G4Media.ro

Criza refugiaţilor lăsați de Turcia să treacă în Grecia: situaţia se agravează…

Criza refugiaţilor lăsați de Turcia să treacă în Grecia: situaţia se agravează pe insula Lesbos

Turcia lasă refugiaţii să plece în direcţia UE. Locuitorii insulei greceşti Lesbos iau măsuri de apărare împotriva noilor veniţi. Situaţia de acolo este tensionată din cauza taberei pentru refugiaţi Moria, transmite Florian Schmitz pentru Deutsche Welle.

Localnicii din Lesbos au blocat drumul de acces spre tabăra de refugiaţi Moria. Ei nu vor şi mai mulţi imigranţi pe insulă într-o tabără oricum plină până la refuz, în care oamenii vegetează în condiţii de nedescris. Cu toate acestea, alţi numeroşi imigranţi au sosit duminică – aproximativ 300 – cu barca direct din Turcia, potrivit mass media elene. Nou veniţii ar fi trebuit să fie transportaţi cu autobuzele spre tabăra Moria dar, pentru moment, drumul este blocat.

Christinei Chatzidaki nu-i vine să creadă ce se întâmplă pe Lesbos, insula pe care şi-a petrecut întreaga viaţă. Refugiaţi nu există acolo doar începând din 2015, ci încă din anii 1990, povesteşte bătrâna în vârstă de 87 de ani. Deja de atunci ea s-a implicat în favoarea oamenilor care au nevoie de protecţie. În anii 90, refugiaţii proveneau cu precădere din fosta Iugoslavie, scena unui sângeros război civil. Până în ziua de azi, Chatzidaki se implică pentru relaţii bune între locuitorii insulei şi imigranţi. Pe insulă trăiesc în prezent aproximativ 25.000 dintre aceştia, în tabăra Moria, în condiţii igienice de nedescris.

Este posibil ca numărul lor să crească rapid. Ştirea că preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a deschis pentru refugiaţii sirieni graniţa spre Grecia este pentru localnicii din insulele Lesbos, Chios şi Samos un motiv de îngrijorare. La frontiera terestră dintre Turcia şi Grecia situaţia a escaladat deja. Acolo poliţia elenă împiedică până în prezent pătrunderea în ţară a mai bine de 10.000 de imigranţi, potrivit guvernului de la Atena. Şi pe insulele greceşti există temerea că nenumărate ambarcaţiuni vor sosi dinspre coasta turcă, având la bord oameni care de luni sau ani aşteaptă ocazia prielnică pentru a-şi continua drumul spre Europa.

Atena şi Bruxelles au exagerat

În contextul sosirii unui număr tot mai mare de imigranţi, localnicii din Lesbos, Chios şi Samos se simt de multă vreme abandonaţi. Şi de propriul lor guvern, cel de la Atena, şi de Uniunea Europeană, care mizează în continuare pe acordul privind refugiaţii, semnat cu Turcia. Ei nu pot să înţeleagă de ce se crede în eficienţa acelei înţelegeri.

Premierul elen Kyriakos Mitsotakis vroia să controleze situaţia cu ajutorul a două măsuri: o lege a azilului mai aspră, pentru a putea retrimite în Turcia cât mai mulţi imigranţi şi construcţia unor centre închise pentru refugiaţi pe insulele respective. Dar nu este deloc sigur că îşi va putea pune planul în practică. Escaladarea situaţiei la frontiera turco-elenă arată că Ankara are serios de gând să torpileze înţelegerea cu UE vizând refugiaţii. Iar locuitorii insulelor afectate se opun ferm construcţiei de noi centre închise pentru refugiaţi.

„Doar nu este posibil să încui într-o închisoare oameni care trăiesc de ani sau de luni întregi în mijlocul nostru”, spune proprietarul unui magazin din centrul oraşului Mytilini, cel mai mare din Lesbos. „În felul acesta chiar că-i vom transforma în răufăcători”, a adăugat el. Şi din acest motiv localnicii din insulă au ieşit în ultimele săptămâni în stradă, unii dintre ei lparticipând la ciocniri violente cu forţele de ordine. Mesajul lor adresat Atenei şi respobnsabililor de la Bruxelles este: „Atenţie, aţi exagerat nepermis!”. Ani în şir cetăţenii, voluntarii şi activiştii pentru drepturile omului au avertizat că situaţia a devenit pe insule insuportabilă atât pentru localnici cât şi pentru imigranţi.

