G4Media.ro

Cristian Pîrvulescu, despre nunta lui Simion: Nunta lui George Simion era menită…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Cristian Pîrvulescu, despre nunta lui Simion: Nunta lui George Simion era menită să scoată AUR de pe panta descendentă și să îl profileze pe liderul AUR pentru alegerile prezidențiale din 2024

Nunta lui George Simion era menită să scoată AUR de pe panta descendentă și să îl profileze pe liderul AUR într-un mare candidat vizibil și cu mare notorietate pentru alegerile prezidențiale din 2024, afirmă politologul Cristian Pârvulescu, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

”Politica este un spectacol și nunta aceasta a devenit un spectacol. Spectacolul e un început al politicii. Va mai trebui pus, dincolo de mesajul populist, și altceva pentru ca notorietatea să se transforme în vot. Dar, e un început și, cu siguranță, consilierii politici ai lui George Simion vor face toarte eforturile să profite de acest eveniment”, a mai spus Pârvulescu.

Liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, s-a căsătorit într-un eveniment pe care l-a dorit public și promovat, purtător al mesajelor politice al AUR – naționalism, „tradiție”, ortodoxism. Nunta a fost comparată cu cea a liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu.
Nunta lui George Simion s-a dorit un eveniment „popular”, public, de mari dimensiuni, cu efect asupra electoratului.

Europa Liberă: Nunta a fost comparată, încă înainte de a avea loc, cu cea a liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu. S-a confirmat comparația?
Cristian Pîrvulescu: Este aceeași nuntă, la aproape 100 de ani diferență. Ca urmare, contextul este diferit, dar nunta este un eveniment politic, nu unul simplu, monden, este un eveniment „popular”, dar între ghilimele. Un eveniment care subliniază „bunele” și „sănătoasele” tradiții ale poporului român în raport cu obiceiurile „nesănătoase” ale elitelor.

Elitele copiază, nu-i așa, nunțile occidentale, văzute în filme , la televizor etc. Deci evenimentul a fost menit să adâncească prăpastia între popor și elite, exact același lucru pe care îl intenționau și cei care au organizat nunta [lui Zelea Codreanu n.r.] de la Crângu, de lângă Focșani, în 1925.

Da, contextul e altul, dar și atunci totul a fost despre „tradiții”: caii, carul cu boi, povestește chiar Codreanu drumul pe care îl face, pe cal alb, până la casa miresei.

Or, tradiții sau așa-zise tradiții care sunt, în mare măsură niște adaptări și niște invenții și împrumuturi, dar care au fost, la un moment dat recenzate de etnologi și care, aparent, au devenit tradiții ce deosebesc nu-i așa, specificul românesc de alogeni. Atunci era vorba despre evrei, acum e vorba de oricine nu este român.

Europa Liberă: Postările de la eveniment, live pe Facebook, au avut mii de reacții și comentarii. L-a ajutat nunta pe George Simion să câștige popularitate?
Cristian Pîrvulescu: Cu siguranță asta și-a dorit. E greu de spus cât a reușit, pentru că asta depinde de context, iar contextul este unul geopolitic complicat. Mai degrabă această nuntă era menită să scoată AUR de pe panta descendentă și să îl profileze pe George Simion într-un mare candidat vizibil și cu mare notorietate pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Europa Liberă: Cum evaluați prezența și participanții? La cununia de vineri fostul deputat Robert Turcescu a posta poze cu George Simion, Mirel Palada, Dan Diaconescu…
Cristian Pîrvulescu: Au fost exact cei care susțin într-un fel sau altul naționalismul, populismul și tradiționalismul.

Desigur, faptul că un fost parlamentar și lider cel puțin la nivelul prezenței publice a PMP s-a prezentat la această nuntă, ar putea fi surprinzător, dar, în realitate, vorbim despre personaje care vor să recupereze alături de Simion și care, într-un fel sau altul, susțin această idee, a faptului că există o prăpastie între poporul autentic și cei care încearcă să împingă România spre Occident.

Europa Liberă: Cum interpretați derogarea primita de la Biserica Ortodoxă pentru ca slujba să aibă loc la o pensiunea-hotel-spa de la Măciuca/ jud Vâlcea și prezența Arhiepiscopului Tomisului?
Cristian Pîrvulescu: Este o cedare a ierarhiei BOR. Ar fi putut face altfel în condițiile în care afișarea ortodoxismului este atât de evidentă?
Biserica a mai căzut în capcane de genul ăsta și altă dată. Să știți că și la nunta lui Codreanu au fost nenumărate fețe bisericești, la fel ca și foarte mulți ofițeri superiori ai armatei române în retragere, polițiști etc.

