G4Media.ro

Cubanezii votează duminică un nou „cod al familiei” care ar legaliza căsătoriile…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cubanezii votează duminică un nou „cod al familiei” care ar legaliza căsătoriile între persoane de același sex și ar spori drepturile femeilor

Cubanezii vor vota duminica aceasta dacă vor aproba sau nu un nou „cod al familiei” care ar legaliza căsătoriile între persoane de același sex și ar spori drepturile femeilor, guvernul îndemnând cetățenii să voteze „da”, în ciuda furiei provocate de cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, relatează Reuters.

Guvernul condus de comuniști – mult timp avangarda stângii din America Latină – a inundat în ultima săptămână mass-media de stat cu povești și imagini de sărbătoare care promovează un vot în favoarea codului.

Campania a inclus spoturi promoționale la radio și la televiziune, panouri publicitare care atrag atenția pe marginea drumurilor, care promovează diversitatea, mitinguri de-a lungul esplanadei pitorești Malecon din Havana și tweet-uri ale președintelui Miguel Diaz-Canel, care a numit votul „da” un vot „în favoarea democrației”.

Noul cod, de 100 de pagini, ar cimenta legile cubaneze în jurul unei politici sociale progresiste: legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex și a uniunilor civile, permițând cuplurilor de același sex să adopte copii și promovând împărțirea egală a drepturilor și responsabilităților domestice.

Dar analiștii consultați de Reuters au declarat că votul poartă un bagaj suplimentar într-un moment în care guvernul – împovărat de sancțiunile americane și de impactul persistent al pandemiei de coronavirus – se luptă să furnizeze suficiente alimente, medicamente, combustibil și electricitate populației sale.

„Problema este că mulți oameni vor vota… în semn de protest sau de loialitate față de guvern, mult mai mult decât în funcție de conținut”, a declarat Bert Hoffmann, expert în America Latină la Institutul german de studii globale și regionale.

„Și asta ar fi păcat”, a spus el.

Nu există sondaje de opinie fiabile în Cuba, dar, din punct de vedere istoric, referendumurile din această țară au trecut cu majorități uriașe și cu o prezență la vot de peste 90%. Cu toate acestea, votul de duminică va fi primul de acest fel de când internetul mobil a fost legalizat în decembrie 2018, ceea ce a permis ca opiniile disidente să se răspândească mai mult.

Va fi, de asemenea, primul vot de când protestele de amploare de anul trecut au oferit o imagine a unei neliniști și a unei furii tot mai mari – și fără precedent – față de guvern din cauza dificultăților economice.

„Va fi un vot pentru a pedepsi regimul”, a scris cubanezul stabilit la Madrid, Yunior Garcia, într-o editorial recent pentru 14ymedio, ziarul online al lui Yoani Sanchez, un disident cubanez proeminent.

Garcia a declarat că nu este momentul să susțină o inițiativă sponsorizată de stat. El a prezis că furia împotriva guvernului se va îmbina cu cultura tradițională „machistă” dominată de bărbați și cu opoziția evanghelică pentru a scufunda codul.

Dar Rafael Hernandez, unul dintre cei mai importanți gânditori politici cubanezi și editor al revistei de avangardă Temas, a avertizat că amestecarea unor probleme precum economia și codul familiei este o greșeală.

„Dacă (opoziția politică) susține drepturile omului, ar trebui să susțină și codul”, a declarat Hernandez pentru Reuters într-un interviu acordat la Havana. El a calificat codul drept „îndrăzneț” și „un salt înainte pentru drepturile omului” în Cuba.

„Politizarea codului este o modalitate de a încerca să polarizeze și mai mult situația națională… dar cred că majoritatea cubanezilor înțeleg că acest cod este în interesul lor”, a spus el.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Păi cum să nu, ca o țară europeană a viitorului: multiculturală, „prosperă”, „progresistă” și plină de mafie și omoruri, columbia lui 2022. Ce bladeruner 2049, EU 2028.

  2. in sfarsit! era de departe cea mai mare problema a cubei!

  3. pana si cubanezii sunt deschisi la minte decat noi

  4. Ce sa mai faca si cubanezii? Mai era ceva de rezolvat in tara lor decat problemele semnalate de America?