G4Media.ro

Cum a evoluat scandalul Cambridge Analytica și legăturile cu Romania. Comisarul pentru…

Sursa: Facebook

Cum a evoluat scandalul Cambridge Analytica și legăturile cu Romania. Comisarul pentru justiție, Vera Jourova, solicită lamuriri de la Facebook

Comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova, cere Facebook să precizeze dacă exploatarea pe scară largă a datelor utilizatorilor acestei reţele sociale a afectat cetăţenii europeni, scrie săptămânalul german Bild am Sonntag, preluat de DPA. Conform publicaţiei citate, Jourova îi va adresa luni o scrisoare în acest sens managerului general al Facebook, Sheryl Sandberg, transmite Agerpres.

Specializată în activităţi de analiză a datelor, compania Cambridge Analytica este acuzată că, printr-o aplicaţie de teste psihologice descărcată de circa 300.000 dintre utilizatorii reţelei de socializare Facebook, a recuperat fără consimţământ datele de la 50 de milioane de persoane pentru a dezvolta un software care ar permite anticiparea şi influenţarea votului alegătorilor.

Jourova a declarat pentru Bild am Sonntag că este vorba de un abuz complet inacceptabil împotriva utilizatorilor Facebook şi că scandalul ar trebui să îi facă să se gândească la modul în care sunt utilizate datele lor.

Comisarul european pentru justiţie, Vera Jurova, avertizase, miercuri, că un viitor scandal similar celui cu care se confruntă Facebook ar putea costa ”foarte mult” începând din mai, când va intra în vigoare o nouă reglementare europeană privind protecţia datelor personale.

Percheziții la sediul Cambridge Analytica

Investigatorii autorităţii britanice de reglementare însărcinată cu protecţia datelor au percheziţionat, în curs nopții de vineri, timp de şapte ore sediul din Londra al societăţii Cambridge Analytica. relatează sâmbătă agenţia EFE, citata de Agerpres.

La mai puţin de o oră după ce un judecător al Curţii Supreme din Marea Britanie a autorizat percheziţia, funcţionari ai autorităţii menţionate au intrat în sediul Cambridge Analytica, unde au rămas până la ora trei dimineaţa, a declarat un purtător de cuvânt al autorităţii de reglementare. ‘Acum trebuie să analizăm probele culese şi să decidem asupra paşilor următori, înainte de a trage o concluzie’, a mai spus acelaşi purtător de cuvânt, fără să ofere alte detalii.

Cambridge Analytica a anunţat marţi suspendarea din funcţie a directorului său, Alexander Nix, care s-a lăudat că a lucrat pentru Donald Trump la alegerile din 2016. Atât Nix, cât şi fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, au fost chemaţi să dea explicaţii în faţa comisiei pentru cultură şi presă din parlamentul britanic.

Mark Zuckerberg a recunoscut greșeala Facebook

În primele comentarii publice făcute după implicarea Facebook în scandalul Cambridge Analytica, Mark Zuckerberg a recunoscut, miercuri, că reţeaua sa socială a greşit şi a abuzat de încrederea utilizatorilor, informează DPA.

„A fost un abuz de încredere între Kogan, Cambridge Analytica şi Facebook”, a scris Zuckerberg pe pagina sa din propria reţea. „Dar a fost şi un abuz de încredere între Facebook şi oamenii care îşi pun datele la dispoziţia noastră şi se aşteaptă să le protejăm. Trebuie să rezolvăm asta”, a recunoscut el.

Fondatorul şi principalul acţionar al Facebook a anunţat planuri de auditare a aplicaţiilor suspecte, restrângerea accesului dezvoltatorilor la date şi introducerea unui instrument pentru utilizatori, care să le permită să afle ce aplicaţii au acces la datele lor şi să revoce cu uşurinţă permisiunile de acces.

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, l-a invitat marţi pe şeful Facebook, Mark Zuckerberg, să vină să dea explicaţii în faţa eurodeputaţilor, care au intenţia de a face o anchetă privind ”încălcarea inacceptabilă a drepturilor la confidenţialitatea datelor”.

Conexiunile din România

G4Media.ro a dezvăluit, miercuri, legăturile din România ale Cambridge Analytica. În 2017, compania-mamă a Cambridge Analytica a încheiat un contract de lobby cu o firmă din Washington privind corupţia din România, contract al cărui scop este neclar. În plus, surse politice au declarat pentru G4Media.ro că filiala locală a SCL ar fi lucrat cu PSD, ALDE şi cu companii din domeniul farmaceutic.

Consultantul britanic Rupert Wolfe Murray a declarat miercuri pentru Associated Press că Mark Turnbull, Senior Official la Cambridge Analytica, l-a contactat în august 2016 ca să lucreze pentru PSD, dar ar fi refuzat oferta, scrie Profit.ro.

  • PSD a respins, miercuri, orice legătură cu Cambridge Analytica într-un comunicat de presă: “Referitor la zvonurile vehiculate în presă privind o presupusă colaborare între Partidul Social Democrat și SCL Cambridge Analytica, precizăm că PSD nu a lucrat cu această companie și nici nu a solicitat o astfel de colaborare, nici în perioada alegerilor generale din 2016, nici într-o altă perioadă, înainte sau după acest scrutin electoral”.

