G4Media.ro

Culisele luptei pentru putere din BOR. Teodosie vrea mitropolie pentru a-și crește…

sursa foto: Facebook/ Arhiepiscopia Tomisului

Culisele luptei pentru putere din BOR. Teodosie vrea mitropolie pentru a-și crește șansele să ajungă viitorul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, care îl provoacă în mod deschis pe Patriarhul Daniel, și-a accelerat în ultimii trei ani tentativele de a aduna mai multă putere în Biserica Ortodoxă Română prin transformarea arhiepiscopiei în mitropolie. Miza lui Teodosie e acumularea de putere simbolică și plasarea în cursa pentru funcția de patriarh. Acum, el va fi subiectul unei ședințe la vârful BOR unde se va discuta despre încălcarea statutului instituției.

Prima încercare a lui Teodosie de a cere ridicarea arhiepiscopiei la rang de mitropolie datează încă din 2003, când patriarh al BOR era Teoctist, după cum a explicat purtătorul de cuvânt al BOR. Atunci, cererea sa a fost respinsă. Teodosie avea atunci sprijinul puternic al lui Adrian Năstase, premier PSD, dar s-a opus puternic președintele Ion Iliescu, potrivit informațiilor G4Media.

A mai încercat și în 2021, când Patriarhul Daniel i-a respins tentativa printr-o scrisoare extrem de dură, prezentată în exclusivitate de G4Media. Și-a reluat eforturile în 2023 și acum din nou, în 2024.

Teodosie vrea ca Arhiepiscopia Tomisului să devină mitropolie, dar Sfântul Sinod (organul colectiv de conducere al BOR) i-a respins cererea pe motiv că, statutar, o mitropolie este constituită din minimum două eparhii, iar nici o altă eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreşte să intre în componenţa unei viitoare Mitropolii a Tomisului. Așadar, conducerea BOR susține că dorința lui Teodosie încalcă statutul BOR, adică legea care guvernează activitatea Bisericii Ortodoxe Române.

Care sunt mizele lui Teodosie

Prima lui miză e să se profileze în interiorul BOR ca principalul adversar al liniei impuse de Patriarhul Daniel în biserică, au declarat pentru G4Media surse din instituție. Patriarhul Daniel a pus BOR pe o traiectorie ecumenistă (de colaborare cu celelalte biserici și confesiuni), anti-rusă, pro-occidentală. Teodosie, prin toate gesturile publice din ultimii ani, și-a creat profilul unui conservator dur, anti-ecumenist, chiar pro-rus.

A doua miză e creșterea puterii formale și simbolice. Dacă Arhiepiscopia Tomisului ar fi transformată în mitropolie, ar însemna că Teodosie capătă un rang superior în BOR și că are sprijinul unei părți din Sinod – dat fiind că o astfel de decizie poate fi luată doar de Sfântul Sinod.

A treia miză a lui Teodosie e plasarea în cursa pentru postul de patriarh al Bisericii Ortodoxe, potrivit surselor citate. Cutuma BOR e că în scaunul de patriarh e ales un mitropolit, de obicei mitropolitul Moldovei. Fără a avea rangul de mitropolit, ci doar pe cel inferior de arhiepiscop, lui Teodosie i-ar fi greu să candideze cu șanse la această funcție în eventualitatea în care funcția se vacantează. De notat că Arhiepiscopul Teodosie are 68 de ani, iar Patriarhul Daniel are 72 de ani.

Mai mult: Teodosie cere recunoașterea vechii Mitropolii a Tomisului, considerată cea mai veche din BOR. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, el ar deveni de factor numărul 2 din BOR, locțiitor al Patriarhului și s-ar situa ierarhic peste mitropolitul Moldovei. Adică și-ar spori serios șansele pentru scaunul de patriarh în cazul vacantării acestui post.

Care e pericolul răzvrătirii lui Teodosie

Teodosie a intrat într-un război fățiș cu Patriarhul Daniel, chiar dacă nu îl atacă public. Atacurile se rezumă la Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, considerat mâna dreaptă a patriarhului. Dar Teodosie a deschis un front larg de luptă și temerile în interiorul bisericii sunt că el ar putea încerca să provoace o ruptură în interiorul BOR.

Teodosie a reușit să strângă un număr semnificativ de susținători și adepți în perioada pandemiei, când a respins dur toate măsurile de siguranță sanitară și deciziile luate de Sfântul Sinod. A urmat invazia rusă din Ucraina, subiect pe care Teodosie s-a poziționat, de asemenea, în răspăr față de linia oficială dată de Patriarhul Daniel.

