G4Media.ro

Cum arată harta ortodoxiei în lume: 300 de milioane de creştini ortodocşi…

Cum arată harta ortodoxiei în lume: 300 de milioane de creştini ortodocşi sau semnificativ mai puțini?

Patriarhia Ecumenică de la Constantinopole îl prezintă pe Întâi Stătătorul său, Bartolomeu, drept lider spiritual a 300 de milioane de creştini ortodocşi la nivel mondial. Dar cifra este aparent mai mică, transmite postul de radio Deutsche Welle.

O nouă cercetare realizată de „Society for Orthodox Christian History in the Americas” fixează numărul creştinilor ortodocşi din întreaga lume la un nivel substanţial mai redus decât se estimase până în prezent.

Potrivit acesteia, în Rusia trăiesc cu mult peste 100 de milioane de creştini ortodocşi (77 la sută din populaţie), în Ucraina aproximativ 35 de milioane (65 până la 77 la sută din populaţie) şi în România 19 milioane (82 la sută din Populaţie).

Dar Ortodoxia este religia dominantă şi în alte ţări din Europa de Est şi de Sud-Est, cum ar fi Belarus, unde datele statistice oscilează puternic între 48 şi 73 la sută din populaţie.

În Grecia creştini ortodocşi sunt 95 până la 98 la sută din populaţie, în Serbia 97 la sută, în Bulgaria 88 la sută, în Republica Moldova 93 la sută, în Georgia 84 la sută, în Macedonia de Nord 65 la sută, în Cipru 89 la sută, în Muntenegru 72 la sută.

O minoritate ortodoxă semnificativă există în Bosnia-Herţegovina (31 la sută), Letonia (18 la sută), Estonia (14 la sută), Albania (7 la sută), Lituania şi Croaţia (câte 4 la sută), Slovenia şi Germania (câte 2 la sută).

Numărul exact al ortodocşilor este greu de stabilit

Cifra exactă a creştinilor ortodocşi din întreaga lume este greu de stabilit. Criteriile pentru apartenenţa la această Biserică Apostolică sunt în statistici foarte diferite. Unii fac apartenenţa dependentă de Crezul exprimat, alţii de numărul de botezuri sau de participarea activă şi regulată la tainele Bisericii.

De aceea, mai ales în cazul celei mai mari Biserici Ortodoxe din lume, Patriarhia Moscovei şi a Tuturor Rusiilor, căreia îi aparţin în orice caz mai bine de jumătate din creştinii ortodocşi la nivel mondial, cifrele enoriaşilor diferă foarte tare, între 100 şi 150 de milioane.

Autorul studiului, Matthew Namee, afirmă că numărul total al creştinilor ortodocşi din lume ar fi de 192 de milioane de oameni, cu mult sub cifra prezentată de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopole. Aceasta îl prezintă în comunicatele sale de presă pe Patriarhul Bartolomeu drept lider spiritual a 300 de milioane de creştini ortodocşi.

Potrivit unor calcule mai noi ale New Yorker Pew Research Center, procentajul ortodocşilor din populaţia creştină la nivel mondial a scăzut. Cu un secol în urmă, 20 la sută din creştini erau încă ortodocşi, în vreme ce acum ei nu mai însumează decât 12 la sută. Dar această tendinţă este în corelaţie cu diminuarea generală a procentajului de creştini în Europa, care a scăzut şi el în ultimii 100 de ani de la 91 la 77 la sută.

Motivul pentru aceste transformări demografice rezidă în înmulţirea puternică a populaţiilor non-ortodoxe şi non-creştine mai ales în Africa, Asia şi America de Sud. De asemenea, rezidă în numărul mult mai redus de copii în comparaţie cu lumea islamică, dar şi în comparaţie cu India sau China.
Ortodocşii se împuţinează în Europa dar se înmulţesc în Africa

Totuşi, în vreme ce procentajul ortodocşilor scade în Europa – la fel ca şi procentajul catolicilor şi protestanţilor – numărul ortodocşilor creşte în prezent rapid în Africa. Pe acel continent trăiesc în prezent aproximativ 1,3 milioane de creştini ortodocşi.

Cu 80 de ani în urmă nu exista acolo în afara diasporei elene practic niciun indigen ortodox. Astăzi jumătate din ortodocşii africani trăiesc în Kenia. Comunităţi ortodoxe numeroase există de asemenea în Uganda şi Tanzania.
România, cea mai mare ţară ortodoxă din UE

Dintre ţările Uniunii Europene, România are cea mai numeroasă populaţie creştin ortodoxă. De aceea nu-i de mirare că majoritatea creştinilor ortodocşi care trăiesc între timp în occident sunt români. O mare parte din diaspora română trăieşte în Italia.

