G4Media.ro

Crește numărul copiilor infectați cu COVID după sărbătorile de iarnă. Foarte mulți…

Crește numărul copiilor infectați cu COVID după sărbătorile de iarnă. Foarte mulți dezvoltă sindromul inflamator multisistem, avertizează medicii de la spitalul „Gomoiu”

Medicii atrag atenția că în ultima vreme apar tot mai mulți pacienți cu vârste sub 18 ani infectați cu noul coronavirus. Spun că începe să se vadă efectul socializării din timpul sărbătorilor de iarnă. O particularitate îngrijorătoare în cazul copiilor este că a crescut foarte mult numărul celor care au complicații după infectarea cu virusul, adică acel sindrom inflamator multisistem rar, PIMS, relatează Digi24.

Spitalul pentru copii „Victor Gomoiu” din Capitală este spital suport COVID. Medicii spun că de când a început pandemia au avut doar două săptămâni în care secția a fost aproape goală. Acum, numărul pacienților este din nou în creștere.

„În momentul ăsta, numărul lor este mai mare, da, secția este plină”, spune unul dintre medicii de la Spitalul Gomoiu.

„Contagiozitatea e mai mare, oamenii au început să aibă contact mai mult unii cu alții. După sărbători, cred că au început să se întâlnească mai mult, a fost Moș Crăciun, se simte”, adaugă un alt cadru medical.

Cel mai mic este până într-o lună de zile, 12 zile are, de fapt, și cel mai are are undeva la vreo 4 luni, până în momentul de față, spune medicul din secția COVID. Un singur pacient de 17 ani, el este veteran, dacă pot să spun așa. Și este și cel mai grav”, adaugă doctorița.

Adolescentul de 17 ani este pentru a doua oară internat cu COVID-19. Are și o boală autoimună care-i complică starea de sănătate. Prima dată s-a infectat anul trecut, la începutul lunii noiembrie. A fost internat, s-a vindecat și s-a întors din nou pozitiv în decembrie.

Mihai și-a petrecut sărbătorile de iarnă în spital, la fel și ziua de naștere.

Nu vrem să ajungă niciun copil în situația noastră, niciodată!”, spune mama acestuia. „Mai avem o surioară de 6 anișori, care așteaptă cu nerăbdare să ajungem acasă. Și-a făcut, practic, un calendar și numără zilele, întreabă când vine acasă, pentru că avem două luni…”, povestește femeia, copleșită de emoție.

„Sunt împărțită în două”, mărturisește ea. „Dar important este să fie el bine acum și vom ajunge și acasă, la surioară. Știe că e ziua lui, i-a făcut o surpriză pe care i-o va arăta când va ajunge acasă, un mesaj cu Bine ai venit, și își dorește să nu mai plece niciodată nici el, nici mami la spital”, spune Marinela Militaru, gâtuită de lacrimi.

Sindromul post-COVID la copii, o tendință îngrijorătoare

La Spitalul „Victor Gomoiu” au fost tratați, de la începutul epidemiei și până în prezent, aproximativ 50 de copii cu COVID-19 și alți 50 cu sindrom post-COVID.

Este lucrul care îi îngrijorează pe medici. Spun că deși copiii fac forme ușoare ale bolii, ei trebuie supravegheați de părinți, pentru că o parte dintre ei dezvoltă, la câteva luni după boală, un sindrom rar. Organele lor se inflamează și ajung în stare gravă la spital.

La ora actuală, avem cazuri de sindrom multisistemic inflamator pediatric internate în spital. Sunt mult mai multe decât ne-am așteptat”, spune un medic de la „Victor Gomoiu”.

„După sărbători au început să fie din ce în ce mai multe cazuri, iar acum, paradoxal față de statistica națională, care ne arată, totuși, puține cazuri, copiii sunt mulți. În garda de 2-3 ianuarie, am avut 5 pacienți pozitivi”, povestesc cadrele medicale de la „Gomoiu”.

„Cred că o să vină din ce în ce mai mulți. Acum se pare că încep să reapară cazurile din cauza întâlnirilor în familie, de obicei părinții care socializează cu alte persoane și merg la serviciu se infectează și aduc acasă și transmit mai departe virusul, din păcate la copii. Foarte mulți, marea majoritate, au fost (bebeluși – n.r.) de câteva luni. Asta e inadmisibil!”, arată Claudina Cobzariu, medic infecționist.

Sursa: Digi24.ro

Foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. In Romania, ce nu omoara mafia, omoara Constitutia.

    • Părinții care se tot vizitează, deși e pandemie, își omoară copiii, nu Constituția. Zici c-a dat strechea-n ei, e mai important să se-întâlnească decât să-și protejeze familiile.

  2. Daca se deschid scolile peste o luna sa vedeti atunci cum copii aglomereaza spitalele….

  3. Hai cu propaganda tovarasi!

  4. Au medicii vreo explicatie de ce a inceput brusc sa apara sindromul post Covid la copii acum, si intr-un numar asa mare? Nu am auzit in alte tari sa fie problema asta, ma indoiesc ca acolo toti copiii bolnavi au fost tratati si urmariti in spitale, li s-a facut verificare ulterioara etc. Deci si in alte tari ar trebui sa fie acelasi numar statistic de copii cu acest sindrom ca la noi.
    Ce este diferit, ce s-a modificat, de ce suntem noi mai afectati? Ne-ar fi utile aceste informatii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.