G4Media.ro

Criză de zahăr în Ungaria / Produsul lipsește de pe rafturi /…

Sursa foto: Pixabay.com

Criză de zahăr în Ungaria / Produsul lipsește de pe rafturi / Magazinele limitează cantitatea de zahăr care poate fi cumpărată  / Situația a fost agravată de secetă

Ungaria nu poate produce suficient zahăr. Cumpărătorii se plâng de lipsa zahărului din magazine, magazinele limitează cantitatea care poate fi cumpărată sau, pur şi simplu, nu au acest produs, a declarat pentru portalul Infostart, citat de ziarul ungar „Népszava” Árpád Dorogi, președinte al Asociației Naționale a Producătorilor de Sfeclă de Zahăr, vicepreședinte al Consiliului Produselor de Zahăr și Organizației Interprofesionale, relatează Nepszava, citată de Rador.

În opinia sa, motivul producției interne insuficiente este că prețul zahărului și al sfeclei de zahăr a fost nejustificat de scăzut în ultimii ani, drept urmare producătorii au redus în fiecare an suprafața cultivată cu sfecla de zahăr. Situația a fost agravată și mai mult de seceta din acest an. Vor fi puține materii prime pe care producătorul autohton de zahăr le poate procesa la fabrica din Kaposvár, judeţul Somogy, astfel că zahărul va fi scump.

Specialistul nu se așteaptă la o situaţie mai bună nici anul viitor pe continentul european. „Oferta a scăzut şi în afara Europei, iar prețurile au crescut semnificativ, precum şi costurile de transport. Problema de bază este că consumăm mai mult zahăr decât producem”, a precizat Árpád Dorogi, care a adăugat:

„În 2022 nu vom putea produce nici măcar un sfert din consumul intern. Ungaria consumă trei sute de mii de tone de zahăr pe an, faţă de acest consum, anul trecut Ungaria a putut produce doar optzeci de mii de tone, iar anul acesta va fi și mai puțin, poate în jur de șaizeci de mii de tone. De asemenea, este o problemă că, comercianții implicați în comerțul cu zahăr nu înregistrează niciun profit, deoarece ei trebuie să vândă zahărul mai ieftin decât prețul de cumpărare, deoarece şi preţul acestui produs a fost plafonat”.

Sursa: Nepszava/ Rador/ Traducerea: Rozália Gănciulescu

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. si cum ei nu consuma zahar din import ca le strica gena, anul asta nu or sa produca nici palinca

 2. De fapt, cheia articolului e la final – plafonarea preturilor! Cand obligi comerciantul sa vanda cu un pret mai mic decat cel de achizitie, asta e rezultatul. Si se cred smecheri bagand in aceeasi oala UE. De fapt e pentru cetatenii ei, sa zjca, uite, nu va dam zahar ca si Europa e in lipsa mare… uite ca nu e, Europa are zahar.

 3. Toata natia aia ungureasca mi se pare exact ca si natia psd-ista, aur-ista din Romania: multi, prosti si saraci.

 4. Mai putin Cancer.

 5. Bine ca au benzina (sic!)

 6. Au aparut toti dulcofagii. Dati-i baieti, pana va puneti cu picioarele-n sus.

 7. Întotdeauna plafonarea prețului duce la penurie/ raționalizare.

 8. Nu-i problema,va dedulciti cu autohtonul „Hell Energy”-vedeti ce bine o duce Bruce Willis de cand a facut atata reclama minunatului energizant,cu un nume atat de sugestiv

 9. Fa ke nius. 🙂 Exista zahar in cantitati suficiente. Dat fiind faptul, ca si uleiul de floarea soarelui, sunt produse alimentare cu pret subventionat, cantitatea ce poate fi cumparata o data pe zi pe un bon (pentru evitarea speculei, aviz afaceristilor din zona granitei!) este limitata. De ex. la Tesco, floarea soarelui 3 litri/pe zi/persoana/pe un singur bon de casa. 1 l de ulei de floarea soarelui te tip Auchan/Tesco costa 550 Ft, vreo 6 lei. Se duce tata si mama dimineata in magazin si cumpara 6 litri. Daca vor, mai cumpara si seara, la fel. Zaharul, despre care sustineti ca lipseste, la Tesco costa cca 255 forinti/kg, la Auchan 239 Ft/kg, acum, astazi:
  https://online.auchan.hu/shop/sweet-family-kristalycukor-1-kg.p-32692
  ???

  • Auchan Sopron
   Sopron Lackner K. utca 31.
   Phone: (06-80) 10-90-10
   The product is most likely not available in this store.

   Ce ziceai?

 10. Au început sancțiunile !