G4Media.ro

Costul ascuns al cărnii ieftine din Germania

Costul ascuns al cărnii ieftine din Germania

În Germania, numărul vegetarienilor este în creștere. Tot mai puțini oameni mănâncă regulat cârnați, frigărui & co. Cu toate acestea, o cantitate mare de carne continuă să fie produsă și vândută foarte ieftin. Cum așa?

Este vară și în Germania se încing grătarele. Cunoscând prea bine acest lucru, magazinele alimentare oferă clienților o largă varietate de specialități din carne. Feliate și atent porționate, carne marinată, frigărui, cârnați. Munți de carne se îngrămădesc în combinele frigorifice.

Prețurile sunt uimitor de mici. Săptămâna aceasta, în oferta unuia dintre marii discounteri de pe piața alimentară germană descoperim o bucată de 500 de grame de antricot la prețul de numai 7 euro. „Pentru cunoscători – cea mai bună friptură”, explică, în broșura publicitară, departamentul de marketing al magazinului.

Și mai puțin costă cârnații din carne de porc. Prețul la raftul discounterului este de numai 3,73 euro pe kilogram. Carnea tocată, amestec de carne de porc și vită este de asemenea disponibilă pentru mai puțin de patru euro pe kilogram. Iar la carnea de pui, în supermarketuri se plătesc circa 2,30 euro pe kilogram. O excepție? O ofertă specială?

Nu. În Germania, carnea este unul dintre alimentele care se vând ieftin în toate supermarketurile. Acest lucru nu se datorează faptului că, asemenea pâinii, fructelor sau legumelor, carnea este considerată aliment de bază și, prin urmare, beneficiază de o cotă TVA redusă, de 7% în loc de 19%.

Afacere de miliarde

Motivul principal este că se produce ieftin și în cantități foarte mari. Industria cărnii are mare greutate în Germania. În 2018, cele mai mari 25 de companii din carne din Republica Federală au realizat un profit de aproape 27 de miliarde de euro.

Chiar dacă din ce în ce mai multă carne este vândută peste hotare, oferta pe piața germană rămâne excesivă. Însă afacerea este una de succes. Muncitorii din abatoare și crescătorii sunt slab plătiți. Animalele sunt ținute în grajduri uriașe, în condiții industriale, cu spații restrânse, în care animalele nu se pot mișca și unde sunt îngrășate în cel mai scurt timp posibil în vederea sacrificării.

Protecție fragilă a animalelor

Deși legea privind protecția animalelor se aplică și animalelor de crescătorie din Germania, fotografii și filmări realizate în secret de către angajați ai organizațiilor de mediu arată că animalele sunt adesea vătămate. În Germania, prevederile sunt mai laxe decât în alte state ale UE, critică Martin Hofstetter de la organizația ecologică Greenpeace.

Agricultorii din alte țări ale UE trebuie să le ofere porcilor de îngrășat mai mult spațiu decât fermierii din Germania. În plus, cerințele pentru aplicarea de medicamente și antibiotice sunt mai stricte în alte țări. „Aceaste lucruri au fost hotărâte la nivel politic și au urmărit să transforme Germania în campion mondial la export de produse ieftine din carne”, spune Hofstetter.

Opt tone de carne pe an

Multă vreme, consumul de carne a fost considerat etalon de prosperitate în Germania. „Friptura de duminică” era termen folosit pentru a descrie ceva de calitate superioară. Între 1961 și 2011, consumul anual de carne a crescut de la 64 la 90 de kilograme pe cap de locuitor.

De atunci, nivelul a mai scăzut, ajungând în prezent la aproximativ 60 de kilograme. În plus, în Germania aproximativ 20 de kilograme de carne pe cap de locuitor pe an sunt procesate în hrana animalelor. Potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), consumul anual mediu de carne la nivel mondial este de 40 de kg pe cap de locuitor.

Potrivit Oficiului Federal de Statistică, în Germania, în prima jumătate a anului acestuia, 29,4 milioane de porci, bovine, ovine și caprine au fost sacrificate și prelucrate în 3,9 milioane de tone de carne. Făcând o comparație la nivel internațional, aceste cifre reprezintă, din nou, un record. Între timp, în Republica Federală se produce mult mai multă carne decât consumă germanii.

Cum ar fi o scumpire cu câțiva cenți?

Majoritatea germanilor nu apreciază momentele în care sunt confruntați cu imaginile, uneori șocante, înfățișând animale torturate. În supermarket, cei mai mulți dintre consumatori au în continuare tendința de a cumpăra carne ieftină, în detrimentul cărnii bio, a cărei prelucrare ține cont de protecția animalelor și a mediului și care costă în medie de patru ori mai mult.