Efectul politic? Pe aceste două linii de discurs Teodosie s-a apropiat de cei doi lideri ai partidelor extremiste, George Simion și Diana Șoșoacă.

În istoria Bisericii Ortodoxe Române au mai existat tentative de rupere a unor facțiuni ce repudiau linia oficială, dar ele nu au făcut niciodată masă critică în rândul alegătorilor. De data aceasta însă, dată fiind priza lui Teodosie la o parte a credincioșilor și prezența sa masivă în mass-media și pe rețelele sociale, situația e diferită.

”E posibil să îl vedem pe Teodosie că înființează o nouă biserică și încearcă să își atragă adepții, încercând astfel să slăbească Biserica Ortodoxă Română. El nu mai are nimic de pierdut, așa că orice e posibil”, a declarat pentru G4Media o sursă apropiată de BOR.

La ședința Sinodului Bisericii Ortodoxe Române programată pe 29 februarie una din teme va fi „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică” de către arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, după cum a anunțat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

În funcție de majoritatea din Sinod, Teodosie ar putea primi o sancțiune mai dură sau mai ușoară. Un scenariu ar fi suspendarea arhiepiscopului Tomisului pentru o perioadă limitată și, eventual, trimiterea sa la mănăstire pentru penitență.

Până atunci, un semnal de unitate în BOR și sprijin pentru Patriarhul Daniel a venit de la a doua cea mai importantă figură a ortodoxiei române, Mitropolitul Moldovei, Teofan. „Nu este necesar ca vechile structuri bisericeşti să fie reactualizate. Oamenii au alte preocupări: grija zilei de astăzi şi de mâine, problemele de sănătate”.

E un semnal de solidaritate pentru Patriarhul Daniel de la Teofan (64 de ani), cel mai influent mitropolit , cel care ar urma să îi succeadă în scaunul de patriarh în cazul vacantării acestuia.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

 1. Ce pericol de infiintare a unei noi biserici ortodoxe?!
  Alta stire din categoria „Ciolacu vrea sa candideze la Primaria Bucuresti”!!!

  • Să plece din BOR și să-și facă biserica lui paralelă. Tare sunt curios câți o să-l urmeze. Aproape nimeni. A mai fost o schismă în BOR, cu cei care voiau să rămână pe calendarul iulian – ăia chiar aveau o argumentație și o bază pentru separare. Și în ziua de azi nu sunt mai mult de câteva comunități mici, mai ales călugărești.

 2. Biserica Ortodoxa Unita cu Moscova, aia vrea sa faca Teodosie.

 3. TURNATORUL LA SECURITATE MACHE , ALIAS TEODOSIE ȘPAGOVEANUL, COADA DE TOPOR A LUI PUTIN E SLUGA MOSCOVEI!

 4. Cea mai mare mafie din tara…din pacate…

 5. Ce bazaconii mai inventați??? Cu „surse sub anonimat” care afirma ca IPS-ul își face alta biserica încercați voi sa ne păcăliți?? Cum, când Teodosie tine cu dintii sa conserve traditia, ritualul, dogma Sfintei noastre Biserici impotriva curentului care incearca sa impuna reguli, calendar , traditii straine poporului român??
  Cu Teofan care are interesul sa nu apară Mitropolia Dobrogei ne intoxicați?? Adică prietenul Preafericitului poate fi mitropolit ( la Dambovita!) , dar cea mai veche mitropolie atestata și unanim recunoscuta – cea de Dobrogea- nu poate fi reamfiintata???
  Campania mediatica împotriva IPSTeodosie este de-a dreptul gretoasa!!!

 6. Altceva nu mai vrea.

 7. @Asanu: ia cu lămâie, dacă ai grețuri…

 8. @Asanu: noi, ceilalți, adică cei cu scaun la cap, nu avem!

 9. e bun asta de patriarh cum e bun simion de presedinte al RO, rares bogdan de premier si iohannis de presedinte al CE. sau, alte variante mai proaste, care nu mi-au trecut prin cap.

 10. Securitatea KGB ista cel mai gretos persoanj Make Porcu

 11. Este o rușine pentru biserică acest Teodosie.Vrea numai putere și bogăție.Ar trebui să fie umil…modest…nu un îngâmfat….e diabolic omul ăsta.

 12. „Fiecare pom se cunoaște după roadele lui”. Eu cred ca Teodosie e doar un alt lup îmbrăcat în blana de oaie.