G4Media.ro

”Cultura și civilizația aromână” va deveni curs opțional în școli, anunță ministrul…

sursa foto: Facebook/ Monica Cristina Anisie

”Cultura și civilizația aromână” va deveni curs opțional în școli, anunță ministrul Monica Anisie/ O parte a comunității militează și pentru declararea aromânilor drept minoritate etnică

”Cultura și civilizația aromână” va deveni curs opțional în școli, a anunțat, sâmbătă, ministrul Monica Anisie, printr-un mesaj publicat pe Facebook:

 • ”Am semnat împreună cu domnul Lala Tașcu, președintele Asociației Livădzli di Paicu, un protocol de colaborare privind promovarea cursurilor opționale de Cultură și civilizație aromână. Prin intermediul acestui acord, ne dorim introducerea studiului patrimonial cultural al aromânilor, ce cuprinde o bogată literatură folclorică și o remarcabilă literatură cultă. De altfel, politica lingvistică promovată de către Consiliul Europei, la care s-a aliniat în mod explicit și România, recomandă încurajarea diversității culturale / lingvistice a Europei. Mulțumesc tuturor celor prezenți la întâlnire, precum și doamnei profesor Firuța Geaca, prezentă online, care ne-a transmis următorul mesaj: „Vreau să cred că acest prim pas nu va fi și singurul, considerându-ne norocoși că el s-a făcut sub auspicii bune, prin spiritul liberal, deschis și lipsit de prejudecăți, prezent aici în persoana doamnei ministru”. Dovada longevității comunității de aromâni rezidă tocmai în spiritul și calitatea ei umană, reușind să-și transmită valorile din generație în generație. Ne dorim ca unitățile de învățământ să le împărtășească și copiilor din bogăția culturală și spirituală a acestei comunități în cadrul orelor de Cultură și civilizație aromână”, a scris ministrul pe Facebook.

Context

Istorici, academicieni și filologi reputați susțin că aromânii sunt “românii vechi” și că nu există o limbă aromână, ci un dialect. Cu toate acestea, mai multe familii de aromâni militează pentru declararea unei comunități minoritare, fapt care le-ar putea aduce numeroase beneficii, printre care fonduri guvernamentale consistente și un loc de deputat în Parlamentul României. Teoria “minorității aromâne” a fost susținută de-a lungul timpului și de Sputnik, oficiosul Kremlinului, care a publicat inclusiv un articol despre “statul aromân”.

sursa foto: Facebook/ Monica Cristina Anisie

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

26 comentarii

 1. Armânii ăștia sunt un fel de țigani.

 2. Bine, dar oare nu avem alte urgente in Educatia romaneasca?

 3. Eu sunt aroman si dintotdeauna membrii familiei mele s-au considerat romani get-beget. Ba chiar mai mult, aromanii sunt printre putinii romani care chiar sunt patrioti si se mandresc cu faptul ca sunt romani. Dialectul vorbit de aromani e evident limba romana in care au aparut ceva influente turcesti, grecesti si bulgare, datorate pozitionari geografice a satelor de aromani in jurul Dunarii si Marii Negre. Aromanilor din Grecia li se spune “vlahi”.
  Deci ce fac acesti asa-zisi “reprezentanti ai aromanilor” e o mizerie care sa le dea lor acces la putere si surse de imbogatire. Si prin asta fac jocul Rusiei, interesata sa semene discordie intre romani pe criterii etnice. Un jeg ordinar.

  • Victor, subscriu in totalitate. Este penibil ce au facut azi la Minister acesti semidocti oportunisti, acum in plina campanie electorala. Se rasuceste Petre Tutea in mormant daca i-ar vedea pe acesti idioti care se erijeaza intr-o minoritate etnica…. Ce legatura au cei din poza cu aromanii alaturi de care Tutea a trait si suferit in temnitele comuniste si pe care ii descria ca fiind SUPER ROMANI. Ce altceva in afara de „voce si talent” il recomanda pe cel din poza , ca sa discute despre „cultura” ? He, he….nici Constantin Belimace, Theodor Aman, Dimitrie Paciurea, Toma Caragiu, Elie Carafoli,George Vaca si multi alti titani ai culturii romanesti, aromani get beget, nu ar avea liniste in morminte daca i-ar auzi si vedea pe acesti sferodocti care nu inteleg „Dimandarea Parinteasca” .

  • Daca va veni vreodata ziua in care aromanii vor fi declarati minoritate nationala, aia va fi si ziua in care nu ma voi mai simti aroman. Aromanii sunt romani mai inainte de toate si astfel de discutii nu fac decat sa agite si sa inflameze.

