G4Media.ro

Crește tensiunea în Transnistria: Un congres extraordinar al puterii de la Tiraspol…

Foto: NovostiPMR

Crește tensiunea în Transnistria: Un congres extraordinar al puterii de la Tiraspol ar putea cere Rusiei să anexeze Transnistria

Un congres extraordinar al așa zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria, programat pe 28 februarie, ar urma să adoptate o solicitare către Moscova privind alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă, a declarat pentru Deschide.md opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba. Astfel de congrese care au reunit toți aleșii din Transnistria au mai avut loc de doar două ori în istorie: în 1990, când aceștia au proclamat republica separatistă nerecunoscută, și în 2006, când au acuzat Chișinăul de blocadă economică.

O astfel de decizie a puterii pro-ruse de la Tiraspol ar putea duce la escaladarea conflictului înghețat din Transnistria, oferind Kremlinului motivul pentru o eventuală intervenție în forță. Rusia a folosit constant pretexte similare pentru intervențiile armate din Georgia, Crimeea și Ucraina.

Opozantul Ciorba a atras atenția asupra faptului că adunarea de la Tiraspol va avea loc cu o zi înainte de discursul programat al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, către Adunarea Federală.

Ciorba arată că în cadrul forumului așa zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria ar urma să fie lansată o solicitare din partea locuitorilor din stânga Nistrului de alipire a regiunii la Federația Rusă, iar a doua zi, pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru Adunării Federale, care va lua decizia să dea curs cererii.

Opozantul consideră că adunarea de la Tiraspol și protestul organizat recent acolo împotriva așa ziselor presiuni economice ale R. Moldova au drept scop să arate că locuitorii din Transnistria sunt împotriva Chișinăului.

„De aici vine și declarația recentă a ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, precum că Moscova nu va lăsa la greu cetățenii săi din Transnistria” a mai declarat Ciorba, potrivit Deschide.md.

El a îndemnat așa zișii deputați ai regiunii să nu permită să fie luată această decizie, care îi va da lui Putin „pretext juridic pentru a aplica o lovitură pe teritoriul R. Moldova, inclusiv Transnistriei, sub orice pretext”.

Luni, liderul separatiștilor de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, a anunțat convocarea așa-zișilor deputați de toate nivelele în legătură cu pretinsele presiuni economice din partea Chișinăului.

Liderul separatiștilor de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, a anunțat convocarea așa-zișilor deputați de toate nivelele în legătură cu pretinsele presiuni economice din partea Chișinăului.

Potrivit presei din stânga Nistrului, convocarea a avut loc la solicitarea așa-zișilor primi deputați, care au acuzat R. Moldova că încalcă drepturile și înrăutățește situația social-economică a transnistrenilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Hait! Nu-i bine.

  2. Cine a crezut ca daca Rusia are dificultăți se va retrage și Transnistria probabil s-a înșelat. Eu cred ca dimpotrivă, dacă are dificultăți va încălzi conflictul înghețat, ca doar de aceea l-a creat.

  3. In momentul in care Rusia va anexa formal Transnistria, Romania si Republica Moldova trebuie să realizeze unificarea. E singura soluție pentru a asigura securitatea și prosperitatea moldovenilor de pe malul stâng al Prutului.

    • Ca bine zici! Da basarabenii in marea majoritatea nu vor unire, si nici pe la noi nu vad o mare dorinta. Ei, atunci daca vrei unire trebuie sa mergi tu dincolo.