G4Media.ro

Cseke Attila: Centralizarea spitalelor va încetini semnificativ investiţiile de infrastructură / Descentralizarea…

Cseke Attila: Centralizarea spitalelor va încetini semnificativ investiţiile de infrastructură / Descentralizarea sistemului sanitar a fost cea mai mare reformă din ultimul deceniu 

Centralizarea spitalelor va încetini „semnificativ” investiţiile în infrastructura acestora, în timp de descentralizarea lor înseamnă fonduri pentru dezvoltare, a declarat, miercuri, liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii, transmite Agerpres.

El a precizat că, în opinia UDMR, decizia privind cele peste 1.700 de funcţii de conducere în spitalele din ţară nu trebuie lăsată „la mâna unui singur om”, în special având în vedere faptul că în ultimul deceniu România a avut 12 Guverne şi 13 miniştri ai Sănătăţii.

„Descentralizarea spitalelor înseamnă fonduri pentru dezvoltare. În 2010, am descentralizat 85% din spitalele din România. Înainte de această măsură, pe plan naţional, s-au cheltuit mai puţin de 100 de milioane de lei pentru dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti. În urma măsurii, această sumă a fost imediat triplată. Dacă vrem să trecem de pandemie, dacă vrem să evităm o altă tragedie precum cea de la Piatra Neamţ, avem nevoie de spitale moderne”, a afirmat, la Oradea, Cseke Attila, citat într-un comunicat al UDMR.

El a adăugat că, imediat după descentralizare, autorităţile locale au alocat mai multe fonduri pentru modernizarea infrastructurii din spitale.

„În Oradea, în ultimul deceniu, s-au alocat 30.595.412 de lei din fonduri locale, 30.858.657 de lei din fonduri europene şi 87.809.702 de lei din bugetul de stat. UDMR face demersuri şi a militat întotdeauna pentru finanţarea corespunzătoare a spitalelor. La propunerea Uniunii, în fiecare an, s-au alocat fonduri din bugetul de stat pentru spitale. Asigurarea sprijinului financiar este rolul politicienilor, deciziile profesionale trebuie lăsate la mâna medicilor”, a explicat Cseke Attila.

Senatorul de Bihor a evidenţiat că spitalele unde managementul a asigurat continuitate şi stabilitate s-au dezvoltat cel mai vizibil, la Spitalul Judeţean din Urgenţe din Oradea fiind acelaşi conducător de peste 9 ani, iar la spitalele din Sfântu Gheorghe sau Odorheiu Secuiesc nu a fost schimbat managerul în ultimul deceniu, „spre deosebire de Piatra Neamţ, unde ministrul a numit în funcţie proprietarul unei societăţi de pompe funebre, unul din cei opt manageri de spital numai în ultimul an”.

„În timpul stării de urgenţă au fost schimbaţi managerii de trei ori. Descentralizarea sistemului sanitar a fost cea mai mare reformă din ultimul deceniu şi a adus rezultate pozitive semnificative, atât de necesare, acolo unde s-a găsit omul potrivit pentru a conduce spitalul. Nu suntem de acord cu centralizarea, care ar submina toate rezultatele obţinute pe plan local în ultimul deceniu”, a completat senatorul UDMR.

Context

Despre situația spitatelor din România după tragedia de la Piatra Neamț, Kelemen Hunor a declarat, marți seara, la TVR, că descentralizarea este un lucru bun și că nu trebuie să se revină la ce a fost acum 10 ani:

„Noi am făcut un lucru corect: descentralizare. Pentru că totuși în acești 10 ani în majoritatea spitalelor autoritățile locale, autoritățile județene au investit mai mult decât Ministerul Sănătății în cei 20 de ani dinainte. Este o altă greșeală să spui că descentralizarea este de vină și că totul trebuie să meargă înapoi la Ministerul Sănătății. Este o greșeală uriașă. Pentru că în 20 de ani s-a demonstrat, și de asta s-a trecut la descentralizare, că guvernul, Ministerul Sănătății, nu poate gestiona, conduce toate spitalele din România. E o țară mare, o țară cu diverse regiuni cu distanțe uriașe. Centralizarea nu este o modalitate”, a mai declarat președintele UDMR.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Am văzut, tâmpitule, ce fel de descentralizare ați făcut și cât de mare a fost reforma!!!

 2. Al dracului îmbuibat!!

 3. Motivatie puerila , de parca pana acuma , tare multe investitii s-au facut.

 4. Cu astia planuiti sa guvernati , pnl ? O sa vedeti foooarte multi romani fericiti de aceasta decizie . O adevarata usurare………. Vad ca astia nu va ataca , ci va sustin !! Ca au si ce !!

 5. Daca fostul ministru ar avea bun simt, ar sta ascuns. Da’ n-are.
  Se face ca nu stie cine-i sef peste spitalul judetean Neamt.
  Si se face ca noi uitam cine era ministru când s-a propus desfiintarea spitalului din Cernavoda, singurul dotat pentru situatia de accident la centrala nucleara. Tot el a desfiintat spitalul din Sulina, prevazut în tratatul asupra Dunarii (o mai fi România parte la tratat?), lasând mii de oameni din zona fara asistenta medicala.
  Asa ca voi zice: Attila, CIOCUL MIC!!

  • ciobani prosti comenteaza la stana in timp ce fierb zaibar din opinci
   habar nu aveti, ghitalailor 🙂

 6. Sunt medic si sunt de acord cu domnul Cseke. Oricine poate sa faca un tur in spitalele din Ardeal, chiar la Sf. Gheorghe sau M.Ciuc, si veti vedea diferenta. Zona Brasov, Mures Harghita in curand va avea 3 spitale clinice, c-am cat Bucuresti-ul.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.