G4Media.ro

Csaba Asztalos critică decizia UEFA de a permite simbolul Ungariei Mari la…

Sursa Foto: Facebook/ Asztalos Csaba

Csaba Asztalos critică decizia UEFA de a permite simbolul Ungariei Mari la meciurile naționalei maghiare de fotbal: Simbolul are conotații revizioniste, nu avem nevoie de astfel de subiecte care pot fi exploatate în această perioadă

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a criticat decizia UEFA prin care forul continental de fotbal a permis Federației de Fotbal de la Budapesta să folosească pe drapeluri simbolul Ungariei Mari la partidele naționalei maghiare.

”Apreciez că nu e o decizie înțeleaptă a UEFA și FARE. Ar fi util să se publice motivarea acestei analize. Simbolul în speță are mesaje și conotații revizioniste care divizează, nu unesc și nu contribuie la reconcilierea istorică a statelor din regiune. O astfel de decizie nu contribuie la existența unor relații bilaterale între statele din regiune”, a declarat Csaba Asztalos pentru G4Media.

”Este un simbol care face referire la granițele Ungariei până la Tratatul de la Trianon și atunci inevitabil are conotații revizioniste”, a adăugat el.

Întrebat de G4Media dacă această decizie ar putea provoca reacții ale suporterilor români la meciurile echipelor din Sfântu Gheorghe și Miercurea Ciuc, șeful CNCD a declarat: ”Sper să nu, dar nu exclud reacții la această decizie. Decizia intervine într-o perioadă extrem de tensionată, crize supapuse, război la granițe, nu avem nevoie de astfel de subiecte și elemente care pot fi exploatate. Pe de altă parte, consider că în competițiile interne din România, federațiile și statul român au legislația necesară pentru a nu permite utilizarea acestui simbol. Decizia UEFA nu înseamnă că simbolul poate fi utilizat în competițiile interne precum Liga 1 de fotbal”.

”Cred că UEFA și FARE ar fi trebuit să solicite punctul de vedere al federațiilor din statele vecine Ungariei întrucât un simbol poate avea interpretări diferite în funcție de statele la care se referă. Cred că o astfel de decizie poate fi revizuită”, a mai spus el.

Întrebat care va fi reacția statului român la această decizie, Csaba Asztalos a spus: ”Nu vreau să speculez, dar am văzut deja în februarie reacția FRF de neacceptare a utilizării acestui simbol. Norocul nostru e că nu suntem în aceeași gupă de calificare, dar Ungaria e în grupă cu Serbia, nu știu cum va reacționa Serbia”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Un ungur normal la cap.

  2. „Simbolul are conotații revizioniste, nu avem nevoie de astfel de subiecte care pot fi exploatate în această perioadă” Poate mai încolo ?

  3. Maghiarii se agita degeaba cu treaba asta cu harta Ungariei mari.