G4Media.ro

Csaba Asztalos, președintele CNCD, despre scandalul xenofob din Ditrău: Incitarea la ură…

Csaba Asztalos, președintele CNCD, despre scandalul xenofob din Ditrău: Incitarea la ură atrage răspunderea juridică. Comunitatea maghiară din Transilvania este conectată la mass-media regională și din perspectiva legăturii cu Ungaria

Povestea de la Ditrău, o comună din Harghita unde comunitatea locală, formată majoritar din etnici maghiari, i-a alungat practic pe doi sri-lankezi care munceau cu forme legale la brutăria din localitate, ilustrează efectele unei comunicări, în ultimii ani, la nivel regional și la nivelul Uniunii Europene pe un discurs anti-migrație, a declarat joi seara, la Digi24,

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a declarat joi seară că scandalul xenofob de la Ditrău este scandalul comunicării anti-migranți din mass-media regională.

Președintele CNCD a avertizat într-un interviu la Digi24 că ”incitarea la ură atrage răspunderea juridică”.

„Comunitatea maghiară din Transilvania este conectată la mass-media regională și din perspectiva legăturii cu Ungaria, unde știm foarte bine că un element de comunicare constantă este discursul antimigrație. Ca atare, poate că sursa fricilor de la Ditrău – și nu numai – are și această explicație, și acest izvor poate să constituie: comunicarea globală din zona media pe zona de anti-migrație”, a arătat Csaba Asztalos la Digi24.

„Am văzut discursul, am văzut poziția oamenilor din Ditrău și seamănă leit cu discursul anti-migrație din statele din vestul Uniunii Europene: vrem să ne păstrăm cultura, religia, nu avem nevoie de ei, deși unul dintre lucrători, cu forme legale, este de religie romano-catolică, dominantă în comună. Acest subiect a fost subiect de campanie nu doar în Europa, vedem în Statele Unite, la Donald Trump, și eu așa explic aceste frici și desigur trebuie să lucrăm să le demontăm. De altfel, trebuie să spunem foarte clar: incitarea la ură atrage răspunderea juridică, care rămâne de analizat, dar este un subiect față de care trebuie să luăm atitudine”, a mai spus Csaba Asztalos.

Context. Proprietarii caselor în care au locuit doi muncitori din Sri Lanka aduși să lucreze la o brutărie din satul harghitean Ditrău au fost amenințați de localnicii radicalizați împotriva migranților. Cei doi brutari din Sri Lanka au fost mutați deja într-un alt sat, dar și noul proprietar a fost amenințat, așa că lor li se caută un apartament în orașul Gheorgheni.

Aproximativ 200 de localnici din comuna Ditrău, în frunte cu preotul catolic Bírók Károly, s-au strâns miercuri în curtea bisericii şi apoi au mers la Primărie. Ei sunt nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii susţinând că le e teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranţi”, care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa, potrivit unui reportaj Agerpres.

Foto: Facebook/ Csaba Asztalos

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Ce primitivi! Faptul e grav, mai ales că vine din partea unor minoritari. Deși, conectați exclusiv la prpaganda fascistoidă din Ungaria și la micul lor univers medieval închis, sătenii se cred stăpâni absoluți și cu drept de a decide asupra oricui. Secolul 21 întârzie să apară în unele zone din secuime…

 2. Cata intoleranta si prostie. Totusi romanii au fost un popor bun si tolerant cu toate natiile conlocuitoare.

  • Domnule Creanga, probabil nu ai auzit de propaganda xenofoba, dacopatia deliranta si nationalismul de grota pe care il consuma unii dintre romani.
   Ce zici matale acolo, cu romanii buni si toleranti e legenda neica. Propaganda 100%.

  • Provest- lumineaza- ne si pe noi prin cateva exemple despre xenofobia si intoleranta romanilor.

 3. Ok, ok stim de unde vine si avem teorii de ce este asa la altii (minus mentiunea ca „conectarea” se face via Ungaria, care are ca politica de stat descurajarea migratiei prin orice mijloace, inclusiv ura nationala).

  Dar o autosesizare din oficiu, ceva? Ca dl Asztalos s-a „auto-sesizat” pentru lucruri mult mai marunte, atunci cind i-a convenit, bineinteles.

