G4Media.ro

Culmea digitalizării la Iași: primarul Chirică vrea ca directorul de Transformare Digitală…

Culmea digitalizării la Iași: primarul Chirică vrea ca directorul de Transformare Digitală să fie inginer mecanic. Sunt excluse studiile în domeniul IT

Primăria Iași a scos la concurs postul de director executiv la Direcția de Transformare Digitală și Implementare Smart-City din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Iași. Deși viitorul director va gestiona transformarea digitală a municipiului, Primăria Iași a exclus din competențele cerute la concurs abilitățile digitale, impunând doar ca viitorii candidați să fie ingineri mecanici.

Anunțul postat pe site-ul oficial al primăriei conduse de Mihai Chirica a fost semnalat de publicația locală Reporter de Iași, care susține că postul ar fi dedicat unui personaj apropiat de primar, care îndeplinește și celelalte două condiții de participare: e funcționar public de clasa I și are master în administrație publică sau management.

Bibliografia concursului de angajare nu are nici o legătură cu domeniul digitalizării. Astfel, pentru a angaja un responsabil de transformarea orașului într-un smart city, Primăria Iași le cere candidaților să știe Constituția, Codul Administrativ, legislația privind discriminarea și egalitatea de șanse, precum și o ordonanță de urgență privind utilizarea înscrisurilor în formă electronică la nivelul autorităților și instutuțiilor publice.

Controversatul concurs vine pe fondul alocării pentru România a peste 30 de miliarde de euro de la UE prin PNRR pentru reforme digitale și de mediu. Președintele Iohannis, premierul Cîțu și miniștrii de linie au vorbit în repetate rânduri de oportunitatea uriașă a utilizării acestor fonduri pentru modernizarea funcționării administrației centrale și locale.

Mihai Chirica, trecut de la PSD la PNL, a fost acuzat în repetate rânduri de presa locală că promovează în funcții-cheie din primăria apropiați sau clientelă politică fără pregătirea necesară pentru posturile ocupate.

Foto: Mihai Chirica, confruntat de un protestatar care reclamă corupția din Primăria Iași (InquamPhotos / Liviu Chirica)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

37 comentarii

 1. Deci dl.-ul Bogdan Cojocaru, fost Ministru al Comunicatiilor, fost Seful tinerilor social democrati (TSD) din Iasi, absolvent de Informatica si colaborator cu Maguay care face afaceri doar cu comisioanele statului nu s-ar califica. (fost in a AGA societatii Servicii Publice Iasi)
  Nasol.
  Ai zice ca special ca sa nu fie numit el…

 2. Ce pretenti putem avea de la un „individ”care stie doar sa FURE…!?Din vina lui si a celor de teapa lui a ajuns Romania unde este astazi.

  FĂRĂ PENALII IN FUNCTII PUBLICE❤🇷🇴🇷🇴🇷🇴❤

 3. mai „rar” asa … probabil sindromul apele romane a afectat mai multa lumea

 4. Iasiul are exact ce a votat, un ticalos corupt.

 5. Primarul Chirica, fost pesedist si actual penelist e dovada vie a faptului ca PNL=PSD=mafia care se roteste la putere de 31 de ani si ca nu exista nici o doctrina de dreapta sau stanga,exista numai doctrina FURTULUI.. Pentru cei nemultumiti, are grija mafia sa infiinteze cate un partid nou, gen AUR, creatie a sistemului care urla ca lupta cu sistemul

  • Adevarat este. Dar alegatorii chiar nu au nicio vina? Cum sa-l alegi pe Chirica? Si la ce te astepti cind alegi un asemenea individ? Acum cu banii pentru diditalizare isi va mai face vile si pentru nepoti si depozite de valuta prin insule .

  • @Ileana
   Nu cetatenii l-au pus pe tov. chirica pe listele peneleului.
   Daca nu faceti parte din usl, nu mai dati vina pe votanti pt. hotii care ajung pe liste.

 6. Corect👍

 7. Urmasul lui Bratianu din 2020 🙂

 8. Chirica ,colegul de partid al alogenului Klaus….si fraieri au mers sa voteze pnl…

 9. Alexe de Consiliu Județian (cel cu tabla) ar fi cel mai potrivit și poate primi postul

  • Ba! Nimic nu stiti !
   Dll… inginier mecanic este si programator, numai ca stie a scrie doar la tastatura mecanica ….. 😱🔫