S-ar schimba această obișnuință, dacă s-ar scumpi carnea? Politicienii specialiști în agricultură, dar și activiștii pentru protecția mediului și drepturile animalelor, propun creșterea cotei TVA pentru carne și produse animale de la 7% la 19%. Veniturile suplimentare ar putea fi utilizate pentru a îmbunătăți condițiile animalelor în crescătorii. De exemplu, prin această măsură s-ar putea finanța extinderea grajdurilor.

Criticii resping o majorare a impozitului catalogând-o drept nesocială. Prețul ar fi mai scump pentru toți cetățenii, indiferent de veniturile lor. De fapt, dacă TVA-ul ar fi crescut la 19%, antricotul menționat nu ar mai costa 7, ci 7,78 euro. Kilogramul de mezeluri ar costa 4,15 euro în loc de 3,73 euro.

Dacă, în plus, mezelurile, laptele și ouăle ar deveni mai scumpe, la sfârșitul lunii acești câțiva cenți se transformă în câțiva euro. Prea mult pentru unele familii sărace din bogata Germanie, spun criticii.

Carnea ieftină este, de fapt, scum

Însă cum rămâne cu cetățenii care câștigă suficient? Ar limita ei consumul de carne, dacă ar plăti pentru aceasta câțiva euro în plus? În mediul politic, această idee este pusă la îndoială. Comisarul UE, Günther Oettinger, avertizează, de asemenea, împotriva măsurilor naționale unilaterale. Carnea este un aliment de bază pe toată piața unică europeană. Chiar dacă ar deveni mult mai scumpă în Germania, ea rămâne la fel de ieftină în țările vecine.

Politiciana ecologistă Renate Künast ar începe mai degrabă cu beneficiile fiscale pentru producătorii de carne. „Subvenționăm cu banii contribuabililor exploatarea intensivă a animalelor”, a declarat Künast pentru cotidianul Rheinische Post. Într-adevăr, presupusa carne ieftină este mult mai scumpă, deoarece ar trebui să se țină cont și de consecințele acestei exploatări.

De exemplu, povara asupra climei pe fondul numărului mare de animale, costurile pentru tratarea problemelor de sănătate cauzate de utilizarea prea intensă a antibioticelor la carnea de porc sau creșterea prețului pentru apa freatică din cauza poluării cu nitrați. „Aceasta ar fi o comparație echitabilă cu carnea ecologică”, spune Künast.

Image by Alexas_Fotos from Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. Germania ca Germania, dar la noi cum rămâne? Calitatea foarte slaba, nu numai a cărnii, ci a tuturor alimentelor pe care le găsim în supermarketuri, practic suntem groapa de gunoi a alimentelor din Europa. Dacă are cineva curiozitatea sa citească ce scrie pe eticheta alimentelor va vedea ca de fapt bagam în noi otravă. Realitatea este ca trebuie sa începem sa încurajam producătorii locali, care cresc animale sau legume sau fructe în mod sustenabil și să avem grija sa mâncăm echilibrat și cu moderație. Ce înseamnă asta? Pai înseamnă că nu avem nevoie sa mâncăm carne de 3 ori pe zi, 7 zile pe săptămână sau orice alt aliment în exces. Evident lucrurile astea ar trebui cumva inoculate din timpul scolii și în familie, dar cum la noi educația se duce ușor ușor pe apa sambetei, iar consumerismul este la mare preț => alimente de proaste calitate => stare a sănătății din ce în ce mai proasta. O întrebare către redacție : de ce nu faceți o investigație în acest sens? In România cel puțin este „epidemie” de cancere de colon și de stomac. Evident ca nimeni nu zice nimic pentru a nu panica publicul, dar asta nu înseamnă că nu este adevărat și ca nu ar trebui sa începem sa luptam cu asta și sa prevenim.

  • Vorbesti de pe pereti si din auzite. Iti recomand sa iti deschizi un magazin si sa lucrezi doar cu producatori locali. Daca nu dai faliment in jumatate de an, iti platesc eu investitia.
   Marea majoritate incearca sa te traga in teapa. Ceri 200 de kg de rosii. Primesti cu 10% mai putin, peste 1/4 iti vin strivite. Pretul evident ca e mai mare, ca doar cumperi de la taranul roman. Si daca indraznesti sa ii reprosezi ceva, iti spune sa cumperi din import, ca mai apoi sa planga prin presa ca moare de foame.