 4. Pai… duomnu’ Cioaba Astalos, cum facem cu dublul standard?
  Cand apare vreun semn in ungureste mazgalit cu vopsea, imediat te inflamezi si ceri interventia Politiei, dai amenzi, te dai mare, rotund si tare. Cand ungurii tai o dau in bara la modul crunt, incepi sa le cauti scuze, ca-i comunicarea regionala, ca-i greseala de traducere, ca nu s-a-nteles ce vor oamenii aia, ca sa-i scuzam ca nu mai fac…

  Ori pedepsim pe toti la fel cand incalca f…tele alea de reguli discriminatoare ale tale, ori nu mai pedepsim pe nimeni.
  Dar sa pedepsesti pe unul ca-i roman si te simti tu bine c-ai ars un budos olah, iar pe altul sa-l lasi in pace ca-i mogyor suna tare mult a discriminare. Si asta din partea celuic are ar trebui sa vegheze la asa ceva… rusinica, mai Cioaba!

 5. Bei Aztalos, lasa bei mangleala asta proasta, o amenda o sanctiune ceva?

 6. Voi, ăștia care îi condamnați pe acei oameni din Ditrău, luați o pauză, respirați adânc și gândiți. Câți dintre fanaticii USR ar fi dispuși să împartă sufrageria cu niște pesediști? Ați sta la masă cu Dragnea? Îi faceți în toate felurile pe cei care votează PSD sau fac parte din acest partid. Mustiți de ură. Ați desființa acest partid și ați interzice dreptul la vot simpatizanților PSD, dacă ați putea. Dar, altfel vă dați mari europeni, toleranți și cu mintea deschisă.

  Pur și simplu oamenii de acolo nu vor ca în comuna lor să se stabilească non-europeni. Este o preferință de viață. După ani de zile în care UDMR le-a spus că trebuie să-și păstreze cultura, limba, tradițiile, ei exact asta fac acum. S-au apărat atâta timp de români doar ca să vadă că încep să apară printre ei non-europeni. Nu le puteți cere să gândească asemeni vouă care poate trăiți într-un oraș mare, nu puneți preț pe limba, cultura, religia (dacă aveți vreuna) sau tradiția voastră. Poate voi vă considerați cetățeni ai lumii. Ei se consideră cetățeni ai comunei Ditrău și nu vor să se schimbe. Îi puteți obliga voi? Aveți voi acest drept? Cine sunteți voi să le spuneți cum să trăiască și să gândească?

  În Franța sunt cartiere întregi în care africanii și arabii sunt majoritari. Poliția nu are curajul să pătrundă și să impună legea statului francez. La fel în Suedia. Și acolo început cu 1-2 veniți la muncă.

  Dacă s-a făcut un referendum pe Justiție, de ce să nu se facă unul și în ce privește acceptarea sau nu de imigranți?

  • Popica, faci o confuzia grava intre a iti fi scarba de un om pentru ca de fapt e o scursura si ultima javra de pe pamant (moralmente demonstrabil) si a iti fi scarba de „unii” doar pentru ca nu au culoarea ta. Sunt foarte putini oameni (daca or exista) care au scarba fata de votantii PSD. Scarba este fata de exponentii PSD si fata de metodele din ultimii ani, care au exasperat o tara intreaga in mod repetat si extrem de vizibil pentru toti. Cand un om se caca pe tine timp de trei ani de zile, zambind implacabil si intreband in jur miseleste „da’ ce-am facut?”, e normal sa iti vina sa-l scuipi in gura de fiecare data cand il vezi. Asa ca analogia ta de doi lei intre sila fata de unele figuri PSD si sila unora fata de straini iti tradeaza lipsa de logica elementara, falsele analogii sunt printre cele mai folosite pseudo-argumente folosite de pseudo-creiere.

   Ce ai facut tu in ditamai paragraful a fost o justificare pentru rasismul de cea mai joasa speta, argumentul fiind „ce aveti voi cu ei, daca nu le plac negrii?” Esti nu doar penibil, ci esti prost in sens academic, din moment ce folosesti in argumentatie tocmai gandirea rasista ca sa argumentezi rasismul. Se numeste cerc vicios, in limbaj comun.

   Intr-un fel este de inteles ca oameni care zeci de ani au trait altfel sa aiba reticente. Dar de la reticente pana la „puneti mana pe furci ca vin negrii si ne fura cultura si femeile” e un drum pe care lumea il parcurge daca e incurajata. De cine? De prosti ca tine si de altii asemenea (dar mai vizibili si cu portavoci mai mari).