Foame şi violenţă în taberele pentru refugiaţi

„E ciudat. Pentru prima dată toţi cei din insulă sunt de aceeaşi părere, de la extrema dreaptă la extrema stângă”, afirmă un profesor în vârstă de 40 de ani. Dar guvernul elen îşi menţine planul de a construi tabere cu regim închis. Şi, în reacţie la protestele localnicilor, guvernul de la Atena a trimis la faţa locului temutele brigăzi MAT de intervenţie ale poliţiei. Pe Samos, lucrările la o nouă tabără au debutat deja. Dar pe Lesbos, numeroşi localnici vor să împiedice cu orice preţ aşa ceva.

„Doar nu vreţi să ne transformaţi în Ellis Island”, spune Christina Chatzidaki, făcând o comparaţie cu mica insulă din apropiere de New York, care a fost vreme de 30 de ani centrul de triere a imigranţilor care voiau să se stabilească în SUA. Chatzidaki este nemulţumită de faptul că locuitorii din Lesbos sunt făcuţi, cu toţii, xenofobi. Neonazişti există, dar sunt un grup infim, spune ea. Majoritatea populaţiei este pur şi simplu suprasolicitată de situaţia existentă. „În Mytilini trăiesc 30.000 de oameni. Concomitent pe insulă se află 25.000 de refugiaţi. Aceste cifre demonstrează deja cât de absurdă a devenit situaţia.”

Şi în tabăra pentru refugiaţi Moria situaţia a devenit explozivă. Violenţa este la ordinea zilei. Înghesuiala, traiul în condiţii inumane şi incertitudinea îi afectează grav pe imigranţi. Adesea, procedura de acordare a azilului nu durează şase luni, cum prevede legea, ci ani în şir. Un nigerian în vârstă de 42 de ani trăieşte în tabăra Moria din 2017. Condiţiile sunt insuportabile. „Vă rugăm să ne scoateţi de aici. Suferim. Îi rugăm pe europeni să ne ajute”, a spus el.

Salam Aldeen cunoaşte şi el bine situaţia. El a înfiinţat ONG-ul danez Team Humanity, care are un birou în vecinătatea taberei Moria. Anul trecut poliţia elenă l-a expulzat din ţară. Aldeen presupune că a devenit un ghimpe în ochii autorităţilor elene fiindcă a atras atenţia asupra condiţiilor inumane din tabără şi a stat de vorbă cu ziariştii. Însă şi el este îngrijorat de faptul că Turcia îi lasă iarăşi pe refugiaţi să se îndrepte spre Grecia. „Vor veni iarăşi oameni mulţi şi unii se vor îneca, aşa cum s-a mai întâmplat. Armata elenă îi va forţa pe oameni să se întoarcă de unde au venit şi va provoca accidente.”

Nici cei care ajung la ţărmul elen traversând apele Mediteranei nu sunt în siguranţă. „Nu va exista suficientă mâncare, situaţia va escalada în continuare în tabăra de refugiaţi, vor exista ciocniri cu poliţia iar localnicii din insulă vor ajunge la capătul răbdării. Ajungem la un punct care este mai mult decât critic”, avertizează Aldeen.

Majoritatea celor care trăiesc pe Lesbos au pierdut orice speranţă că se va mişca ceva la Bruxelles. Ei se tem că turiştii vor ocoli în continuare insula, aşa cum au făcut deja în ultimii ani, deşi imigranţii se află exclusiv în tabăra Moria sau în Mytilini. Localnicii pleacă de la premisa că în curând numărul imigranţilor va creşte. De îndată ce nu va mai bate vântul şi se va încălzi vremea, numărul bărcilor cu refugiaţi sosite dinspre ţărmul turcesc va creşte considerabil, la fel cum s-a întâmplat şi anii trecuţi, în ciuda înţelegerii dintre UE şi Turcia.

Foto: Refugiați plecați din Turcia spre Grecia (Captură Youtube)


 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

27 comentarii

 1. Am vazut imaginile cu bebelusii, cu copilasii aia tinuti in frig, ploaie, nemancati, nedormiti, dureros si sa viezi, dar sa-ti chinui copilasii acolo in asemenea conditii, bietii oameni… nu stiu ce sa mai zic, europenii sunt deja IMPOTRIVA migratiei, impotriva acestor nenorociti ai sortii… daca ROMANII nostri au ploecat cu MILIOANELE din Tara lor in cautarea unui loc de munca, ce sa le spui acestor OAMENI loviti de RAZBOI, de moarte?!

