G4Media.ro

Crin Bologa, despre percepţia publică asupra DNA: ”Oferim mai puţine informaţii din…

Crin Bologa, despre percepţia publică asupra DNA: ”Oferim mai puţine informaţii din dosare/ Nu mai vedem persoane în cătușe pentru că ar însemna să încălcăm prezumția de nevinovăție/ Am avut persoane care au denunţat angajaţi ai DNA”

Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, afirmă că instituţia pe care o conduce a crescut în percepţia publică, asta deşi procurorii oferă mai puţine informaţii din dosare către mass-media. Pe de altă parte, Bologa afirmă că oamenii au încredere în DNA, existând chiar cazuri când diferite persoane au denunţat chiar angajaţi ai DNA.

Şeful DNA, Crin Bologa, a fost întrebat, duminică, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, moderată de Sebastian Zachmann, de ce în percepţia publică pare că DNA nu mai turează motoarele şi nu se mai atinge de politicieni şi a răspuns:

  • ”Aş veni cu altă întrebare, pe ce vă bazaţi când spuneţi că e percepţia publică? Şi au am avut acel sondaj şi am văzut că încrederea în DNA a crescut în ultima perioadă. Este o anumită percepţie a mass-media pentru că între timp, în perioada 2018 – 2019, regulile de comunicare publică a DNA ca şi a celorlaltor Perchete s-a înăsprit. Avem foarte puţine posibilităţi de a arăta ceea ce facem noi în cursul urmăririi penale. Trebuie să respectăm prezumţia de nevinovăţie a persoanelor cercetate de noi, dar într-un echilibru, pentru că trebuie să respectăm şi nevoia de informare a mass-media şi a cetăţenilor prin intermediul mass-media. Oferim mai puţine informaţii din dosare, iar modalitatea de oferire a acestor informaţii este alta. De obicei, o facem prin comunicate de presă şi foarte rar prin imagini”.

Şeful DNA a explicat că lumea nu mai vede oameni în cătuşe, deoarece acest lucru ar însemna să se încalce prezumţia de nevinovăţie.

  • ”Nu îi mai vedem (pe oameni ieşind cu cătuşe de la DNA – n.r.) pentru că în momentul în care sunt în custodia statului şi noi i-am arătat public cu cătuşe, ar însemna să încălcăm prezumţia de nevinovăţie, ori noi nu riscăm să facem asta, cu atât mai mult cu cât în perioada 2017 – 2019 Direcţia a fost supusă unor atacuri groaznice şi activitatea direcţiei şi atunci nu vrem să ne vulnerabilizăm şi nu vrem să încălcăm regulile”, a declarat Bologa.

Bologa a adăugat că cetăţenii au încredere în DNA, mai ales având în vedere acţiunile de prindere în flagrant.

  • ”Percepţia cetăţenilor o percepem cu alţi indicatori. În perioada 2015 – 2019 DNA a pierdut în fiecare an sesizări de la cetăţeni. Cred că am pierdut cam 2.000 de sesizări, ca număr. În 2020 a început să crească numărul de sesizări şi în 2021 au fost şi mai multe. Acesta este un indicator care arată o încredere a cetăţeanului şi o speranţă în activitatea noastră. Un grad de încredere ridicat reprezintă faptul, cred eu, că avem foarte multe acţiuni de prindere în flagrant. Un cetăţean vine la procuror şi este de acord să fie interceptat, să intercepteze pe alţii pentru a-i prinde pe cei care săvârşesc fapte de corupţie, ori aici trebuie să ai mare încredere în instituţia la care te prezinţi ca să mergi şi să faci flagrantul împreună cu procurorul. În 2019 am avut un singur flagrant. În 2020 am avut deja 12, iar în acest an cred că până acum am avut 11 sau 12. Am avut la Timişoara, la Suceava, la Piatra Neamţ, la Constanţa. Asta înseamnă o încredere a cetăţenilor care vin să denunţe fapte de corupţie”, a declarat Bologa.

Acesta a precizat că au fost cazuri când angajaţi ai DNA au fost denunţaţi.

  • ”Am avut persoane care au denunţat angajaţi ai DNA care le-au cerut mită. Au venit persoane din exterior, cu încredere la procurorii DNA şi au denunţat fapte de corupţie a unor angajaţi DNA şi noi i-am prins pe acei angajaţi, un specialist, un poliţist, deci ne-am făcut curăţenie în propriile rânduri”, a precizat şeful DNA.

sursa: News.ro, sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Dar condamnarile, unde-s condamnarile?
    Ok, ati redus circul dar unde e substanta?

  2. Percepția publică e că nu se mai fură datorită compoziției noii coaliții.

  3. am denuntat-o EU pe kovesi kodruta laura pentru trafic de influenta.a influentat angajarea la politia locala sector 5 a unei persoane.nevasta soferului ei.are reclamatie facuta din 2020.

  4. total fals. prezumtia de nevinovatie inseamna doar ca nu il poti arunca in puscarie fara proces. atat si nimic mai mult. ar insemna altfel ca nu il poti nici ancheta, ca tot nevinovat e presupus. deci asta cu catusele e o minciuna imensa. da, nu sunt obligatorii sa fie folosite, dar de ce unui presupus ucigas ii se pun? ala nu e tot nevinovat pana la proces???? texte. e si fricos si slab ca procuror.