Putem vedea aici anumite comparații. Pur și simplu, dacă nu ar fi acceptat acest lucru, biserica se temea că va exista un val de critici în ceea ce o privește și atunci a preferat, din comoditate acest lucru.

Dar, nu e pentru prima dată când biserica dă astfel de facilități, nu e primul eveniment de acest gen. Se întâmplă în multe alte cazuri, fără să fie atât de discutate.

Prezența Arhiepiscopului Tomisului nu trebuie să ne mire, dar este un risc pe care și-l asumă Simion pentru că imaginea de reprezentat al intereselor ruse în Româna este pregnantă în cazul acestuia.

Europa Liberă: Cămașa tradițională, ia, așa numita Romanian blouse mai poate fi asociată acum cu altceva decât manifestările naționaliste?
Cristian Pîrvulescu: La un moment dat, această modă va trece. Același costum popular era purtat și în 1925. Codreanu se prezenta în costum popular în turneele lui politice prin satele românești și asta nu a compromis portul popular și ia.

E adevărat că în momentul de față este puternic politizată, dar să nu uităm că politizarea a început mult mai devreme, înainte ca AUR să îi acorde o asemenea importanță și de fiecare dată a ajut un scop politic, populist – și anume a sublinia diferența dintre elitele pro-occidentale care se îmbracă în haine de la marile firme și „poporul autentic” care, iată revine la straiele tradiționale.

În realitate însă, este vorba doar despre spectacol. Politica este un spectacol și nunta aceasta a devenit un spectacol.

Spectacolul e un început al politicii. Va mai trebui pus, dincolo de mesajul populist, și altceva pentru ca notorietatea să se transforme în vot. Dar, e un început și, cu siguranță, consilierii politici ai lui George Simion vor face toarte eforturile să profite de acest eveniment.

Europa Liberă: Au fost prezenți mulți artiști cu popularitate. Transmite asta că, poate, George Simion e mai iubit decât am crede? În anumite medii?
Cristian Pîrvulescu: Sunt contracte pe care le-au încheiat, dau exemplul Phoenix, care spuneau că nu știau că participă la o nuntă, sunt contracte și trăiesc din asta, explica liderul formației Phoenix, căruia i s-a cerut să nu participe.

Până la urmă, e o oportunitate și, dacă e public numeros, cu atât mai bine. Sigur că există lucruri contrastante acolo , dar în AUR încearcă să acopere toate categoriile de public, pe sistem „catch all”. AUR va deveni un partid „catch all”, va încerca să ia alegători de peste tot profitând de frustrare, de nemulțumire.

Are un potențial electoral mai mare decât arată sondajele acum, totul depinde de context.

Europa Liberă: Îi va dăuna lui George Simion că a făcut nunta intr-un loc considerat „de lux”?
Cristian Pîrvulescu: Depinde de dezbaterea publică care va fi în jurul subiectului, dar, pentru cei care îl susțin nu va avea niciun fel de importanță.

Iar pentru Simion, notorietatea câștigată din eveniment este mai importantă decât toate comentariile negative, pentru că toate discuțiile nu fac decât să îi crească notorietatea, inclusiv această discuție pe care o purtăm acum.

Sursa: Radio Europa Liberă / Interviu realizat de Carmen Valică

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

41 comentarii

  1. Mascarada nu nunta. La o nunta traditionala mirii impreuna cu nasii si socri merg la biserica. Nu-i nimeni mai presus si isi cheama popii intr-o „capela” improvizata si nici nu suntem in SUA.
    Apropos care socri? Ceva traditional.

    • Păi na,ce să facă nu au în spate serviciile mamut ale marionetelor plus forța a 3 a din stat acoperită,fac și ei ce pot ba cu credința,folclorul,besrica,tradițiile și cu micii ce-i e în burtă nu-s minciuni câte mai sunt respectate în țara noastră.Om trăi și vedea la anul după aia numai aleg pe nimeni,refuz dreptul garantat de Constituție.

    • Poate fac si USR-istii o nunta LGTB, intre 2 barbati sau 2 femei, sa iasa si ei din anonimat. Nu le dati idei ca nu stiti de ce sunt in stare.

