G4Media.ro

Criză diplomatică Moscova – Sofia / Bulgaria îl expulzează pe ataşatul militar…

Criză diplomatică Moscova – Sofia / Bulgaria îl expulzează pe ataşatul militar rus / Este al șaselea diplomat rus expulzat în utimul an sub acuzația de spionaj

Bulgaria a dat termen de 72 de ore unui diplomat rus să plece din ţară, după ce procurorii au susţinut că este implicat în spionaj încă din 2017, după cum a declarat Ministerul de Externe vineri. Este al şaselea diplomat rus ce este expulzat din octombrie 2019 încoace, din Bulgaria, din cauza unor suspiciuni de spionaj, scrie Pentapostagma, citată de Rador.

Ambasada rusă la Sofia a declarat că expulzarea ataşatului său militar este nefondată şi că Moscova îşi menţine dreptul de a replica. „Expulzarea absurdă a şefului reprezentanţei Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse nu contribuie la dezvoltarea dialogului dintre ţările noastre în domeniul militar sau la consolidarea stabilităţii în regiunea Mării Negre”, s-a transmis de la Moscova.

Procurorii bulgari au declarat că diplomatul rus căuta informaţii militare sensibile, inclusiv despre numărul de militari americani desfăşuraţi în Bulgaria în timpul unor exerciţii militare. Procurorii au declarat că au dovezi că diplomatul a avut contacte cu un cetăţean bulgar care avea acces la informaţii clasificate căruia i-a oferit bani.

După comunicatul cu privire la expulzare, ambasada americană şi cea britanică de la Sofia şi-au exprimat sprijinul pentru eforturile Bulgariei de a-şi proteja suveranitatea şi securitatea.

Anterior, în cursul acestei luni, reprezentantul Ministerului de Externe al Rusiei a declarat că Moscova este îngrijorată de amplificarea activităţii NATO la Marea Neagră. El a spus că scenariile unor exerciţii militare ale NATO cuprindeau posibile atacuri asupra teritoriului rusesc, iar în Bulgaria şi România au fost desfăşurate arme în acest sens.

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a respins acest tip de îngrijorări, dar a confirmat că Bulgaria îşi modernizează aeroporturile pentru a putea găzdui opt noi aeronave de luptă F-16, cumpărate de la Statele Unite.

De asemenea, două noi nave de patrulare urmează a înlocui nave învechite din epoca sovietică. În perioada comunistă, Bulgaria a fost unul dintre aliaţii de nădejde ai Moscovei în Europa de Est.

Rusia rămâne cel mai mare furnizor de energie al Bulgariei, iar cele două ţări menţin relaţii strânse în domeniul cultural şi în alte domenii.

Sursa: Pentapostagma/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Praf in ochi! O schimbare de esaloane care sa nu dea de banuit celor din NATO. Bulgarii sunt cu rusii.