G4Media.ro

Costel Alexe, ministrul mediului: Miercuri ar trebui să fie adoptat în Parlament,…

sursa foto: Pixabay

Costel Alexe, ministrul mediului: Miercuri ar trebui să fie adoptat în Parlament, la vot final, Codul Silvic / Toţi românii trebuie să înţeleagă că furtul este furt şi trebuie pedepsit

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, consideră că noul Cod Silvic ar trebui adoptat, miercuri, de către Parlament, astfel încât noile sancţiuni pentru tăierile ilegale de pădure să poată intra în vigoare.

 • „Suntem în ultimele zile, ar trebui mâine să fie adoptat în Parlamentul României, la vot final, Codul Silvic cu noile sale modificări şi amendamente aduse. Apoi, după publicarea în Monitorul Oficial vom avea un Cod Silvic mult mai aspru, care îi va pedepsi mult mai grav pe cei care vor încălca legea. Astfel, în interiorul fondului forestier, cineva, oricine, indiferent cine va fi el, indiferent de valoarea prejudiciului adus prin tăierea ilegală a unei cantităţi a materialului lemnos, va fi infracţiune şi va fi pedepsită ca atare. Toţi românii trebuie să înţeleagă că furtul este furt şi trebuie pedepsit. De asemenea, prin noul Cod Silvic cresc şi sancţiunile şi toţi cei care transportă ilegal material lemnos, pe drumurile publice din România, li se vor confisca mijloacele de transport, indiferent că vorbim despre camionetă, dubă camion sau Tir. Se vor confisca şi, evident, vor plăti pe măsură”, a declarat, marţi, ministrul Mediului, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, transmite Agerpres.

Costel Alexe a arătat că stoparea în sine a tăierilor ilegale ar fi cel mai ridicat grad de protecţie al pădurilor şi că, prin modificarea Codului Silvic, prin introducerea sistemului de alertă, prin hărţile satelitare, cu operaţionalizarea SUMAL, acestea vor scădea foarte mult.

Potrivit ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, în primele 6 luni ale anului 2020 instituţiile din subordinea sa au realizat la nivel naţional 106.000 de controale care s-au încheiat cu 1.100 de dosare penale, iar 95% dintre acestea, respectiv 1.052 de dosare, au ca obiect tăierile ilegale identificate în teren.

„Ca ministru, ca membru al Guvernului, ca cetăţean al României, aştept ca aceste dosare să fie cât mai repede instrumentate de organele de cercetare penală apoi de procurori, să ajungă în faţa justiţiei cei care se fac vinovaţi, iar cei care au greşit, consider că trebuie să fie aspru pedepsiţi”, a subliniat Costel Alexe.

Pe de altă parte, oganizațiile de mediu au atras atenția la începutul dezbaterilor parlamentare că modificările Codului Silvic sunt doar superficiale și nu vor rezolva problema tăierilor ilegale, avertiza în iulie WWF România. Sectorul silvic are nevoie de o reformă fundamentală, se arată într-un comunicat transmis G4Media.ro. și nu de „petice” menite ”să arunce praf în ochii Comisiei Europene și ai societății civile.”

„Schimbarea radicală de care avea nevoie sectorul forestier nu s-a realizat prin Codul Silvic. Furtul cu acte în regulă rămâne în continuare posibil. Prin urmare, ne vom adresa Președintelui României să nu promulge legea”, a declarat pentru G4Media.ro Radu Vlad, coordonator proiecte regionale păduri la WWF România.

Citește integral

World Wide Fund România: Autoritățile vor doar să „peticească” Codul Silvic. Modificările ajunse în Parlament nu vor opri tăierile ilegale

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Domnule ministru în parlament nu toți sunt români.Ma refer la organizația criminal mafiota ,,ciumarosie,,și găștile de țigani care fura,jefuiesc,ucid.Nu le convine să-și taie craca

  • Dar despre Iohannis si prietenii lui austrieci nu zici nimic? Ah, n-ai voie de la partid!!!!
   https://www.cotidianul.ro/cum-il-uneste-industria-lemnului-pe-iohannis-de-schweighofer/

  • Ce să ”zică” ce ”zice” fițuica șantajistă care se adapă de la pepeuselepeleul turnătorului la securitate dan voiculescu? Voma aia e de ”zis”? Până și cei mai idioți dintre postacii mafiei PRO-USL-PSD au înțeles că nu mai merge cu luju și alte veceuri înfundate, numai specimenul ăsta care trollează cu numele alex nu s-a prins încă.

  • Pe de o parte,
   Multe pedepse, în loc să fie înăsprite, fie au devenit mai dulci, fie dacă nu – cei ce calcă Legea ajung să fie scăpați chiar de oameni ai Legii.

   Pe de altă parte,
   „Drepturile Omului”, în spiritul Democrației (așa cum tinde ea să fie înțeleasă în ultima vreme, „inclusiv la Case Mari și Albe”) – contrar spiritului Dictaturii – (ele, aceste drepturi ale omului) ajung să producă tot mai frecvent malformații în comportamentul Societății. La fel cum dealtfel produce și Dictatura.
   Și ajung să producă totodată și „specimene protejate” – în locul egalității.
   Iar cum acest trend (acest tip de protecție, oferit de drepturile omului și de democrație) se tot extinde, ajungem să fim martori ai unor dereglări semnificative, în psihologia și comportamentul maselor – de la inegalitate, până la creșterea exponențială a infracționalității. în toate domeniile.