  • Pai de ce nu le dai tu Lili gazduire.

  • Pamflet
   Traficantii de persoane, cei care conduc barcile, orice barca are un conducator, ar trebui arestati sui condamnati la ani grei de temnita.
   La fel si migrantii care risca viata copiilor lor.
   Dar imensa majoritate a migrantilor sunt barbati tineri, bine facuti, bine echipari si antrenati, cu telefoane mobile si cu internet, care stiu bine ce fac, nu sunt dezorientati si sunt grupati in grupuri condiuse de un sef, de parca ar fi o armata de ocupatie.
   Televiziunile insa, fiind parte a jocului si a manipularii, fiind probabil platite de traficanti, prezinta doar imagini cu copii si cu mame cu copii mici, ceea ce este o minciuna

  • @lili nu putem condamna statele membre UE in curs de dezvoltare. Si noi avem pensionarii nostri cu pensii la limita subzistentei si alții fără niciun venit pe care nu ii ajuta nimeni – nici România, nici UE, nici ONU. Nu poți sa discriminezi cetățenii tai care plătesc taxe in tara asta, generații de generații, care au nevoie si ei de ajutor, ca sa ii ajuți pe alți. Si pana la urma, si dacă donezi € 50,000,000 pentru imigranți este doar €50 pentru fiecare, deci le ajunge o saptamana.

   Nu înțeleg de ce se așteaptă ei ca statele sărace de prin UE care nu au nicio legătura cu problema lor, sa le sara in ajutor, in timp ce indivizii care i-au furat direct își sparg sutele de miliarde de dolari prin orașele de lux ale lumii. Imigranții sa se ducă sa ceara găzduire si sponsorizare de la cei implicați direct in crearea si susținerea războiului in tara lor, pentru că ăia trebuie sa-si plătească karma.

   Iar cei de la Bruxelles este clar ca trebuie sa angajeze oameni mai deștepți.
   In loc de donații către milioane de imigranți care nu produc nimic si pierd timpul deageaba…ar trebui create fonduri de investiții (cu ROI chiar < 2% la 5 ani) si bărbațiilor sa li se asigure urgent un loc de munca ca sa își susțină familia si sa producă ceva. Pot fi create proiecte de investiții imobiliare si bărbații angajați in construcții, etc.

  • @jeana valjeana: NU v-au IMPRESIONAT imaginile alea cu bebelusii aia, infometati, inghetati, nedormiti in patutul lor, alaturi de mamica si taticul lor?!
   ATAT va intreb.
   Eu despre asta am SCRIS.
   NU cred ca exista OM care nu a fost IMPRESIONAT de DRAMA acestor OAMENI.
   Eu asta am SPUS.

   NU stiu ce varsta aveti, eu am 2 copii, mari la casele lor si un nepotel, minunea mea…eu NU pot sa spun altceva decat am spus, dupa ce am vazut acei Bebe si copilasi…
   Si spun la fel ori de cate ori vad oameni chinuiti de soarta… nu din vina lor.
   Si spun asta si cand vine vorba despre tigani… e usor sa-i condamni, dar CUM ai fi iesit din cercul vicios al sortii daca te-ai fi nascut intr-o familie de tigani?!
   Nici sotul meu nu intelege, cand ii spun, dar mie mi-e mila de copilasii de tigani care NU au MULTE sanse sa aiba o viata diferita de cea chinuita a parintilor lor..
   Ce ati fi FACUT DVS, daca ati fi fost in locul unuia dintre acei imigranti PLECATI din Siria din CAUZA RAZBOIULUI?!
   Am vazut un Documentar intr-o tabara de refugiati sirieni, femei in varsta din Siria plangeau si spuneau intr-una: „Vrem la Siria noastra”!
   NU am uitat si nu voi uita niciodata acele imagini…
   Niciodata…
   https://www.euractiv.ro/the-uncountried-turkey/unhcr-in-turcia-din-cei-peste-2.9-milioane-de-refugiati-sirieni-90-locuiesc-in-afara-taberelor.-7367