    • Dacă tot a avut atâția invitați, trebuie sa meargă și el la nunțile participanților. Câți erau? Nu mai contează, problema este sa nu își piardă finanțarea…

    • lui pseudoproeuropean
      Trol apatrid,trădător de neam,glie și tradiții de 30 de ani avem capitalism și uite-te în halul care e țara,îngustule la minte,care Rusia bre bolovane eu înțeleg dacă ar fi fost ceva de capul nost da ești un exemplu reperezentativ …. fucționalule,treci pe la ghișeu să-ți justifici prezența virtuală sper să nu faci parte din redacție care mai e singura eroină pe baricade,nu postezi nicodată ceva mai inteligibil, vai de cultura ta de asistat psihic.

  2. CORECT, unde se duela cu PeeeSeeeDeee-ul lui IOHANIS, pentru ca IOHANIS a conpromis ORICE PREZIDENTIABIL de la PNL toti anii viitori de USL, si PNL va compromite si absolut orice candidat de dreapta

    Singura sansa pentru Romania e un presedinte de la USR

    • După comportamentul specific usr, un eventual președinte al acestui partid, ve demara împreună cu aur și psd procedura de autosuspendare, după care va chirai pe la televiziuni și pe la fitzuica aici de față. Ce rost are sa mai candidați, dacă fugiți ca lașii??? Puteți sa chibitati și de pe margine, fără sa lăsați tara pe mana psd-ului.

  3. In ce an a castigat presedintia vreun candidat al vreunui partid care are x procente la alegeri si care s-a clasat pe locul 3, 4,…n?

    • Pentru Mailat:
      Domnule (?)
      Prestația d-tale ca și limbajul utilizat probează de unde îți iei simbria.
      Te-as ruga , pe viitor, posteaza la un ziar de cartier, ca să nu mai fie atâția poluatori ai peisajului…mioritic.

  4. pentru binele Romaniei, urmatorul presedinte trbeuie sa fie de la USR, ca sa contra balanseze PSDNLUDMR care vor domina parlamentul

    acest papitoi cu nunta pe persoana fizica, e doar o sluga a psd cu program rusesc (asa cum multi de la psd /pnl / udmr impartasesc)

    • Mai cântă și la altă masă , că noi ne-am săturat!!!

    • Ori Cioloș de la Reper .

  5. AUR e pe creștere! USR și-a alienat peste 80% din cetățenii cu drept de vot prin politicile lor antinaționale, anti ortodoxe, anti pensionari, anti militari.

    • Tu ți-ai luat iodul de la farmacie?

    • @ionut, ti-ai luat medicamentele ca iar circuli pe strada si faci urat…

    • HAUR e pe creștere doar în sondajele lui Palada de la SRI-PSD sau ale lui Ciutacu-Ghiță de la SRI-PSD sau ale lui Turcescu de la SRI-PD.
      Dar da, HAUR e partid antistem cu sistemul în pat. 🤣🤣🤣

    • AUR pare (nu este) in crestere, fiindca ultrasul stie exact ce sa dea prostimii: manele, non-valori si conspiratii!

  6. Au facut nunta si acum fiecare se duce unde are treaba : Jorjel Simion la GBT, iar nevasta-sa la L!
    Acum sunt acoperiti de aceasta casatorie si fiecare poate sa-si faca de cap !
    Moscova poate sa stea linistita deoarece are in Jorjel Simion un individ care mimeaza ca imbtratiseaza valorile traditionale romanesti si ca este un familist convins, desi in paralel el umbla in continuare prin cercurile GBT si este o sluga credincioasa Moscovei care a sustinut financiar acest circ electoral numit nunta traditionala!

  7. Toți banii câștigați la nuntă se duc la un spital de copii! USR-iștii știu ce e aia? Nu! Că sunt morți după bani!

    • Da-te din soare ca provoacă halucinații.
      Ce burta are pripasu rrom , l-ati facut boier din pierde vara , grețos.

    • D-aia il platira pe nicu covaci (nu mai merita majuscule, imi pare rau) cu banii colectati pentru (cica!) spitalul modular/mobil, cum i-or zice ?