  • Nu vorbesc nici de pe pereți și nici din auzite, vorbesc în calitate de client și de cumpărător. Dar da ai dreptate în ceea ce privește „țăranul român”, asa procedează. Și de fapt aia nu sunt producători sunt doar bișnițari prin piețe.

  • in supermarketuri sunt si alimente de buna calitate, dar multi cumparatori au obstinatie pentru cele de proasta calitate! si nu intotdeauna mai ieftine!

 2. 🙂 Mă uitam la somonul ăla și nu intelegeam.
  Era ca un articol despre trupa de teatru de la Rahova, cu poza lui Daddy in drum spre bulău

 3. De oktomberfest or sa servească nemții cârnați de gladiole și ciolan de greier pe varza acra la bere :))

 4. Vaca e pusă sub presiunea politicului corect …asta e articol făcut de ecologiști care pretind ca bășinile vacilor strica Stratulat de ozon ..pe prima pagina a marilor ziarele ajuns sa fie prezentate numai știri de genul asta dind falsa impresie ca marea masa a oamenilor a devenit vegan și ca le e scirba de carne …fanatici ecologiști intimidează fermieri online si II fac violatori de vaci sau fac pichete in fata măcelăriilor sau restaurantelor punând in pericol business și locuri de munca …dacă te uiți msi de aproape sint in marea majoritate persoana singure fără familii copii și in general și o viața stearpa pd care și-o umplu cu îmbrățisarea unor cauze mărețe ca sa umple timpu …oamenii și acces la o varietate de alimente mai mare ca niciodată și găsesc proteine și in alte alimente de unde scăderea consumului dar nu au devenit germanii vegan

 5. Ernest esti prost pe tine vaca te-a facut om? Daca e asa nu e de mirare ce spui! Apropo virsta medie in vegan trece de 90 !!! Ce zici i-ti mai place vaca?

  • ce spui este valabil doar pentru cei convertiti dupa 89 de ani!
   biologic, omul este un animal omnivor si nu ar fi putut avea o alimentatie vegana inainte de trecerea la agricultura, perioada care acopera sub 1% din vechimea speciei!
   prin majorarea tva la carne, cripto-comunistii germani vor sa alinieze pretul carnii la cel al rahaturilor pentru vegani!

  • Veganismul, aceasta forma de fascism corect politic…printre altele. Voi ati inventat roata. Traieste la lumanare si lasa-ne, baby…

  • Vârsta medie? Bai băiatule, tu și fumezi vegetalele alea bag seama… vârsta medie, da? Carevasăzică maxim ar fi vreo 184 bătuți pe muche. Ia sa ne spui tu aici cari vegani de 90 de ani cunosti tu? Născuți in 1929 și care au păscut doar rostopasca, ciuboțica cucului și spirulina toată viața lor…

  • Puteai sa pui si tu 100. E mai de impact, se retine mai usor.

  • numarand si calugarii budisti

 6. Bună tuturor!
  Carnea din supermarketuri Germania este ieftina ptr că este ffff proastă ca și gust zero calitate inferioară . De aceea neamtul cu bani și care vrea carne de calitate merge la măcelărie. Peste tot în Germania e plin de macelarii ale micilor producători, k costă dar se merită. În Elveția da, am mâncat de la supermarket și e ffff gustoasă.
  Asta e părerea mea după ce am încercat carnea din mai multe supermarketuri.

 7. Bună tuturor!
  Carnea din supermarketuri Germania este ieftina ptr că este ffff proastă ca și gust zero calitate inferioară . De aceea neamtul cu bani și care vrea carne de calitate merge la măcelărie. Peste tot în Germania e plin de macelarii ale micilor producători, costă dar se merită. În Elveția da, am mâncat de la supermarket și e ffff gustoasă.
  Asta e părerea mea după ce am încercat carnea din mai multe supermarketuri. Nu va lasati păcăliți de preț.

  • Cred ca intelesesem de la prima postare.

 8. „Prețul ar fi mai scump” – asta ar avea sens dacă oamenii ar cumpăra prețuri. Bravo G4.

 9. Vreti sa mancati ieftin, mancati din supermarket carne de slaba calitate, dar va asumati bolile. Carnea de calitate se gaseste la macelarie, in principiu, iar ele in general au patroni romani asa ca puteti sa ajutati producatorul local (cu asta se plange tot romanul, ca profita strainii de noi cu supermarketurile – pai nu mai cumpara de la supermarket in plm si ai rezolvat problema!)

 10. Nu ai nici o garanție că ce găsești în măcelărie e carne produsa local. Asta e o prostie. Daca vrei carne produsa local mergi prin sate și cumperi direct de la tarani
  .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.