 10. Hai, ca nu-i chiar atat de rau: putea pune conditia sa fie absolvent la mare distanta Spiru Haret sau Bioterra, sa fie INTERZISI Absolventii de la Universitati de TOP sau sa ceara un cioban sau un maturator, pai, ce-l impiedica pe Chirica sa faca cum vrea muschii lui?!
  Credeti cumva ca Digitalizarea Administratiei publice a Romaniei va arata altfel decat arata acum Adminsitratia publica stufoasa, clientelara si ineficienta?!
  Uite de ce nu cred: zilele trecute la interviul de la DIGI 24, Premierul Catu a spus CLAR: „e foarte multa REZISTENTA la Digitalizare la ANAF, sunt iNTERESE mari acolo!!”
  Si o dovada si mai si:
  G4media: „ULTIMA ORĂ. Dispar sistemele IT ale ministerelor și agențiilor guvernamentale. Administrația centrală se va muta în ”cloud-ul guvernamental” dezvoltat de STS și Autoritatea pentru Digitalizare. Proiect de Ordonanță de urgență.
  28 Octombrie 2020.
  Sistemele IT insulare ale administrației centrale, care nu comunică între ele și au costuri majore de operare și întreținere, vor fi înlocuite cu tehnologia cloud realizată la nivel guvernamental, potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență ce va fi discutat la ședința de guvern din această seară.
  Autoritățile publice din România au cheltuit miliarde de euro în ultimii ani pe sisteme informatice, iar zeci de achiziții publice în domeniu s-au soldat cu dosare penale și condamnări definitive pentru corupție. În plus, aceste sisteme sunt ”insulare”, adică nu pot comunica între ele, ceea ce se traduce în birocrație suplimentară pentru cetățeni și companii.
  Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) vor avea sarcina de a construi și opera cloud-ul guvernamental, adică un sistem centralizat IT&C, care să permită comunicarea între sistemele informatice ale diferitelor instituții guvernamentale.
  Proiectul de OUG arată că sistemul de cloud guvernamental va prelua actualele sisteme IT de la instituțiile publice ale Adminsitratiei publice centrale si locale, cu exceptia Sistemelor informatice ale Parlamentului, Administrației prezidențiale și a sistemului de justiție.”

  Numai ca OUGul nu prevedea Penalitati in cazul in care Autoritatille publice REFUZA sa transfere Sistemul informatic al Institutiei in acest Cloud guvernamental!
  Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, spune că Autoritatea pe care o conduce a propus sancțiuni, dar că pe parcurs s-a renunțat.
  Contactat de HotNews.ro, Sabin Sărmaș, Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), a admis faptul că lipsa unor sancțiuni ar putea crea probleme în implementarea acestui proiect IT.
  „Autoritatea pentru Digitalizarea României, în calitatea de coinițiator al acestui act normativ, a propus sancțiuni, însă ele au fost ELIMINATE ca urmare a procesului de CONSULTARE INTERINSTITUTIONAL. De altfel nNU este pentru prima dată când noi susținem sancțiuni pentru instituțiile care NU doresc să se digitalizeze și care în acest mod afectează calitatea serviciilor de care românii beneficiază”, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Sabin Sărmaș, președintele ADR.
  Rezistenta la Digitalizare, rezistenta la SCHIMBARE…
  Digitalizarea Romaniei, promisa pana la alegeri in gura mare de Johannis si Catu si Orban va arata cum va arata Reformarea si Restructurarea Adminsitratiei publice din Romania!
  Hai ca ne „reformam” incet-incet cu alde Mihai Chirica, Costel Aleze si alte specimene „liberale”…

 11. Absolut normal.Mutulica asta a vrut..GUVERNUL MEU a eșuat. Premier care are nevoie de translator ca sa intelegem si noi prostimea.Praduitorii lucrează.. Mutulica la ski..Halal tara..Mi-e dor de contestată Dancila

 12. S-a ajuns la situatia in care cand vine o stire politica dinspre Iasi nu mai exista niciun fel de emotie, niciun fel de asteptare din partea publicului : va fi precis vorba despre vreo porcarie deja facuta sau in curs de realizare a Primarului sau a Presedintelui Consiliului Judetean ! :))

  PS. La fel ca in cazul Episcopului Teodosie al Arhiepiscopiei Tomisului !

  • Sustin!!!
   Revedeti interviul luat Premierului Fl Catu la Digi 24 in 18 februarie 2021, cand Prelipceanu fix despre „penalii” Mihai Chirica si Costel Alexe l-a intrebat, iar raspusnul lui Fl Catu a fost paralel cu intrebarea de fiecare data desi Prelipcenau tot repata intrebarea pe subiect: „Va deranjeaza ca cei 2 au Dosare penale si sunt in functii”?!
   Fl Catu: „Eu spun mereu: „noi avem acel principiu liberal FATA PENALI in FUNCTII PUBLICE(!!??), eu spun mereu: „competenta integritate, fara penali in functii publice, asta cu cei 2 e adevarat, e o problema a PNL”!!
   Vai de tine, Catule, esti un ipocrit fara egal, rusine!!!
   Dragnea era copil mic fata de ipocrizia voastra!!!