 4. Ar trebui sa fie disciplina obligatorie. Este trist faptul ca milioane de romani merg in concediu in Grecia, trec pe langa fratii lor oprimati de ocupantii greci, fara sa stie macar. Ignoranta romanilor in materie de aromani este gigantica. Daca se intampla minunea sa se intalneasca totusi, nu sunt in stare sa se inteleaga, pentru ca, indiferent daca o cosideram limba aparte sau dialect, aromana este suficient de diferita pentru ca un roman care nu a avut deloc contact cu ea sa nu o inteleaga (treaba-i valabila si invers).

  • Corect.
   Dar poate ar fi primul pas in a intelege ca formam o romanitate, o latinitate orientala, suntem ramasitele unui Imperiu si ne batem joc de toata mostenirea noastra culturala. De aceea suntem un popor minor, cu apucaturi fanariote.

  • Optimat, oprimat sunt Doamne numai, oprimat
   Mult necaz este in jur, multa minciuna
   Iar se’aduna norii a furtuna

  • bravo nenicule !!!

 5. De autoeducație nu s-a auzit?
  Nu trebuie încărcata programa cu lucruri opționale.Sunt foarte multe surse alternative, nu doar academice.
  Aşadar, testati-va limitele şi descoperiți ceea ce vă place sau va trezeşte curiozitatea. S-ar putea să fiti surprinsi!

  • Cine să-și facă autoeducație? Cei care fredonează „sos în cantități industriale” și îi urcă în trending pe YouTube pe Țanca Uraganu și Dani Mocanu? 😂😂

 6. Evident, și câteva locuri in parlament

 7. Hai ca am inebunit cu totii!Nici nu mai trebuie rusii sau ungurii sa ne mai incerce sa ne dezbine-infiintam minoritatea aromana, basarabeana, bucovineana, oseni, etc…toti numai minoritati cu portul lor, traditia lor, etc…Anisie MAAAAAAAARRSSSSSSSSSS!

 8. Ministresa lu’ Orban le-a rezolvat pe toate, asta ii mai ramasese…

 9. De la Funeriu încoace numai petarde la Minister. Cadre didactice toate. Își fac breasla de rușine.

 10. Mă miră, faptul asemenea caz și situație
  Este, un lucru, curajos nu, o iubesc și nici nu am să o plac pe
  Monica Anisie, dar trebuie să fie pus în Practică.
  Dar, din păcate va exista pe, Hârtie, pardon scuze.
  Ne, protejam, de Corona Virus 🤟👎, pe înțeles.
  On – line nici, maculatura nu va există.

 11. Măi oameni buni!
  Voi știți bine că în trecutul îndepărtat toți oamenii de pe pământ vorbeau o singură limbă. Deci erau un singur popor. Și dacă erau un singur popor nu aveau cu cine să se războiască. Deci era pace și unitate.
  Scopul lui Dumnezeu era ca oamenii să locuiască pe toată suprafața pământului fără granițe naționale. Pământul trebuia să fie locuit de o familie unită și fericită.
  Dar oamenii, contrar scopului lui Dumnezeu, au construit un turn zigurat care să fie centrul unei închinări idolatre. Ei voiau ca toate activitățile să se desfășoare în jurul acelui turn – Turnul Babel.
  Atunci Dumnezeu le-a zădărnicit planul făcându-i să vorbească fiecare familie altă limbă. Deci iată un miracol: Le-a șters din memorie limba pe care au vorbit-o până atunci, și le-a pus în creier în mod miraculos alte limbi. De atunci s-au format grupuri și grupulețe care au fost tot timpul dezbinate și s-au tot războit. Oamenii au uitat că toți suntem frați, pentru că toți ne tragem din strămoși comuni – din Adam, și de la potop din Noe. Singurul motiv pentru care Dumnezeu i-a făcut pe oameni să vorbească limbi diferite a fost acela de a-i determina să locuiască pe toată suprafața pământului. Nu cum voiau ei să locuiască numai în Mesopotamia.
  S-a dovedit că nu este bine ca oamenii să trăiască divizați.
  Biblia ne spune că în curând va veni Împărăția lui Dumnezeu, pe care o cerem în rugăciunea Tatăl nostru.
  Sub conducerea sfântă a Domnului Cristos, oamenii ascultători de pe întregul pământ vor alcătui din nou un singur popor. Se va vorbi din nou o singură limbă. Va fi așa cum este scris: O singură turmă cu un singur Păstor. Pe pământ se va așeza pacea și liniștea pentru totdeauna. Oamenii vor trăi în pace și armonie în condiții paradisiace pe această frumoasă planetă – planeta Pământ!

 12. Tantari incolonarea!!!!! Inainte m@rs!!!! Pe mitici sa ii incercuim!!!

  Wtf…pr0@asta e anisoe asta. Hai sa mai punem o eticheta oe oameni ..maine o sa avem o alta minorotate….oamenii care se holbeaza la capre…..