Mark Turnbull apare într-o înregistrare cu camera ascunsă făcută de jurnaliştii postului britanic Channel 4 spunându-i unui ziarist sub acoperire, care pretindea că e un posibil client, că firma Cambridge Analytica foloseşte drept subcontractori firme ale unor foşti spioni.

“Tocmai am folosit o astfel de organizaţie într-o ţară din Estul Europei şi a făcut o treabă foarte bună. Nimeni nu a ştiut că ei sunt acolo. S-au strecurat, şi-au făcut treaba, au ieşit şi au produs materiale fantastice”, a spus oficialul Cambridge Analytica, fără a da detalii despre ţara est-europeană vizată.

E neclar în acest moment dacă în cele din urmă PSD a folosit sau nu serviciile Cambridge Analytica la alegerile din 2016. Un consultant politic a declarat sub protecţia anonimatului că onorariile cerute de Cambridge Analytica sunt uriaşe pentru piaţa română.

Contactat miercuri de G4Media.ro, Peter Imre, reprezentantul SCL în România, a refuzat orice comentariu: “Vă rog frumos să vă adresaţi biroului de presă de la Londra”.

Context. SCL Group, (Strategic Communication Laboratories), firma-mamă a Cambridge Analytica, are o reprezentanţă şi în România, condusă de omul de afaceri Peter Imre. Jurnalista Sorina Matei a scris în 2017 că România a fost obiectul unui contract semnat între SCL şi o companie de consultanţă din Washington DC.

Astfel, contractul din martie 2017 viza “educarea membrilor Congresului SUA şi membrilor Administraţiei SUA în problemele legate de corupţia din România” şi fusese înregistrat la Departamentul de Justitie al SUA. Contractul era semnat între SCL Social Londra, parte a SCL Group, şi Andreae & Associates, o companie de consultanţă din Washington DC, potrivit Sorinei Matei.

Potrivit unor surse politice, fondatorul si preşedintele firmei americane de lobby, Chip Andreae, a petrecut doi ani în România, unde a făcut traininguri pentru un partid politic nou creat.

Nu este clar dacă obiectul contratului dintre SCL şi Andreae & Associates era promovarea luptei anti-corupţie din România sau, dimpotrivă, determinarea unei schimbări de optică a administraţiei SUA.

Chestionat la acel moment de HotNews.ro despre conţinutul contractului care viza România, Peter Imre a spus că nu are legătură directă cu operaţiunea SCL referitoare la lupta anticorupţie din Romania. El a precizat că, fiind şeful pe România, ştie ce se întâmplă în această ţară, dar nu poate oferi detalii.

Cambridge Analytica e în mijlocul unui uriaş scandal, fiind acuzată că a folosit ilegal datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook în alegerile prezidenţiale din SUA. SCL Group este o companie privată britanică de cercetare comportamentală şi de comunicare strategică, înfiinţată în Londra în 1993.

Ambele companii au fost implicate în campaniile electorale pro-Brexit şi pro-Trump.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Despre Dan Mureșan nimic?

  2. Cambridge Analytica a lucrat pentru clienti din Romania, este o certitudine!
    Urmariti filmul chestionarii lui Alexander Nix https://www.youtube.com/watch?v=u5aQgS2Uh1M. La minutul 3:30 este prezentata o harta SCL Global Clients pe care sunt marcate tarile in care Cambridge Analytica a activat. Romania este printre ele.
    Ramane de aflat ce partid din Romania care si-a permis sa plateasca onorariul SCL / Cambridge Analytica. Aici e vorba despre sume din 7 cifre, deci tare mi-e teama ca n-a fost USR-ul…
    Nu, n-a fost nici o companie farmaceutica pentru ca harta pe care se afla si Romania se numeste limpede „SCL Elections Client List”…

    • Pai, sa ne apucam sa facem presupuneri:
      – Sa fi fost PCR…? Ma indoiesc… De o suma cu 7 cifre nu ar fi putut sa faca rost, nici daca puneau laolalta toate pensiile simpatizantilor pe o luna intreaga…
      -Sa fi fost PNT-cd…? Nu, nu cred ca e vorba despre dansii…Poate daca tariful era stabilit in caltabosi si in palinca de 60 de grade, mai credeam, dar acum nu e cazul…
      -PNL-ul sa-si fi ”rupt de la gura” si sa fi platit o asemenea suma…? Nici de data asta nu e potriveala, de cand nea Patriciu a ”dat coltu’ ” si de cand lui nea Catarama nu-i mai merge cu ”salteaua”, nu-i vad nici pe astia sa stranga o asemenea suma…
      – Acum ma opresc din presupuneri si las la ”latitudinea” fiecaruia sa gaseasca raspunsul corect…!

      Un singur indiciu am sa mai dau, partidul respectiv e condus cu ”mana de fier”, in sezonul estival direct de pe plaja de la Fortaleza…!