  • @ lili: Aveți răbdare doamnă că o să vină ziua să le intre PRINCIPIUL liberal în cur. Să vedem atunci pe unde vor scoate cu toți cămășile.
   Pentru asta va trebui să-i facem să ne cerșească voturile pe toți candidații (liberali sau comuniști). Să nu mergem la vot. Să vedeți atunci jelanie pe dumnealor. Că noi am tot fost cei batjocoriți. A venit și vremea lor.

  • @Lucian Nicolescu: Va faceti iluzii!
   Astia se rotesc la guvernare cate 3-4 ANI, isi fac plinul, noi ramanem cu asteptarile!
   NU vor renunta niciodata la PRIVILEGIILE obtinute!
   NICIODATA!!!!

 13. Ca sa duceti jurnalismul pana la capat, analizati cerintele si vedeti pentru cine e creat postul 🙂

 14. digitalizarea se face cu masini-unelte, cine poate fi mai calificat?

 15. Am citit acum pe cursdeguvernare.ro!
  A-propos, tineti minte cum in Interviul de la Digi 24 din 18 Ianuarie Fl Catu a declarat ca e prima oara cand Consiliul Fiscal(CF) a laudat Bugetul Romaniei!
  A mintit, uite ce scrie cursdeguvernare.ro, uitati-va ce SPUNE cu adevarat Consiliul fiscal si CUM a MINTIT Premeirul FL Catu, fix „cu penseta” alegea Catu ce-i convenea, asa i-a spus Prelipceanu(interviul din 18 Ianuarie e pe Site-ul DIGI 24!):
  18.02.2021: „Consiliul fiscal – opinia pe Buget: Cheltuielile cu personalul sunt NEsustenabile, lărgiți baza de impozitare, creșteți neapărat veniturile.
  Consiliul fiscal averizează Guvernul că ajustarea PIB aproape exclusiv prin intermediul cheltuielilor bugetare ”este foarte dificilă” și că ”improbabil ca reducerea deficitului bugetar pe această cale să depășească 2,5 pp din PIB.”

  Pentru atingerea țintei de ajustare anunțată de guvern – 4 pp din PIB – Consiliul recomandă ”creșterea semnificativă a veniturilor bugetare” prin:
  – îmbunătățirea eficienței colectării
  – lărgirea bazei de impozitare
  – îngustarea excepțiilor și portițelor care abat în sens negativ taxele plătite de unii contribuabili de la cotele standard
  – combaterea fermă a evaziunii fiscale și a concurenței fiscale neloiale
  – optimizarea ratelor de impozitare/taxare

  Consiliul fiscal a dat publicității joi opinia sa privind proiectele Bugetului de stat pe 2021 și al asigurărilor sociale, precum și cea referitoare la Strategia fiscal-bugetară 2021-2023, opinie care în principiu susține viziunea guvernamentală, cu câteva corecții.
  Dubii legate de capacitatea de a reduce deficitul bugetar.
  În sinteza documentului publicat de Consiliul fiscal se arată:
  ”Consiliul fiscal reiterează că procesul de consolidare fiscal-bugetară trebuie să aibă în vedere o RESTRUCTURARE a Cheltuielilor bugetare, însă este absolut necesară creșterea veniturilor fiscale pentru a întări robustețea bugetului public având în vedere nevoi acute prezente, inclusiv în domeniul sănătății publice și educației publice ca și presiuni viitoare generate de schimbarea de climă și alte amenințări neconvenționale.
  Din această perspectivă este INGRIJORATOR faptul că, potrivit SFB, Veniturile bugetare sunt proiectate să RAMANA la nivelul de 31% din PIB la finalul intervalului 2021-2023.
  Reducerea deficitului bugetar potrivit metodologiei naționale în perioada 2022-2024 cu 4,4 pp din PIB (de la 7,2% la 2,9%) este previzionată de MFP să se realizeze aproape EXCLUSIV prin intermediul Cheltuielilor bugetare(adica: scaderea lor prin Ingghetarea Pensiilor si a Sporurilor!). Mai precis, cea mai mare parte a ajustării are drept surse REDUCEREA Ponderii în PIB a Cheltuielilor de personal (cu 1,9 pp), a celor cu bunuri și servicii (cu 0,8 pp) și a celor cu asistența socială(PENSII!) (cu 1,3 pp).(NU Reducerea ca SUMA in Lei a acestor Cheltuieli exagerate!)
  În opinia CF, o ajustare de 4 pp din PIB a deficitului bugetar pe seama celor 3 categorii de Cheltuieli menționate mai sus NU este realistă.
  CF apreciază că o ajustare efectuată numai pe partea de cheltuieli este foarte dificilă și este IMPROBABIL ca reducerea deficitului bugetar pe această cale să depășească 2,5 pp din PIB.
  Este dificil de imaginat realizarea consolidării bugetare în intervalul 2021-2024 în ABSENTA Creșterii semnificative a Veniturilor bugetare. Aceasta ar putea proveni din: îmbunătățirea eficienței colectării, lărgirea bazei de impozitare, îngustarea excepțiilor și portițelor care abat în sens negativ taxele plătite de unii contribuabili de la cotele standard, combaterea fermă a evaziunii fiscale și a concurenței fiscale neloiale și optimizarea ratelor de impozitare/taxare.”

