G4Media.ro

CSM încearcă pentru a cincea oară validarea Adinei Florea la șefia Secției…

CSM încearcă pentru a cincea oară validarea Adinei Florea la șefia Secției Speciale. Surse: Se preconizează un scor strâns de 10-9, cu vot favorabil lui Florea

După patru încercări eșuate, Adina Florea ar putea fi numită, astăzi, procurorul șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), au explicat surse din sistemul judiciar pentru G4Media.ro. Dacă precedentele ședințe ale Consiliului Superior al Magistraturii au fost boicotate de mai mulți membri ai forului, de data aceasta se va întruni cvorumul necesar pentru dezbaterea validării lui Floarea în fruntea Secției Speciale. Votul va fi unul pentru Adina Florea, la limită, conform surselor citate.

Cum arată calculele

Din cele 19 voturi, 10 ar fi pentru Florea. Balanța ar putea fi înclinată decisiv de noua șefă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Corbu, numită recent, cu susținerea Liei Savonea, președintele CSM.

În tabăra celor care se împotrivesc validării Adinei Florea sunt cei șapte judecători și procurori care au refuzat să participe la cele patru ședințe care au avut loc în ultimele două luni: Anamaria Chiș, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac și Tatiana Toader. Lor ar putea să li se alăture ministrul Justiției, Ana Birchall, și procurorul general interimar, Bogdan Licu.

De ce nu a fost validată Florea până acum 

Motivul boicotului în CSM a fost așteptarea rapoartelor Comisiei de la Veneția și GRECO, referitoare la activitatea SIIJ. Deși ambele au criticat existența Secției Speciale, până acum nu s-a luat nici o măsură concretă.

Criticile GRECO și ale Comisiei de la Veneția la adresa Secției Speciale 

În raportul publicat la începutul lunii iulie, GRECO a arătat că este în mod deosebit preocupat de faptul că recomandarea de a fi abandonată crearea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost complet ignorata. În Raportul Ad hoc, GRECO a recomandat abandonarea creării secției speciale pentru investigarea magistraților. GRECO a mai precizat că această sectie a fost vazută ca o anomalie, care ar putea duce la conflicte de jurisdicție.

Experții Comisiei de la Veneția au explicat în raportul dat publicității în luna iunie că Secţia Specială este văzută ca un obstacal în lupta împotriva corupţiei, dar şi a crimei organizate, datorită modului neclar de funcţionare a acesteia.

„Motivele înfiinţării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, cu o jurisdicţie vagă, rămân neclare. Procurorii-şefi ai acestei Secţii au fost numiţi în baza unei proceduri provizorii care, de facto, a eliminat Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii din procesul de decizie. Este neclar până în ce punct procurorii Secţiei Speciale şi şeful acesteia se află subt controlul ierarhic al Procurorului general. În momentul în care Secţia specială nu va mai face faţă tuturor dosarelor care vor fi de competenţa sa, va deveni un obstacol în faţa luptei anticorupţie şi a crimei organizate”, se arată în raportul citat.

Ce dosare mari are Secția Specială

Cazul Caracal. Secția specială a deschis o anchetă pentru abuz în serviciu, în care verifică atât intervenția magistraților și a polițiștilor de după apelurile la 112 ale Alexandrei, cât și modul în care DIICOT Craiova a investigat cazul Luizei Melencu, tânăra dispărută în aprilie, pe care Gheorghe Dincă a recunoscut că a ucis-o. În ancheta au fost puși sub învinuire un procuror și trei polițiști.

Dosarele Laurei Codruța Kovesi. Fosta șefă DNA, favorită pentru preluarea funcției de procuror șef al Parchetului European, este cercetată în două dosare penale. Într-unul, Kovesi este acuzată că a încălcat legea implicându-se, ca procuror general, în extrădarea lui Nicolae Popa, iar în celălalt că ar fi girat o serie de presupuse ilegalități comise de procurorii de la DNA Ploiești, Lucian Onea și Mircea Negulescu.

Ancheta declinată de DIICOT,  care o vizează pe Adina Florea

Procurorii DIICOT au declinat în favoarea Secției Speciale o parte din ancheta care îl are ca protagonist pe Darius Vâlcov, privind publicarea protocolului secret încheiat între Parchetul General și Serviciul Român de Informații. Motivul? Protocolul a fost sustras din camera documentelor clasificate de la Parchetul Curţii de apel Constanţa (PCACT), pe când Adina Florea era adjunctul procurorul general al PCA Constanţa şi şefa structurii de securitate a acestui parchet, adică direct responsabilă cu documentele clasificate.

Foto: Adina Florea (InquamPhotos / Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Incredibil ce bunavoitori sunt romanii cu hotii.

  • Cand toata lumea, cand toate organismele internationale cer desfiintarea Sectiei Speciale, sa propui numirea acestei nulitati la conducere, aflata in slujba mafiei psd, dupa un simulacru de concurs (la fel ca in cazul lui Netejoru), este o sfidare, este un afront adus bunului simt, este un atac la bazele democratiei si ale statului de drept.
   Normal ar fi ca ministrul justitiei sa se alature celor care sunt impotriva si sa boicoteze sedinta.
   Intreaga Sectie pentru Judecatori trebuie sa fie revocata si organizate noi alegeri.
   Nu se poate ca in acest moment mafia psd sa-si mai infiltreze inca un om in justitie.
   Florea a dovedit incompetenta crasa la interviul pentru functia de sef la DNA, a dovedit rea credinta, a dovedit ca este o marioneta a mafiei psd, atunci cind i-a fabricat un dosar fostei Sefe a DNA.
   ICCJ trebuia de atunci sa se sesiseze si sa o trimita in judecata pe infractoarea Florea, pentru aderare la un grup infractional organizat, pentru abuz in serviciu, pentru rele tratamente, pentru represiune nedreapta, pentru obstructionarea justitiei si pentru favorizarea infractorilor.

 2. SS a fost creata pentru a opri stopa si inchide drumul dosarelor infractorilor nomenklaturii.

 3. A 5-a oara?! Trebuie sa fii lovit rau!

 4. Hai ca puteti! Sunteti romani! Hai, putin efort si daramati complet institutiile tarii!

  Hai! Sunteti romani, ce naiba, nu stiti voi ce-i ala stat de drept.

  • Cinismul de fatada nu te absolva de adevarata rea credinta si apartenenta la mafia psd-ista.Asa ca jos cu masca otravita!

 5. Cinismul de fatada nu te absolva de adevarata rea credinta si apartenenta la mafia psd-ista.Asa ca jos cu masca otravita!

 6. Sunt doua personagii in CSM care ar putea inclina balanta, si acestea sunt seful sectiei de procurori, Codrut Olaru, si procurorul-sef interimar, Bogdan Licu, asta in contextul in care ministrul justitiei este si ea impotriva. Prost este ca ambii procurori sunt santajabili cu doctorate aflate sub lupa plagiatului, asadar pot fi ”recuperati” de mafia psdista din justitia de la varf, prin promisiuni de numiri – unul presedinte CSM anul viitor, Olaru, si celalalt, ca procuror-sef plin, nu interimar, Licu. Cat despre Corbu, sluga savonierei, dat fiind ca mandatul d-nei Tarcea s-a incheiat, conducerea ICCJ este si ea capturata.

 7. Aserviti si pupatori de sezuturi politice , din justitie . Astia nu merita nici macar sa fie scuipati de poporul roman ( care le plateste salarii si pensii imense ).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.