  8. Intre timp USR-istii pregatesc o nunta LGTBQ, intre 2 persoane de acelasi sex, 2 barbati sau 2 femei.

  9. Dacă AUR va avea un procent de min.20% în viitorul parlament,vai și amar ce ne așteaptă!

    • Sa aiba, daca asta vor romanii! Pana nu va fi mai rau romanii nu inteleg. Ce imi este cu pisede si plene…

  10. Sa castige AUR si Simion Presedinte. Si apoi sa schimbe Constitutia sa mearga si pe al 3-lea mandat.
    Doar o rugaminte…sa lase granitele deschise vreo 6 luni, maxim un an de zile dupa ce incepe marea guvernare „decat” in interesul romanilor :))

    • Nu mai latrati la luna Degeaba ca faceti buba in gat…se stie cine va fi presedinte….un transilvanean , din un oras mare . Simeonu e un papusat de niste baieti ce vor sa schimbe azimutul RO…pt beneficii de gasca….dar au mai incercat si altii…si si-au rupt gatul…..istoria recenta e bine de rasfoit ca e publica. In rest va fi plin de candidati iepuri ,ca asa este in democratie multi chemati putini alesi.

  11. Ce moacă de milog are Simion în fotografia articolului! Da, trebuie ales Președinte. În Auristan!

  12. Dacă trotinetistii fac spume, s-a întâmplat ceva bun.

    • da, ma’…tare ne mai agitam. Se intorc neadaptatii din diaspora si pleaca de aici aia care sunt nevoiti. O sa va faceti tabere de munca, o sa dati cupoane la pensionari, practica agricola in scoala, in armata si studentie, o sa injurati occidentul, dar o sa va cumparati blugi de la smecheri pe jumate din salariile voastre, etc.

    • da, ma’…tare ne mai agitam. Se intorc ne.adaptatii din d.iaspora si pleaca de aici aia care sunt nevoiti. O sa va faceti ta.bere de munca, o sa dati cu.poane la pensionari, practica agricola in scoala, in armata si studentie, o sa in.jurati occidentul, dar o sa va cumparati o pereche de blugi de la sm.echeri pe jumate din salariile voastre, etc.

  13. AURolacii nu vor mai intra nici in Parlament
    sub 5%
    Poate ajunge presedinte de scara de bloc

  14. uitati de aur cum ati uitat si de usr .

  15. Alegerile din 2024 elimina toate partiduletele de buzunar ce doar incerca sa ia banii pe care Statul ii acorda celor ce intra in Parlament si candidatilor la alegerile prezidentiale .Vor ramine doar doua partide mari si late PNL si PSD .Nu mai avem nevoie de chibiti .

    • Buăăăă…hăă..hăăă..hă ! Adica va ramane partidul unic PSD-NL sau PSD si pnl partid de buzunar ? ……Buăăăă…hăă..hăăă..hă!

  16. Asta la sefia statului ? Nici fața nu-l ajuta …….Bleah !

  17. Oamenii s-au dus acolo să bea și să mănînce, iar românul e înșelător, nu-l alege pe Simion, tot cu PDSR votează (indiferent de filială, PSD, PNL sau alta).

  18. acum, ca extremismul de dreapta si-a facut nunta, urmeaza ca si extremismul de stanga, recte (scuzati) USR, sa aiba nunta lui, bineinteles intre 2 barbati.
    Poate se casatoresc chiar 2 postaci useristi de aici, sa dea exemplu.
    Hai ma, cereti-va si pupati-va

  19. Căutarea nodului papurii nuntii…un nou cir.c a la Pârvulescu.Il găsiți la partenerii de alianță…aia de la minunea de cenzura.

  20. Simion a urcat pe 2 după Ciucă.
    Cum user-istii și trollaky sovietici nu stiu nimic dincolo de tasta-dura, se aia cu boltă pe ei restul. Nu contați! ZERO BARAT!

  21. Asa a fost gandita. Doar ca cine l-a sfatuit pe Simion, l-a sfatuit prost.
    Si saraca bunica’mea se uita de dimineata pana seara la antene si ghita TV. Femeie la 80 de ani, cu 10 clase, pensionara. Dar cand era vorba de alegeri nu vota niciodata cu PSD si ceilalti sateliti ai lor.
    Haideti sa nu mai subestimam pensionarii, batranii sau persoanele care poate n-au avut acces la educatie, adica exact publicul Romania TV si ANTENA 3. Nu stiu ce s-a vazut in monitorizararea G4media, eu la antene am prins doar niste fatuce care pozau in rolul de „in limba” dupa Simion.
    Dar cand tara arde toti isi dau seama daca baba doar se piaptana intr-o forma fara fond.