot cu majoritate calificată, privându-l efectiv pe premierul Orbán de posibilitatea de a-și continua președinția Consiliului dincolo de această dată limită.

O majoritate calificată în Consiliul UE este obținută dacă sunt îndeplinite simultan două condiții:

  • 55% din statele membre votează în favoarea propunerii – în practică aceasta înseamnă 15 din 27
  • propunerea este susținută de state membre care reprezintă cel puțin 65% din populația totală a UE

În paralel, scrie analistul german, UE ar trebui să accelereze procedura de suspendare a dreptului de vot al Ungariei în Consiliul UE, în conformitate cu articolul 7 al Tratatului UE.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. UE dă din gură dar nu face nimic.