  • Dna lili, ia vedeti cât va impresionează și imaginile de mai jos, hai ca-s proaspete… de vreo 24 de ore…
   https://www.breitbart.com/europe/2020/03/02/pictures-migrant-mobs-turn-violent-at-greek-border-army-deployed/

  • NU bebelusii si copilasii, care m-au impresionat pe mine, au facut asa ceva…

  • @Harley: NU bebelusii si copilasii, care m-au impresionat pe mine, au facut asa ceva…

  • Dar din păcate, asta se întâmpla acum. Nu cred ca va doriți ca “amărâții” ăștia sa va între in iubita Europa și sa fie vecinii nepoțelului dumneavoastră. Imaginile astea nu prea vi le arată nimeni prin ue pentru ca batista pe țambal a devenit lege prin media europeană.

  • Ce poate să-l ”impresioneze” pe harley, care este un incel sociopat, decât voma de pe breitbart. Se știe, breitbart este o platformă extremistă înființată de un borfaș care face pe ideologul pentru a atrage tot felul de rătăciți, ca să-i folosească în combinațiile lui proaste. Toți cei care pun botul la ce scrie pe breitbart sunt bolnavi la cap pentru că trebuie să fii plecat cu sorcova ca să înghiți mizerie rasistă, xenofobă, misogină, ură și îndemn la violență, așa cum fac băieții ăia, ca să le iasă banu’. Vântură tot felul de teorii ale conspirației pe care numai niște imbecili le pot lua în seamnă și folosesc diversiuni gen ”călăul care a omorât jandarma la 10 august” la care numai indioții mai pun botul.

 2. Turcia face un joc golanesc si prevers in acelasi timp. Forteaza o destabilizare a Greciei, dar si a Bulgariei si Romaniei printr-un fel de atac la aceste tari cu ajutorul refugiatilor.

  (Este un fel de crima perfecta pentru ca este un atac cu mana refugiatilor (cei mai multi nevinovati, vai de capul lor), astfel incat orice acuzatie la adresa Turciei va fi imediat redirectionata in topicul mai complicat al refugiatilor in Europa.)

  Si voi chiar credeti ca sa afla in tensiune crescand cu Rusia datorita ciocnirilor cu Armata Siriana sustinuta de Rusia?! Nu este decat un teatru la fel de cinic! Turcia si Rusia sunt mana in mana si joaca treatrul confruntarilor dintre ei pentru a destabiliza si NATo si UE.

  • Bravo ,comentariu perfect.

  • @Ioan – Ai descris situația cum nu se poate mai bine.

  • Prostia pleaca de la UE.
   De ce nu sant trimisi in Rusia refugiatii acestia?
   Daca au bani de bombe trebuie sa aibe bani si pentru acesti oameni.
   Adica Rusia distruge tot acolo si noi trebuie sa avem grija de amaratii acestia.

  • Exact Rusia si Turcia destabilzeaza UE si apoi dau vina pe Comisia Europeana, de parca ei ar fi deshis granitele ca ei sa vina, nu Turcia si Rusia (care dezloca populatia civila din Siria).

 3. Realitatea e complexa si cruda. Totusi, nu e in regula sa ii bagi cu forta pe niste oameni pe gatul altor oameni. Majoritatea refugiatilor nu vin din nicio zona de conflic, in afara de conflictele pe care si le-au tot facut intre ei cei de pe acolo. Turcia mai e o zona de conflict? Sa ramana in Turcia daca nu e. Uniunea Europeana in primul rand este una economica. Porcariile astea submineaza grav independenta statelor member. In mod normal, daca cineva ti-ar forta granitele, ar trebui sa le aperi si sa descurajezi orice alta actiune de acest tip.

  • In 2016 Ciolos si Johannis spuneau ca refugiații trebuie primiti conform valorilor europene pe care ne-am angajat sa le respectăm.

  • Iar se bagă în seamă dascălul boomer, a cărui gândire de trol ”conservat” aflat în slujba mafiei PRO-PSD e mai ”complexa si cruda” decât ”realitatea” pe care ”i-o bagă cu forța” peste ”granite” unui redus intelectual cum e el, propagandiștii de la care se adapă.