   – să luăm, de exemplu ACTA: Nimic rău; apără creația sau drepturile autorului pentru lucrul creat. Dar în virtutea dreptului de autor – pe de altă parte – totul tinde să ajungă, un fel de închisoare culturală. Dai banul – te folosești (ca la wc’ul public).. nu plătești – rămâne bunul lor, al autorilor;

   – sau dreptul multi-miliardarilor, al corporațiilor – care, dacă n-au moștenitori cui să lase banii și cer spre exemplu, să fie îngropați cu ei – legea așa spune, deci așa trebuie făcut! (chiar dacă mor zilnic de foame, sute/mii de copii, în Africa..)

   – apoi: în virtutea principiului Politically Correct, ești (să zicem .. în U.E., în Suedia) ești în râcă, cu vecinul tău musulman și cumva l-ai denigrat verbal, cu ceva pe seama religiei. Automat, din cauză că i-ai încălcat drepturile, ești pasibil de pedeapsă sau bun de plată: vei plăti cu locul de muncă sau cu mutarea în altă parte, dacă nu cu mai multe (depinde și cine îți preia cazul)..

   – un alt exemplu: ți-ai „atins” odrasla, când ai venit nervos de la servici sau amețit de la birt; iar copilul te’a reclamat. A doua zi, vin cei de la Protecția Copilului și ți-l iau; îl dau altei familii și te califică „părinte iresponsabil” – cu imposibilitatea să mai crești propriul tau copil, pentru că l-ai bătut..
   (Cu toate că aici, Dumnezeu spune: „Cine cruță nuiaua, urăște pe fiul său” – Prov.13.. Deci, cel care îl proiectează pe om – recomandă disciplina fizică – pe când Civilizația Democrată Occidentală, consideră ca fiind mai înțeleaptă ocolirea disciplinei fizice – ba mai mult, suporți consecințe! și-ți spune că nu ai voie nici măcar să-l tragi de urechi.. în fine – suntem în spiritul și litera Legii: Politically Correct..)

   – apoi: ai nu știu ce condiții mai precare in închisori.. U.E. te pune la plată – în virtutea Drepturilor Omului, bineînțeles – pentru că ții deținuții în condiții improprii și-ți impune în acest caz, să-i ții la domiciliu..
   – și exemplele, continuă.

   În cazul de față, al mafiei pădurilor – și mai ales având un Spate puternic – cum să nu fie menținută și chiar „hrănită bine” infracționalitatea (în orice domeniu, dar) în special aici, cu lemnul? Însă.. înăsprirea pedepselor, se pare că nu este pe ordinea de zi, a nici unuia dintre cei interesați să conducă țara, îndeosebi acum, în lumea modernă – când prezumția de vinovăție e la putere, drepturile omului sunt preluate brusc de avocatul Poporului (avocat pe mulți nu l-au cerut) și când Democrația ajunge să fie răstălmăcită și la cea mai Albă, dintre Case.. Singurul care a rămas se pare, pe poziție e Duderte al Indoneziei; că pentru restu’ – puterea -salariul -funcția să meargă -și ai noștri să fie pe poziții..

   (Nu e de mirare că Dumnezeu mai revărsă din când în când blestem, peste țară – „Și el mi-a zis: Acesta este blestemul care este PESTE TOATĂ ȚARA; căci, după cum este scris pe el, orice HOȚ și oricine jură strâmb, va fi nimicit cu desăvârșire de aici. – Zah.5:3)

   Dar, să revenim: în virtutea Democrației, și a mult trâmbițatelor drepturi, acum au început mulți oameni politici să se gândească de două ori – dacă nu cumva să se și teamă – să mai dea LEGI ASPRE.. că aici țintește până la urmă, întreaga idee.

   Iar dacă la asta, mai adaugăm și propria corupție – acea corupție, a fiecăruia în parte (de grup sau individuală) – ajungem să înțelegem, de ce legile sunt atât de „moi”, atât de permisive..

 2. Valabil si pt. toti hotii din PNL. Doamne, cand s-o face dreptate … Partea buna e ca de pe planeta asta n-aveti cum sa fugiti … Valabil pt. toata mafia mondiala. + ca orice mamifer moare …

  • Mai puțin pentru ”hotii din” mafia PRO-USL-PSD, ăia pot să ”fugă”. Ce ”mamifer” mizerabil e trolul Lighionis ăsta….

 3. AR TREBUI, dar nu se poate, pentru ca asa-s romanii, neintelegatori, n-ai ce sa le faci. Ministrul Cioatelor impreuna cu toti parlamentarii vor, dar romanii nu vor si gata! Romanii protesteaza, fac petitii si ii tin ostatici pe parlamentari ca sa nu poata fi intrunit miercuri cvorumul, nemernicii!

 4. tudorel si dorneanu au rezolvat! SCAPA TOTI !

  liber la furat ! totul este sa imparti prada !