G4Media.ro

Cseke Attila: Vom lansa un apel de proiecte de 2,82 miliarde de…

sursa foto: Antiseismic District

Cseke Attila: Vom lansa un apel de proiecte de 2,82 miliarde de euro, pentru eficientizare energetică şi consolidare seismică/ Se aplică principiul ”primul venit, primul servit”

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat că în 1 aprilie va fi lansat cel mai mare apel de proiecte, în valoare de 2,82 miliarde de euro, pentru eficientizare energetică şi consolidare seismică pentru 4.333 de clădiri. „Foarte important este faptul că nu se solicită cofinanţare nici din partea autorităţilor locale, nici din partea proprietarilor, şi se aplică principiul primul venit – primul servit”, a arătat Cseke.

„În data de 1 aprilie, Ministerul Dezvoltării va lansa cel mai mare apel de proiecte, cu cea mai mare finanţare de până acum, pentru eficientizarea energetică şi asigurarea siguranţei seismice a blocurilor de locuinţe şi a clădirilor publice, finanţate prin PNRR şi gestionate de MDLPA”, a declarat, joi, ministrul Cseke Attila în cadrul unei conferinţe de presă.

El a anunţat că luni, cel târziu, vor fi publicate şi cele 5 ghiduri ale solicitantului şi va fi lansată platforma digitală pentru familiarizarea beneficiarilor.

Potrivit sursei citate, din 2009 până în 2021, Ministerul Dezvoltării a eficientizat energetic 2.719 blocuri, iar 28 de clădiri au fost consolidate seismic.

„Acum, prin PNRR, vom eficientiza energetic şi consolida seismic 4.333 de clădiri. Acest lucru înseamnă economie de energie şi protejarea mediului înconjurător, prin diminuarea emisiilor de CO2. 4.333 clădiri eficiente înseamnă că vom economisi mai multă energie decât producţia anuală a hidrocentralei Vidraru şi vom evita emisii echivalente cantităţii de CO2 reţinut într-un an de 755.000 hectare de pădure”, a mai spus Cseke Attila.

Ministerul Dezvoltării, prin Valul Renovării, componentă a PNRR, are un buget de 2,17 miliarde de euro, iar, prin supracontractarea de 30%, se va ajunge la 2,82 miliarde de euro, ceea ce permite eficientizarea energetică a 1.733 blocuri şi 2.600 clădiri publice.

Din această sumă, 130 milioane de euro vor fi alocate pentru consolidarea seismică a aproximativ 130 de blocuri, iar 230 milioane de euro sunt pentru blocurile din comunităţile expuse riscului de sărăcie şi excluziune socială. De asemenea, 152 milioane de euro vor fi destinate consolidării seismice a 325 de clădiri publice.

„Foarte important este faptul că nu se solicită cofinanţare nici din partea autorităţilor locale, nici din partea proprietarilor, şi se aplică principiul primul venit – primul servit. Fondurile sunt teritorializate pe judeţe pentru a asigura dezvoltarea echilibrată a teritoriului ţării”, a reiterat ministrul Cseke Attila, subliniind că România deţine un fond construit îmbătrânit, care necesită lucrări de renovare energetică, consolidare seismică, reducere a riscului la incendiu, asigurare a accesibilităţii persoanelor cu dizabilităţi şi a celor vârstnice.

Cererile vor putea fi depuse online, în format digital, în mod transparent, pe site-ul www.mdlpa.ro/investiţii/PNRR, cu un utilizator şi parolă securizată aferentă fiecărei UAT, respectiv autoritate centrală. Aici se vor vedea doar investiţiile la care fiecare UAT este eligibilă.

Pe site-ul MDLPA, bugetele disponibile pentru fiecare tip de investiţie vor scădea, în timp real, în funcţie de solicitările înregistrate. De asemenea, se va vedea şi numărul de cereri depuse.

sursa: News.ro, sursa foto: Antiseismic District

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. FURT FURT FURT!

    1733 blocuri vs 2600 cladiri publice?!?

    CUM VINE ASTA?!?

    IN CE ORAS SUNT MAI MULTE CLĂDIRI PUBLICE FATA DE BLOCURI?!?

    FURT FURT FURT!

    Ce inseamna 1733 blocuri la nivel national cand numai in sectorul 4 sunt 1600 blocuri.

    HOTI FURA SI IN AL 12-LEA CEAS, RUSINE!

    Sper ca aceste viitoare hotii sa fie investigate de Kovesi.

  2. Nu sunt bani pentru toate blocurile.
    Sistemul acesta „primul venit, primul servit” si faptul ca nu se solicita si o contributie financiara a proprietarului vor genera abuzuri: vor fi „jmecheri” care isi vor consolida si izola locuinta pe gratis, pretinzand ca sunt „primii veniti”, cand de fapt cererile lor au fost bagate mai in fata…

  3. Implementăm Programul de Guvernare „Puneți mana și furați !”.

  4. Adica in medie 700000 de euro pe cladire?????? ce reabilitati frate de 700000, ca in banii astia faceti una noua.

  5. Cea mai mare prostie cu aceste consolidari. Tot ce este vechi si darapanat nu merita sa mai bagi bani in ele. Trebuiesc rase de pe fata pamantului. Plus ca este imoral si cred ilegal ca la Bucuresti statul sa anvelopeze blocuri, sa intareasca constructii si in toata tara proprietarii dau bani din portofelul lor. De altfel, ideea de a muta capitala era foarte buna. Acum este o gaura neagra pentru zeci de ani care va manca resurse degeaba