G4Media.ro

Csaba Asztalos, șeful CNCD, despre declarațiile lui Viktor Orban la Băile Tușnad:…

Sursa Foto: Facebook/ Asztalos Csaba

Csaba Asztalos, șeful CNCD, despre declarațiile lui Viktor Orban la Băile Tușnad: Dacă nu consideram că există imunitate jurisdicțională, inițiam o procedură de autosesizare

Csaba Asztalos, șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a anunțat că ar fi inițiat o procedură de autosesizare în privința declarațiilor făcute de premierul maghiar Viktor Orban la Băile Tușnad dacă acesta nu ar fi beneficiat de imunitate jurisdicțională, potrivit dreptului internațional.

”Eu personal, dacă nu consideram că există imunitate jurisdicțională, inițiam o procedură de autosesizare în calitatea mea de membru al colegiului director”, a scris sâmbătă Csaba Asztalos pe contul său de Facebook.

El a explicat în postare de ce consideră că premierul Ungariei nu poate fi supus unei eventuale sancțiuni din partea Consiliului, dat fiind că acesta este șef de guvern și dreptul internațional îi conferă imunitate jurisdicțională.

Șeful CNCD i-a răspuns lui Radu Carp, profesor universitar numit de Parlament la propunerea PNL în consiliul de administrație al TVR, care îl acuzase într-o altă postare că ar fi indus în eroare deliberat opinia publică și îi ceruse demisia.

”Afirmația dl. profesor Carp potrivit căreia m-aș fi solidarizat cu Orbán Viktor, le calific ca o manipulare, o acuzație extrem de gravă la adresa mea, o incitare la ură împotriva persoanei mele, doar pentru că sunt etnic minoritar, și nu sunt dispus la teste de loialitate. Eu nu m-am pronunțat pe fondul declarațiilor premierului maghiar, din următoarele motive:
– reprezint o instituție publică a statului român;
– declarațiile premierului maghiar constituie o problemă de relații externe, politică externă a României, iar
– potrivit Constituției României, competența în politica externă revine președintelui statului, guvernului prin Ministerul Afacerilor Externe, deci în acest caz nu CNCD. Instituțiile mai sus amintite s-au pronunțat, exprimând clar poziția statului român.
Faptul că mi-am exprimat public o opinie juridică cu privire la admisibilitatea unei plângeri împotriva unui șef de stat străin, care a săvârșit o posibilă faptă de discriminare (posibilă pentru că nu ne-am pronunțat pe fond), nu înseamnă că doritorii nu pot depune plângere la CNCD. Dimpotrivă. Dacă o fac, prima analiză va fi a cea a excepțiilor (competență, imunitate jurisdicțională etc.). Așa că, oricine poate depune plângere pe declarațiile în speță ale premierului maghiar”, a mai scris Csaba Asztalos.

Context. Premierul de extremă-dreapta al Ungariei, Viktor Orbán, s-a dezlănțuit sâmbăta trecută la Băile Tușnad împotriva „amestecului” de rase europene și non-europene. „Noi (n.r. maghiarii) nu suntem o rasă mixtă … și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a declarat Orbán. El a adăugat că țările în care se amestecă europeni și non-europeni nu mai sunt „națiuni”.

De asemenea, Viktor Orban a făcut o aluzie la camerele de gazare ale regimului nazist atunci când a criticat planul Bruxelles-ului de a reduce cererea europeană de gaze cu 15%. „Nu văd cum pot obliga statele membre să facă acest lucru, chiar dacă există know-how german în acest domeniu, așa cum a demonstrat trecutul”, a spus el ironic.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

14 comentarii

 1. Ehei draga Csaba, acum ca sa spun drept, nu stiu ce faceai cu adevarat daca ipochimenul nu avea imunitatea de care spui, dar oricum este bine ca pentru ca o are si esti mai lipsit de teama, spui ce spui.

 2. CNCD e o instituție subordonată politic, ca toate celelalte. Dacă primește ordin de la Hellvig, Csaba îl face pe Orban cu ou și cu oțet, dar UDMR e parte din mafia de stat, deci nu se va întâmpla nimic.

  • Asa e, e subordonat politic.
   Dar motivatia lui in acest caz, este perfect valabila.
   A fost printre foarte putinele ocazii, cand omul ma convinge.

 3. Right…
  Inca o institutie capusa care nu face nimic

  Ba nene pqrca ne conduc unguri, nu romani…

 4. Atât o dă individul ăsta pe după cireș. Adevărul e că voi sunteți niște sclaveti ai regimului Orban iar o parte din minoritatea maghiară e spălată pe creier. Se autoizolează singuri și tot spun că nu li se respecta nu știu ce drepturi. Și CNCD-ul e un cadou făcut UDMR-ului de către guvernările anterioare. In anii 90 statul maghiar era de invidiat, stat occidental, un nivel de trai decent. Unde e statul maghiar azi?

 5. @bogdan
  Cred ca esti trol rus de te-a convins Csaba Asztalos.
  Victor Orban a venit ca persoana fizica, nu ca premier ungar
  Ce treaba are declaratia despre rase cu politica externa a Romaniei?
  De ce se antepronunta Csaba Asztalos ca orice sesizare la CNCD nu are sorti de izbanda?
  Clasic tipa ca „o incitare la ură împotriva persoanei mele, doar pentru că sunt etnic minoritar”
  Serios, poate sa dovedeasca?
  Demiteti-l pe acest ipocrit ” mare specialist in dreptul international”

  • Daca citesti cu atentie declaratia, poate te prinzi.
   Nu se poate separa calitatea lui de premier de calitatea de persoana fizica.
   Incearca sa intelegi lucrurile simple fara a baga hate din start.
   Vad ca e greu sa ai schimb de replico pe pagina asta, fara a jigni sau a injura

  • Csaba Asztalis este siel un boțgpr tradator de țară româneascăm. Toți aștia sunt neo fascisti

 6. Rasă pură, cică.. rase pure nene,mai sunt prin Africa în triburile sălbatice,prin insulele din pacific și la Washington intr o rezervatie…despre ce rasa pura visezi tu acolo orbane ca v ați imperecheat, v ați corcit de nu mai știți de unde veniți…și între noi fie vorba…unguroaicele pe la 14 ,15 ani își cam pierd din puritate….vrei tu sa i îndoctrinați cu tâmpenia asta ca să i conduceți mai ușor…o sa ți iasă pe curând toată puritatea voastră de demagogi spurcați,curând….

 7. At fi putut sa recunoasca faptul ca discursul domnului Orban este unul rasist, chiar daca CNCD nu poate face nimic in cazul unei sesizari. O iesire publica prin care sa denunte discursul premierului maghiar ar fi fost una de bun augur.

 8. Vai. Ungurul vorbește rău despre ungur??!!

 9. Daca nu a fost o vizita oficiala nu ar trebui sa aiba imunitate,normal ar fi atunci cand mergi in interes personal sa nu ai imunitate

  • Csaba Asztalis este siel un boțgpr tradator de țară româneascăm. Toți aștia sunt neo fascisti

   UDMR-afară din Guvernul României !

 10. BooZZgorrii sînt koorvely ckurrvelor și la propriu și la figurativ.Loaț’o cum vreț’,pe toate părțîle,tot așa dă.Korciturile drraku.