   In timp ce milioane de romani sunt plecati in toata Europa si cine stie pe unde, majoritatea ca sa munceasca, nu sa fure (bani sau femei sau cultura locala), romanii aia „verzi” stramba din nas cand le intra un strain in sat. Sau se dau de ceasul mortii pe net. O splendoare, nu?

  • ”Voi, ăștia care îi condamnați pe acei oameni” cu” mintea deschisă”, luați o pauză, respirați adânc și gândiți. ”Câți dintre fanaticii” dacopați ”ar fi dispuși să” accepte că mai sunt si ”oameni toleranți” cu toată lumea, în general, da nu cu hoții și cu infractorii, în special? Că nu vor” să stea la masă” cu escrocii și că nu vor ”să împartă sufrageria cu niște pesediști” nu pentru că n-ar fi ”non-europeni”, ci pentru că fac parte dintr-o gașcă care adună laolaltă infractori, profitori, combinatori, tupeiști, vechi nomenclaturiști ai partidului comunist, șmecheri,soviniști, borfași, extremiști, traficanți, evazioniști, rasiști, maneliști, impostori, xenofobi și securiști, așa cum sunt ” cei care votează PSD sau fac parte din acest partid” pentru că orice ”simpatizant PSD” se încadrează măcar într-una dintre ”felurile” menționate. Dacă nu sunt ”toate felurile” astea, să dea cineba un nume și prenume de ”pesedist” împreună cu indicația ”felului” din care face parte și care e diferit de cele de mai sus. Nu o să fie cazul pentru că nu există.

   ”Mustiți de ură. Ați desființa” drepturile individuale ”și ați interzice dreptul la” viață al celor care arată altfel, gândesc altfel și se poartă diferit ”dacă ați putea. Dar, altfel vă dați mari ”naționaliști, ospitalieri, creștini care-și iubesc aproapele. ”Pur și simplu oamenii” evoluați nu mai vor ură, dușmănie, intoleranță. ”Este o preferință de viață”

   ” După ani de zile în care UDMR le-a spus că trebuie să-și păstreze cultura, limba, tradițiile” iar statul român capturat de mafia PRO-PSD-ALDE i-a izolat în batustane”ei exact asta fac acum. S-au apărat atâta timp de români doar ca să vadă că încep să apară printre ei non-europeni” pentru că au fost intoxicați de niște demenți combinatori care i-au păcălit că le apără ”limba, cultura,religia și tradiția” și i-au speriat că străinii le vor răul, ca să-i manipuleze mai bine.
   ”Nu le puteți cere să gândească asemeni vouă care poate trăiți într-un ” cotlon întunecat, ”nu puneți preț pe”adevăr, dreptate, bunătate, frumos. ”Poate voi vă considerați cetățeni ai” peșterii în care viețuiți. ”Ei se consideră cetățeni ai lumii și nu vor să se schimbe. Îi puteți obliga voi? Aveți voi acest drept? Cine sunteți voi să le spuneți cum să trăiască și să gândească?”

   ”În Franța sunt cartiere întregi în care africanii și arabii sunt majoritari” așa cum sunt în toată lumea ”cartiere întregi” în care europenii, africanii, americanii, indienii,eschimosii, evreii,arabii, asiaticii și alții ”sunt majoritari”, unii dintre ei, iar ceilalți minoritari. ”Poliția nu are curajul să pătrundă și să impună legea statului” atunci când statul e slab și corupt, ceea ce nu e cazul celui francez. ”La fel în Suedia”, e un fake grosolan care nu ține decât la cei înguști la minte. ”Și acolo început cu 1-2 veniți la muncă” la fel ca peste tot pe unde se muncește pe planetă.

   ”Dacă s-a făcut un referendum pe Justiție” e pentru că lumea vrea să scape de hoți. ”de ce să nu se facă unul și în ce privește acceptarea sau nu de imigranți?” e pentru că, dacă se rezolvă cu toți infractorii, se rezolvă și cu imigranții infractori. Alte motive de neacceptare există doar în capetele înfierbântate ale unor rasiști bolnavi mintal și în sufletele celor mai slabi în care tot felul de șarlatani vor să semene frica.

  • „Câți dintre fanaticii USR ar fi dispuși să împartă sufrageria cu niște pesediști?”
   Măi Căldula, faci confuzii mari între ce gândești tu și ce gândesc restul oamenilor. Dacă tu consideri că trebuie să-i omori pe cei care voteazp altceva decât votezi tu, asta e numai și numai problema ta. Se poate rezolva cu medicamente, dar trebuie să mergi pe la doctor și să te ții de tratament.

