G4Media.ro

Crește prețul cărnii de porc în preajma Crăciunului / Procesator: “În ianuarie…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Crește prețul cărnii de porc în preajma Crăciunului / Procesator: “În ianuarie cumpăram cu 10,5 lei kg carcasă, acum iau cu 16 lei” / 80% din carnea pe porc provine din import

Piaţa cărnii de porc crește în preajma sărbătorilor de iarnă din cauza inflaţiei, creşterii preţurilor la materiile prime şi costurile ridicate cu energia, gazele naturale şi combustibilii, scrie Ziarul de Iași.

„În luna ianuarie 2023 cumpăram carcasa de porc cu 10,5 lei/kg fără TVA, până în 11 lei/kg, iar acum este 16 lei/kg carcasa fără TVA. Consider că puterea de cumpărare va scădea în rândul consumatorilor, deja a scăzut şi o să mai scadă”, este de părere omul de afaceri ieşean Marian Răileanu, procesator şi distribuitor produse din carne Raimar, cu activitate pe piaţa cărnii de aproape 20 de ani, care a intrat de la începutul acestui an şi în sectorul procesării cărnii.

Cu o lună înainte de Crăciun, se găsesc în magazine pulpa de porc, spre exemplu, cu preţuri cuprinse între 24-28 de lei/kg sau chiar mai mult, sume care variază în funcţie de profilul carmangeriei, preţurile fiind mai mari cu câţiva lei faţă de anul trecut.

Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, estimează că 80% din carnea pe porc pe care o găsim în magazine şi ajunge în farfuriile noastre provine din import.

„Dacă vorbim despre importuri, diferenţa de preţuri nu este chiar foarte mare, 1 leu, 50 de bani/kg, dar trebuie să cumperi cu tirul. Sunt jucători din România care cumpără din afară şi distribuie prin ţară. O tonă, două, la fiecare firmă mai mică, îşi pun şi ei un adaos mai mic şi vând marfa mai departe. Dar jucătorii mari stabilesc preţul în piaţă; trebuie să ţină şi ei oarecum preţul cu cei din afară”, spune Răileanu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Ca mancam carne din import e putin important pentru noi, mancatorii, deranjant e ca, din import sau autohtona, carnea de porc nu mai are gust, o pui la cuptor si nu mai iese mirosul ala care sa te faca sa lesini de foame, untura nu mai e nici ea gustoasa, totul e de plastic asemenea rosiilor sau fainii de malai (nici mamaliga nu mai e ce a fost). Mai gasesti prin sate porci crescut cat de cat cu hrana naturala, dar cati isi permit sa taie porci si sa ii tina in congelator ? La bloc e mai greu, nu ai loc.