G4Media.ro

Creștere record a cheltuielilor militare ale UE în 2022

Sursa foto: Pixabay

Creștere record a cheltuielilor militare ale UE în 2022

Cheltuielile militare din Uniunea Europeană au atins un nivel record de 240 de miliarde de euro în 2022 – cu 6% mai mult decât în anul precedent, a anunțat joi Agenția Europeană de Apărare (EDA), citată de Euronews.

Acesta este al optulea an consecutiv de creștere în blocul comunitar, multe state apărând necesitatea unei creșteri semnificative din cauza amenințării rusești și a războiului din Ucraina.

Șase din cele 27 de țări UE și-au majorat cheltuielile militare cu peste 10% anul trecut. Suedia a înregistrat o creștere de peste 30%, în condițiile în care țara așteaptă aderarea la NATO.

Unele țări au contrazis însă această tendință. Franța și-a majorat cheltuielile militare doar cu 0,7% în 2022.

Țările UE în ansamblu au alocat 1,5% din produsul intern brut (PIB) pentru sectorul apărării – cu mult sub obiectivul de 2% stabilit de NATO, care include 22 de membri ai UE.

Aproximativ 58 de miliarde de euro au fost investite în sectorul apărării, a precizat AEA, o agenție responsabilă de îmbunătățirea capacităților defensive în cadrul blocului comunitar.

În pofida creșterii cheltuielilor, industria europeană de apărare nu poate satisface cererile din partea Ucrainei, care luptă împotriva invaziei rusești.

Europenii s-au angajat să furnizeze un milion de obuze Kievului până în martie, deși acest obiectiv ambițios pare deja de neatins.

„Forțele noastre armate trebuie să fie pregătite să facă față unor vremuri mult mai solicitante”, a declarat Josep Borrell, șeful diplomației europene, citat într-un comunicat de presă al AEA.

Cu toate acestea, el a recunoscut că există „lacune semnificative” în capacitatea defensivă a blocului.

„Continuăm să rămânem în urma altor jucători”, a spus Borrell.

Rusia intenționează să își majoreze cheltuielile militare cu 67% în 2024 – reprezentând aproximativ 30% din PIB-ul său.

Cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare în domeniul apărării în UE au scăzut cu 200 de milioane de euro în 2022 față de anul precedent, ajungând la 3,5 miliarde de euro, potrivit AEA.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...