G4Media.ro

Cum a încercat o firmă israeliană de intelligence să compromită un ONG…

Cum a încercat o firmă israeliană de intelligence să compromită un ONG maghiar

O serie de probe sugerează că o firmă privată israeliană de securitate a fost angajată să discrediteze ONG-uri din Ungaria, scrie index.hu. Compania, având legături strânse cu Mossad-ul și cu numeroși foști spioni pe statele de plată, a recurs la metode ilegale de spionaj. Țintele lor au avut un lucru în comun: administrația Orban le-a etichetat drept dușmani ai guvernului.

(Foto: Index.hu)

Directorii companiei s-au prezentat sub identități false, atât ei, cât și compania, website-ul și numerele de telefon. Întâlnirile lor foarte bine pregătite au avut loc în Viena, Amsterdam și New York. Potrivit informațiilor obținute de Index, unii dintre membrii companiei au participat la cel puțin doua operațiuni utilizând nume diferite.

Migration AID, o inițiativă civilă specializată în ajutarea refugiaților să ajungă în Ungaria, a devenit  ținta  unui plan elaborat de defăimare la începutul acestui an. Doi membri ai companiei israeliene l-au invitat pe András Siewert, directorul Migration AID, la o întâlnire în Vienna. Siewert a suspectat că întâlnirea ar putea reprezenta o tentativă de recrutare de către un serviciu secret străin, așa că a notificat Alkotmányvédelmi Hivatal, (AH), serviciul de contrainformații al serviciilor secrete maghiare. Siewert a transmis un raport către AH pe data de 3 ianuarie 2018, așa cum rezultă din probele obținute de Index.hu

Așa cum se aștepta, misterioșii parteneri de întâlnire, un bărbat de vârstă mijlocie și o tânără, au încercat să-l determine pe Siewert să accepte activități ilegale sau cel puțin să-l înregistreze spunând ceva compromițător despre activitatea Migration Aid. Bărbatul i-a adresat întrebări de genul ”există legături între organizație și George Soros?” sau ”Primiți ajutor de la vreun politician?” Bărbatul i-a oferit o soluție tehnologică din partea companiei sale care ar fi făcut posibilă construirea unei baze de date cu amprente și informații personale ale imigranților.

Bărbatul, care contactase MA în decembrie 2017, s-a prezentat drept ”Grigori Alexsandrov” și a pretins că este CEO la o companie britanică, Smart InnoTech, companie care nu pare să existe în realitate. O lună mai târziu, în data de 12 februarie, o delegație din partea Migration Aid, Alexsandrov și colegii săi s-au întâlnit din nou la Viena. Potrivit informațiilor obținute de Index.hu, Siewert a raportat și această întâlnire la serviciul de contrainformații. Migration Aid nu a ajuns la întâlnire nepregătit – au înregistrat ambele întâlniri și chiar au reușit să-i fotografieze pe Alexsandrov și pe tânără.

Ceea ce Siewert și Migration Aid n-au prevăzut a fost miza reală a întâlnirii. O lună mai târziu, pe data de 19 Martie, publicația pro-guvernamentală Magyar Idők a publicat un articol scris de Zsolt Bayer, care publică de regulă texte de opinie. De această dată însă era vorba de un articol de investigație despre întâlnirile MA cu Alexsandrov și colegii săi. Articolul se intitula ”Interese financiare în numele umanitarismului”.

Bayer a folosit fragmente din dialog, prezentat drept ”o investigație jurnalistică sub acoperire” pentru a dovedi că munca voluntară a celor de la Migration Aid urmărește de fapt obținerea unor profituri pe seama valurilor de migranți. Articolul susține că Siewert a fost de acord cu formarea unei baze de date secrete ilegale, ceea ce, potrivit înregistrărilor integrale ale întâlnirii obținute de Index, reprezintă o calomnie.

Index susține că deține probe că serviciul de contrainformații (AH) era avertizat asupra operațiunii împotriva Migration Aid. Astfel de informații, notează Index, n-ar fi putut trece neobservate de serviciile de contrainformații maghiare. (…)

(…) Alexsandrov și colega lui nu erau ”jurnaliști de investigație sub acoperire”. Index susține că aceștia au legături cu serviciile secrete și au folosit câteva nume false în timp ce au lucrat pentru compania israeliană de securitate. Index a aflat că bărbatul care își spunea Alexsandrov (sau în alte situații Novak) a lucrat pentru serviciile secrete, mai exact pentru serviciile de contrainformații. Migration Aid a fost doar una dintre țintele lor. Aceștia au luat în vizor și biroul de la Budapesta al Fundației pentru o Societate Deschisă (fondată de magnatul George Soros) precum și Comitetul Helsinki și Uniunea pentru Libertăți Civile, două ONG-uri devenite principale ținte ale propagandei de stat.

Grupul lui Aleksandrov s-a pregătit luni de zile timp în care și-au profilat țintele. Au cumpărat domenii de internet, au construit site-uri și au înregistrat false companii, au făcut o întreagă infrastructură pentru a părea credibili. Echipa nu era mică: au fost 4 persoane implicate în întâlniri, plus cercetători, directori, experți etc. Factura pentru întreaga operațiune calculată de Index.hu se ridică la câteva sute de mii de dolari. Index.hu mai notează că nu este clar cine i-a angajat. Ceea ce este sigur, mai scrie Index, este că Jerusalem Post și Zsolt Bayer au publicat informațiile. Operațiunea se potrivește cu narativul propagandistic îndreptat împotriva lui Soros și împotriva migranților.

Index.hu mai scrie că acest caz nu este unic. Cazuri similare au fost semnalate în plan internațional în ultimele luni. O companie israeliană, Black Cube, a fost implicată recent în scandalul Cambridge Analytica, după cum a confirmat oficial unui dintre oficialii companiei. Directorul diviziei politice de la Cambridge Analytica, Mark Turnbull, a admis că știe de faptul că foști spioni lucrează ”foarte discret” pentru companii private.

”Tocmai am angajat o companie pentru un proiect de foarte, foarte mare succes într-o țară din estul Europei. Nimeni n-a știut că sunt acolo, s-au strecurat, au făcut treaba și au plecat, livrând materiale foarte, foarte bune. Avem experiență în așa ceva”, a declarat acesta potrivit unei înregistrări realizate în secret de Channel 4.

Site-ul israelian Haaretz a descoperit ulterior că este vorba despre compania Black Cube, care a lucrat, pe lângă alte cazuri, în Romania și împotriva victimelor lui Harvey Weinstein.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. O adevarata molima ce se intinde nestingherit intr-un mediu propice,””noile democratii””.
    Unde miroase a multi bani sunt prompt prezenti sa ofere „”servicii”” ,fara scrupule cu precadere
    in afara propriei tari.
    Pana cand ???