G4Media.ro

Criza migranților: Lukaşenko ameninţă Uniunea Europeană că va răspunde unor eventuale noi…

Sursa foto: Administrația Prezidențială din Belarus

Criza migranților: Lukaşenko ameninţă Uniunea Europeană că va răspunde unor eventuale noi sancțiuni ale UE prin oprirea gazoductului care tranzitează Belarusul

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ameninţat joi că va răspunde oricărei noi sancţiuni europene legată de criza migranţilor de la frontiera Belarusului cu Polonia, de care Bruxellesul acuză Minskul, în contextul în care miniştrii de Externe UE se reunesc la 15 noiembrie în vederea discutării unor noi sancţiuni, relatează AFP, citată de News.ro.

„Dacă ei ne impun noi sancţiuni (…), noi trebuie să răspundem”, a declarat el, citat de agenţia publică de presă Belta, evocând posibilitatea de a suspenda funcţionarea unui gazoduct care traversează Belarusul şi livrează gaze naturale vitale europenilor.

Mii de migranţi, care deţin o viză belarusă cu speranţa de a intra în Uniunea Europeană (UE), s-au adunat la frontiera cu Polonia, iar Varşovia denunţă un „atac”orchestrat de Minsk şi Moscova.

Aproximativ 3.000-4.000 de migranţi, în principal kurzi din Orientul Mijlociu, au sosit luni la frontiera belaruso-poloneză, unde au fost opriţi de garduri de sârmă ghimpată şi de un important dispozitiv militar desfăşurat de Varşovia, hotărâtă să nu-i lase să treacă.

Belarusul face „trafic organizat de fiinţe umane la frontieră”, a acuzat joi, la BFMTV şi RMC, secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune.

Lukaşenko „încearcă să exercite presiuni asupra UE şi o face cu câteva mii de persoane pe care le foloseşte pe post de carne de tun”, l-a acuzat el.

UE îl acuză de mai multe săptămâni pe Lukaşenko de alimentarea acestor tensiuni, prin emiterea unor vize migranţilor şi prin trimiterea acestora la fronteră, pentru a se răzbuna împotriva sancţiunilor europene impuse Minskului în urma reprimării opoziţiei după alegerile prezidenţiale belaruse contestate din 2020.

„Reuniunea miniştrilor de Externe UE care are loc la 15 noiembrie şi la care participă Jean-Yves Le Drian urmează să abordeze, evident, noi sancţiuni”, anunţa miercuri un purtător de cuvânt al Guvernului francez Gabriel Attal.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a confirmat miercuri acest lucru.

„La începutul săptămânii viitoare va avea loc o lărgire a sancţiunilor” impuse Minskului, a anunţat şefa germană a Comisiei, în urma unei întâlniri cu preşedintele american Joe Biden la Washington.

Sursa foto: Administrația Prezidențială din Belarus

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

 1. Hai ursulo, joaca-o pe asta. Trimite repede niște legebetisti in contrapartida cu migranții sau pornește eolienele alea nemțești… oh… wait!

 2. Amenință el dar e bluff, nu-l lasă Putin care sigur nu are chef de găuri în buget.

 3. E cu bataie lunga.Luka opeste gazul si UE care e in proces de avizare a North Stream (dar are problema cu Ucraina etc) va fi obligata sa-l avizeze mai repede.Luka canta si joaca cum vrea Putinei.

 4. Putin e jmeker,se joaca cu fraierii cum vrea muschiul lui.Las’ca rezolva problema tuta de Ursula.

 5. Asa a inchis si ukraina robinetul acum cativa ani si acuma plange ca de ce Nordstream.
  Pai daia ca nu trebuie sa fii la mana unor intermediari.
  Si daca inchide robinetul mai primeste bani macar pe tranzit?

 6. Ăstuia ii e cald cu dinții in gura, dacă ne supara în 24 de ore Minskul e ocupat și piticul atomic o sa e bage sub birou la Moscova când batem la poarta tovarășilor. Comuniștilor ăștia li s-a urat cu binele

  • Ai rupt call of duty. Cu cine ai jucat cu francezi? Romanii sau armata germana? Care “noi”?

  • Noi înseamnă NATO, tu sovieticule tragi pe nas, Rusia a ajuns un gunoi de tara cu o tehnologie de anii 80 și unde oamenii mor de foame. Rusia o sa se ducă pe copca cât mai curând, în 50 de ani o sa fie la nivelul Congo

 7. RUSIA VA FI MEREU CONTRA EUROPEI. ORI CE AR ZICE EUROPA ,EI SPUN INVERS
  DEAIA EUROPA TREBUIE SA FACA CEVA SA NU MAI DEPINDA DE GAZUL LOR. SI ATUNCI RUSIA VA FI CU UN PICIOR IN GROAPA.
  CIND SE VOR VEDEA DATI LA OPARTE SI NU MAI IASA BANII, PROBABIL VOR INCEPE RAZBOIUL

 8. Europa nu ar avea probleme astea daca construiam mini-reactoare, dar n-a vrut proasta de Merkel, senila crede ca nuclear = Cernobal.

 9. Rusia si sateliții ei de cacao trebuie rași de pe fața planetei..

 10. Rusia si sateliții ei trebuie rași de pe fața planetei.