  CF spune ca e ingrijortor ca „Veniturile bugetare sunt proiectate să rămână la nivelul de 31% din PIB la finalul intervalului 2021-2023.”
  La DIGI 24, Fl Catu a declarat ca Minsitrul Finantelor Nazare, are ca Obiectiv in 2021 sa CREASCA cu 2% Veniturile, la 33% din PIB!
  Rusine, Catulle esti un mincinos!!
  Gasiti articolul cu Titlul respectiv pe cursdeguvernare.ro!

 16. Stati putin comunistilor, aici vorbim de domeniul IT. Pai unde lucrez eu , la o mare companie, numai un sfert au studii universitare in domeniul IT. Eu am facultatea de textile neterminata, doar 2 ani facuti si lucrez ca senior developer si primesc acelasi salariu ca unul care a terminat calculatoarele si nu e deloc mic. Am facut singur studii individuale, online, proiecte si am capatat experienta incepand de jos. Cei care au facut studii universitare in domeniul IT , au fost nevoiti sa invete si ei singuri, deoarece la facultate materia este una invechita si comunista . Acum sunt cautat de multe companii din strainatate. Vorbim totusi de domeniul IT unde multi vin din alte domenii. Bine ca in Romania mentalitatea este inca blocata in mileniul trecut si asta ne trage in jos. Cunosc multe cazuri de romani care lucreaza pentru companii din Silicon Valley si nu au nici macar o facultate inceputa, care e cam inutila in ziua de astazi in marea majoritate a cazurilor.

  • Aveti dreptate, sunt multi tineri care lucreaza in IT desi nu au terminat studiile universitare!
   Aici, problema e alta: un Anunt OFICIAL de concurs al unei Primarii pentru ocuparea functiei publice de Director executiv la Direcția de Transformare Digitală și Implementare Smart-City din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Iași mentioneaza la „Condițiile specifice de concurs:
   – sa aiba studii universitare de licenta absolvite du Diploma de licenta sau echivalenta in DOMENIUL fundamental stiinte ingineresti, DOMENIUL de licenta inginerie mecanica sau inginerie industriala”.
   Deci: pentru acest post public de Director al Digitalizarii Iasiului, practic, un absolvent IT nu este acceptat la Concurs!
   Asta e problema!
   Deranjati de intrebarile reporterilor de la Reporteris.ro, cei din Primaria Iasi au sucit-o putin pe Pagina de Facebook a Primariei unde criticile au curs, dar Anuntul de Concurs oficial a ramas neschimbat!
   Anuntul e deja pe Pagina ANFP si nu poate fi schimbat, iar Juristii spun ca pentru SCHIMBAREA Anuntului trebuie anulat Concursul si Reluata Procedura!!!
   Gsiti informatii complete pe Repoerteris.ro!!!

 17. Bravos PNL &JOHANIS ne conduceți pe cele mai înalte culmi ale civilizației si progresului cu astfel de specimene.Dar domnul Catu , Orban si Rareș Bogdan ce au de spus?Eu zic sa plecam cat mai repede din țară pentru ca cu astfel de indivizi ajungem di nou in sec XIX.

 18. Daca esti in psd, te pricepi la toate, respect psd!!!

 19. Deci asta era chestiunea. După comentarii stufoase, plictisitoare uneori, analize nesistematizate, avem în sfârșit concluzia: Dacă ești în PSD te pricepi la toate, …!!! Cea mai tare!
  În PSD a fost și Dragnea, este Dăncilă și mulți alții asemeni lor, care întăresc această zicere. Propagandă ieftină! Se vede unde am ajuns cu PSD care a guvernat cea mai mare parte din ultimii 30 de ani. Nu că aș fi de acord cu Chirica și compania. Dar să ajungi la o așa concluzie mi se pare prea mult. Oare țara asta nu merită mai mult?!?! Dar, la așa populație, așa conducători. Conducătorii unei țări nu se pot ridica peste nivelul de educație și cunoaștere al cetățenilor care o compun. Asta e realitatea. Dureros!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.