G4Media.ro

Cum arată bilanțul DNA la nivelul serviciilor teritoriale: Constanța, primul loc (26…

Cum arată bilanțul DNA la nivelul serviciilor teritoriale: Constanța, primul loc (26 rechizitorii). Ploiești, ultimul loc (2 rechizitorii)

Direcția Națională Anticorupție (DNA), condusă de șeful interimar Călin Nistor, și-a prezentat, vineri, bilanțul activității desfășurate în anul 2018. Nistor a caracterizat anul ca fiind unul ”de răscruce, atipic, cu provocări deosebite”, amintind de plecarea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea instituției.

Conform informațiilor din raportul întocmit de DNA, la nivelul întregii țări, au fost trimise în judecată (sau a soluționat cauze prin sesizarea instanței cu acord de recunoaștere a vinovăției) 196 de rechizitorii, cu aproape jumătate mai puțin decât în 2017 (381 rechizitorii).

Din cele 196 de dosare penale, 126 au fost întocmite de serviciile teritoriale ale DNA, după cum urmează:

 • 26 cauze – Constanţa (62 inculpaţi, din care 4 persoane juridice şi 16 arestaţi preventiv);
 • 13 cauze – Bacău (39 inculpaţi, din care 3 persoane juridice şi 1 arestaţi preventiv);
 • 12 cauze – Braşov ( 65 inculpaţi, din care 6 persoane juridice și 8 arestaţi preventiv);
 • 12 cauze – Târgu Mureş (25 inculpaţi, din care 1 persoane juridice şi 4 arestaţi preventiv);
 • 11 cauze – Cluj (29 inculpaţi, din care 0 persoane juridice şi 2 arestaţi preventiv);
 • 9 cauze – Craiova (20 inculpaţi, din care 1 persoane juridice şi 0 arestaţi preventiv);
 • 9 cauze – Galaţi (18 inculpaţi, din care 1 persoane juridice şi 2 arestaţi preventiv);
 • 8 cauze – Timişoara (31 inculpaţi, din care 0 persoane juridice şi 11 arestaţi preventiv).
 • 6 cauze – Piteşti (10 de inculpaţi, din care 0 persoane juridice și 0 arestaţi preventiv);
 • 5 cauze – Iaşi (10 inculpaţi, din care 1 persoane juridice şi 2 arestaţi preventiv);
 • 5 cauze – Suceava (22 inculpaţi, din care 4 persoane juridice și 0 arestaţi preventiv);
 • 4 cauze – Alba Iulia (7 inculpați, din care 0 persoane juridice și 1 arestați preventiv);
 • 4 cauze – Oradea (6 inculpaţi, din care 0 persoane juridice 0 arestaţi preventiv);
 • 2 cauze – Ploieşti (2 inculpaţi, din care 0 persoane juridice şi 0 arestaţi preventiv);

Potrivit informațiilor furnizate de DNA, media dosarelor pe care un procuror le-a avut de soluționat în 2018 a fost de 84 cauze. Dintre acestea, un procuror a reușit să soluționeze, în medie, jumătate dintre ele (45 de dosare). Astfel, stocul de dosare nesoluționate a scăzut de la 6.078 (cât era la sfârșitul anului 2017) la 4.283 (sfârșitul anului 2018).

În sinteza publicată pe site, DNA își justifică activitatea cu mult mai slabă față de anii precedenți, printr-o serie de schimbări care au avut loc în ultima vreme și care au afectat considerabil activitatea procurorilor:

 1. Scăderea numărului de sesizări primite de procurori de la persoane fizice, juridice sau instituții publice: 1.513 sesizări în 2018, în scădere cu 18% față de anul 2017, cu 47% față de anul 2016 și cu 54% față de anul 2015 când s-au primit 3.305 sesizări;
 2. Modificările aduse legilor justiției și pronunțarea unor decizii ale Curții Constituționale care au afectat activitatea DNA;
 3. Înființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a redus competențele DNA care a fost nevoită să transmită SIIJ nu mai puțin de 275 de dosare.
 4. După înființarea SIIJ s-a creat o practică neunitară în legătură cu participarea procurorilor Anticorupție în cauzele cu magistrați trimise în judecată înainte de data de 23.10.2018. Unele instanțe au considerat că spețele respective trebuie soluționate cu participarea procurorilor DNA, iar alte instanțe au considerat că spețele trebuie soluționate cu participarea procurorilor din cadrul Secției judiciare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
 5. Creșterea limitelor de vechime ca procuror pentru numirea în Direcția Națională Anticorupție de la 6 ani la 10 ani este o altă cauză care a adus probleme serioase instituției Anticorupție. Acest fapt a determinat încetarea delegării a 15 procurori din DNA și reprezintă un obstacol în identificarea și recrutarea procurorilor care să își desfășoare activitatea în Direcția Națională Anticorupție.

Citește și: Bilanţ DNA: Anul trecut, 79 de inculpaţi, mai mult de o treime din total, au fost achitaţi ca urmare a dezincriminării abuzului în serviciu. Călin Nistor: Anul 2018 a fost un an de răscruce, atipic, cu provocări deosebite

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Sunt şi oameni de televiziune care mai vor o înjumătăţire!

 2. Nu sunt prea multe de zis. O eficiență pe care unii o vor exportată în Europa.

  196 de rechizitorii într-un an întreg, pentru care au avut un buget de … 185.293.000 lei.

  Și

  Din cei trimiși în judecată, peste 36% au primit achitare. Că dintre aceștia mulți or fi avut arest, control justițiar, au pierdut afaceri, bani, timp … ce să mai vorbim.

 3. Gabriela,cu ce a gresit omul de-ai sarit asa la gatul lui?
  Sa inteleg ca nu-ti place dialogul argumentat ci doar sloganurile?

  • Argumentat cu ce ? Cu rezultatele unui 2018 în care legile se schimbă prin bunăvoința pas,alde,udmr și dispar multe tipuri de infracțiuni, cu procurori dezorientați si injumatatiti, cu martori care nu mai au curaj sa declare adevarul ….sunt vremuri în care hotii striga „hotii” . Exemplul Ploiești este perfect : Cosma Mircea, Vlad, Andreea, Sebi Ghiță si alții sunt infractori care acum ne dictează „adevărul”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.