 4. Sa va fut in gura de postaci rusi!

 5. Foarte complicata treaba . Erdogan zice ca e suparat pe faptul ca 33 sau 34 de oameni din armata lui au fost ucisi de atacul trupelor siriene (evident , care sunt sustinute de rusi . Rusii , la randul lor neaga implicarea lor directa pretinzand ca hoardele lui Assad , singure , ar fi visat ele vreodata sa-i faca probleme militare sultanului Erdogan ) .

  Treaba e ca Erdogan face o mini preselctie ! Nu-i trimite fix pe aia care au rezultat acum din acele teritorii , practic devastate de razboi , ci , se pare ca vrea sa scape si el de alte elemente !

  Clar e ca oamenii de pe acele insule au perfecta dreptate ! Ce treaba au ei cu acei refugiati , de ce sa-i „cazeze ” la ei – cand de fapt Europa trebuie sa-i verse fonduri sultanului . Ca nu e sultanul mai deloc democrat , e alta poveste , dar asta nu inseamna sa nu-i trimiti fondurile pentru refugiati URGENT – ca uite ce poate face !

  Erdogan – daca tot e suparat pe „ajutorul” rusilor dat sirienilor si , daca vede ca nu obtine mai repede fondurile de la UE cum i-au fost promise pt tinerea sub control in Turcia a refugiatilor de razboi – trebuia acum sa ceara fonduri si mijloace de transport de la UE (aeriene /navale / rutiere ) pentru a fi debarcati la rusi – via Crimeea , ca merge , e fix la Marea Neagra !

  • Sultanul nu ar trebui sa primeasca niciun fond. El starneste rahatul si apoi se plange ca sunt refugiati? Nici nu plecasera bine americanii din Siria ca Erdogan deja isi turase motoarele la F16. Europa ar trebui sa isi securizeze granitele ca ea are cea mai mica implicare acolo, plus ca deja a dat dovada de umanitate in 2015. Mai degraba ar tremite banii grecilor de pe insule. Marlanii care ar trebui sa isi asume refugiatii sunt principalii actori care fac prapad in zona: SUA, Rusia, Turcia, tarile arabe si Iranul.

 6. Poate i-am dat o ideie lui Erdogan (sper sa dea si el o baclava ) !

  Poate e si o ideie sa-l scoata pe Putin din Siria ( bine , nu definitiv , pt ca rusii never nu au plecat de tot , de niciunde : )) )

  In cazul asta , noi ar fi trebuit sa ne facem ca tinem cu Putin si sa-i batem obrazul ” – Hai bre , nu ai zis matale ca Rusia are spatii vaste nelocuite , cu pamant fertil ? Ce are , daca iei si matale vreo cateva meleoane de suflete ? Nu ai inima ? Plus ca , ii vei reloca in proximitatea spatiilor unde deja se afla musulmani , ca sa nu zici ca provoci chestii d-alea interetnice etc ”

  Eu cred ca ar accepta bucuros Putin , pare baiat bun …

  • Uite de aia trebuie sa-i bagam in pzd mam’ii lor pe Rusi. Pentru ca stim ca nu mai pleaca niciodata.

 7. Să meargă în țările din Golful Persic; e și clima mai blândă, sunt țări bogate cu moschei gata construite.

 8. Erdogan sa-i trimita la Rusi ca de la ei a pornit conflictul Turcia-Damas.

 9. Sa mearga toti in Germania ca acum cativa ani ii chema Merkel sa vina…sa se spele pe cap cu ei ooccidentul pentru ca au sustinut niste teroristi care au distru Siria…

 10. Postacul ăsta idiot e cel care spunea mai acum câteva zile cum e cu”încălzirea masivă” și cu ”albedoul” care crește. Acum, sputnikarul gudurat a trecut la punctajul cu ”migrantii”. Da, da. știm, trebuie să ne speriem că vin migranții, acuma că n-a ieșit faza cu virușii. De vreo 5 ani tot vin și migranții ăștia și numai ”ruină” și ”iad” e de atunci, se vede, ”ne-au evacuat” deja pe toți dar în afară de postaci, nu și-a mai dat seama nimeni. Iar ”conducătorii Europei sunt trădători ordinari ai propriilor țări”, nu ca tata Putin sau ca mafia PRO-PSD. Migranții și străinii sunt răi, știm, multinaționalele, lgbt-ul și penețeul. Interlopii, rasiștii, traficanții, ăștia sunt buni cu toții.