   Întrebarea ta e similară cu diferențele dintre membrii galeriilor de fotbal. Pe stadion, ăștia cântă, se înjură, ce mai fac acolo. În restul timpului, aceiași oameni merg împreună la muncă, beau bere, stau împreună fără să se înjure între ei. Că mai sunt unii (ca tine) care se așteaptă la colțul străzilor și se bat ca dezaxații, asta e doar excepția. Nu o generaliza.
   La fel și cu opțiunile politice. Nu muncești doar cu oameni cu fix aceeași orientare politică cu a ta. Trebuie să te înțelegi cu ei, că altfel nu mai intră bănuțul în cont la sfârșit de lună. Nu poți face asta, te izolezi și ajungi ca oamenii ăia din Ditrău.

   Revenind la sri-lankezi și ditrăuani, nici măcar religia nu merge folosită ca diferență, pentru că unul din ăia doi e chiar catolic, la fel ca ditrăuanii tăi. Îi înjuri pe români că-s ortodocși, dar îl înjuri și pe un catolic?
   Apoi, ăia nu-s refugiați. Sunt angajați cu acte-n regulă. La fel ca și cum ar fi venit unul din Arad, de exemplu, să lucreze acolo.

   Cât despre exemplul cartierelor franceze în care „Poliția nu are curajul să pătrundă și să impună legea statului”… spre că-ți dai seama că tu descrii aici exact situația din secoime, în care statul român este desconsiderat până la inexistență, prin abordarea altor drapele, vorbitul altei limbi, organisme paralele de administrație, cereri de autonomie…
   Spui că e rău în Franța că statul nu-și impune autoritatea, dar în secoime e bine, că oamenii ăia trăiesc în satul lor și nu vor să se schimbe. Și asta pentru că ăia-s acolo de „o mie de ani”, așa-i?

   Scoate-ți capul din fund și începe să gândești pentru tine, nu doar să repeți ce-ți zice Biktor Orban la Duna TV. Ăla e un soi de Liviu Dragnea al Ungariei, un interlop care se ține cu dinții de putere înfricoșând proștii spălați pe creier și fără cultură, pentru că altfel înfundă pușcăria pentru foarte mult timp. Un soi de Erdogan, care-a făcut praf Turcia lui Ataturk și-a tras-o înapoi cu sute de ani, doar pentru că el vrea să fie sultan.

   Ăștia sunt oamenii care-ți spun ție că muncitorii vin să-ți violeze câinii și să-ți aplice Sharia, chiar dacă, în realitate, muncitorii ăia au fix aceeași religie ca tine!

 7. cand mintea e odihnita si limitata ….

 8. Imigranti cu forta doar prostii de romani pot accepta! Basca le mai iau si locurile de munca si le pastreaza si salariile mici prin alterarea cererii si ofertei in favoarea patronului dar ei tot masochisti si prosti raman :))

  • Deși nu mai era nevoie, ion din balon vrea să mai arate o dată că e unul dintre cei mai idioți troli de pe-aici. Ăsta, când plouă, crede că îl udă doar pentru că e ”prost” cum zice și pentru că e ”român”, altfel n-ar ”accepta” picăturile de ploaie, că nu e ”masochist” deși ”tot prost rămâne”.

 9. Cum se cheamă fabrica de pâine? Să nu cumva să iau din greșeală pâine de la ei

 10. Ar fi bine sa se desfinteze CNCD ca sa nu mai tot faca ungurul asta propaganda homosexualilor…

 11. Toleratii netoleranti care au pretentii ca totul li se cuvine fara sa ofere ceva in schimb ,atunci cand nu le mai sant tolerate netolerantele de oameni ai pesterilor,se transforma in victime nevinovate si acuza in stanga si.n dreapta ca stai sa vezi nu.i ceia ce pare ,frica si spaima cand de romani acum de 2 srilankezi ii face defapt sa reactioneze asa ,nu.i vina lor ,ei sant nevinovati ,e frica de vina.Ba talebanilor daca o sa ascultati in continuare povestile cu monstri negri de la Budapesta o sa ajungeti sa va izolati in paduri iar copii vostri ca sa.si castige painea o sa plece in Ungaria ca in Romania nu se vorbeste ungureste si asa o sa ramaneti singuri cu copacii,eu nu inteleg ce aveti in capul ala?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.