Potrivit Ministerului de Externe de la Bucureşti este vorba de 1,2 milioane de oameni. 300 din totalul de peste 1.300 de comunităţi ortodoxe româneşti din diaspora, adică aproape un sfert, se află în Italia.

În Germania trăiesc între timp mai bine de 2 milioane de creştini ortodocşi: Şi aici aproximativ o treime sunt români, existând de asemenea câte 400 până la 450 de mii de creştini ortodocşi din Grecia, Serbia şi ţările care aparţin Bisericii Ruse. La aceştia se adaugă mai bine de 120.000 de creştini ortodocşi arabi, adesea refugiaţi din Siria şi Liban.

În Germania sunt responsabili pentru comunităţile ortodoxe în prezent 18 episcopi diocezani şi episcopi vicari. Dintre aceştia şase aparţin Mitropoliei Ortodoxe Greceşti din Germania, câte doi Mitropoliei Ortodoxe a Antiohiei din Germania, Mitropoliei Ortodoxe Ruse din Germania, Mitropoliei Ortodoxe Române din Germania, Mitropoliei Ortodoxe Sârbe din Germania şi câte unul pentru Patriarhia Moscovei şi pentru comunităţile ucrainene, bulgare şi georgiene. Raportul dintre mitropoliţi şi episcopi şi numărul de credincioşi este foarte diferit.

În vreme ce unui episcop grec îi revin aproximativ 75.000 de credincioşi, responsabil pentru cei 400.000 de credincioşi ortodocşi ruşi, împărţiţi în mai bine de 120 de comunităţi din Germania, este un singur episcop al Patriarhiei de la Moscova. Cei aproximativ 700.000 de ortodocşi români din Germania sunt păstoriţi de un mitropolit şi un episcop, iar cei 350-400 de mii de sârbi au şi ei în frunte doi episcopi.


 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

21 comentarii

 1. Ce exemplu mai bun ca acest site este de fapt o portavoce a curentelor stangiste în România, dând drept știre o numărătoare făcută de un ONG „credibil” lor?….pana la urma nu are importanta numărul, dar abordarea/știrea trădează intentia/ politica

  • Fiecare trebuie sa-si aleaga o cale. Acum, ca toate se intrepatrund … Dati-va jos de pe cal, vedeti ca nimic nu-i in linie dreapta. Abordarea ‘stanga-dreapta’ e profund gresita iar totul e Politica.

  • Deci la nivelul umanitãții planetare .. ortodoxia bizantinã e un cult minoritar (procentual) .. Adicã majoritatea oamenilor de pe aceastã planetã au cu totul alte concepte si percepții în legãturã cu Dumnezeu.Oricum .. cu excepția Greciei,nici o altã țarã ortodoxã nu i mai de „doamne ajutã” în privința civilizației umaniste .. de la neo bolşevica Rusie pânã la micutzul Muntenegru (Belarus,Serbia,Ucraina,Moldova,Bulgaria,Macedonia de nord,Georgia,Armenia si Etiopia in Africa .. cumulând toate aceste populații,tot nu treci de 400 de milioane).Ce abereazã unii pe aici prin commenturi cu Egipt sau Siria .. acele mici comunitãți de ortodocşi sunt nesemnificative .. acolo Mahomed e regele profeților si Allah e Dumnezeul 🙂

 2. In Doxa ne gasim Bezna.

  N-aveti indee cat de grav sunt ‘ultra-ortodocsii’, distrug prietenii pe criterii pur tribaliste: „Nu te converstesti, nu mai ne mai cunoastem.”

 3. Exact așa este,felicitările mele, stângiștii satanici nu te pot fraierii pe tine că te-ai prins de jocul lor malefic, ești un geniu și eu te iubesc (în stil heterosexual, evident)….avem nevoie de mai mulți oameni ca tine. Nu te lăsa, continuă lupta cu orice preț. Doamne ajută!

  • Si tu care faci apel brutal la organul genital te crezi Crestin ? :)) Iarta-mi aparentul sofism dar scopul nu mi-e sa te desfiintez.

   Consider c-ar trebui grav considerat cati dintre acesti 300 de milioane de ‘ortodocsi’ respecta si datinile, isi mentin psihicul curat, nu-s doar niste ‘dardaie carnea pe ei de frica de bezna ce-i asteapta’, incapabili de-a-si accepta finitudinea efemera.

   Cum te poti intitula „Neg pe Scrot” si sa folosesti sintagma „Doamne ajuta!” Cum ? 😐

   Esti groaznic, omule. Ai nevoie de ani grei de Biserica, dar au ramas prea putini cei care te ajute.

   Si da, eu-s „Luciferic” pt. ca Blaga. Adevarul nu este nici de departe intotdeauna placut, in caz ca va macina ‘neelucidarea’, dar este intodeauna Necesar.

   Trebuie sa ne Maturizam cumva. Nu ne aduce Barza, nu exista Mos Craciun, iar omul este un Animal, oricat de mult ar incerca sa se ascunda de acest Adevar.

   De restul 997, m-am tot ocupat.

  • @Luciferic

   Stimate domn mi-ai facut ziua mai frumoasa!

 4. Meh, pe mine mă tot numără ăștia la ortodocși, că nu vor să priceapă când le spun că sunt pastafarian. Deci, unul mai puțin, vă rog.

 5. Nu erau si cateva zeci de milioane de etiopieni ortodocsi?

  • Ba ERAU și SUNT ! dar nu se numără ! Nu contează ! TRAIASCĂ PAPALITATEA organizatoarea celor 5 CRUCIADE pe parcursul a mai mult de 200 de ani . Ei au distrus BUZANȚUL , nu musulmanii . La anul 1033 , exact după 1000 de ani de la nasterea lui HRISTOS , papei URBAN al IV lea i-a venit pe chelie marea idee și …”IDEE” insipratoare a rămas până în ziua de azi . Asa că , fraților , mai avem olecuță de așteptat până în… 2033 !

  • Etiopienii nu sunt ortodocși răsăriteni ci orientali. Sunt necalcedoneni, adică nu recunosc Sinodul de la Calcedon și fals se numesc pe sine ortodocși. Sunt considerați eretici de bisericele ortodoxe răsăritene și eu nu sunt în comuniune cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol. La fel și copii egipteni

  • Ok, Sufix, am inteles ideea, SUNT ortodocsi.
   Doar faptul ca sefu cel mare de la Constantinopol ii declara eretici (ca nu il mai recunosc) nu ii face mai putin ortodocsi. La fel cum protestantii care n-au mai recunoscut suprematia papei nu au devenit eretici necrestini (decat in mintea catolicilor). La fel cum confesiunile venite de peste ocean (ca pocaitii) nu sunt secte de necredinciosi, oricat au incercat dupa revolutie popii nostrii sa predice, infricosati ca si-ar pierde din turma.

 6. Normal ca sunt atatia, cand esti botezat crestin fara voia ta. Ar trebui sa faca un calcul al crestinilor practicanti.

 7. Hmm, D.W. face recensamintul ortodocsilor si-i da cu minus. Ca sa vezi cita grija!

 8. „…în Rusia trăiesc cu mult peste 100 de milioane de creştini ortodocşi ..” cati anume, ca se doreste un articol exact, 103, 110, mai mult sau mai putin ?
  restul articolului este si mai confuz, nu aminteste de tari importante (Etiopia, Egipt, Armenia, Siria,etc.) si nici de diaspora plecata din tarile ortodoxe (nu au plecat doar romani)
  in final care e problema, 300 de milioane din aproape 8 miliarde au ales ceva, numai dorim diversitate ?
  https://www.worldatlas.com/articles/countries-with-the-most-orthodox-christians.html

  • COnfuz , spui ?! Este tendențios de-a binelea ! Dar la ”comentatorii ” casei prinde . Ba chiar e un deliciu pentru ei !

 9. „…în Rusia trăiesc cu mult peste 100 de milioane de creştini ortodocşi ..” cati anume, ca se doreste un articol exact, 103, 110, mai mult sau mai putin ?
  restul articolului este si mai confuz, nu aminteste de tari importante (Etiopia, Egipt, Armenia, Siria,etc.) si nici de diaspora plecata din tarile ortodoxe (nu au plecat doar romani)
  in final care e problema, 300 de milioane din aproape 8 miliarde au ales ceva, numai dorim diversitate ?
  https://www.worldatlas.com/articles/countries-with-the-most-orthodox-christians.html

 10. Rezulta ca ortodocșii sunt o minoritate care trebuie protejata.

 11. Ba ori esti prost ori nu ai facut clasa a 2 a la aritmetica, numai din ce scrii ies peste 230 mil

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.