G4Media.ro

Costa Rica, prima ţară din America Centrală care permite căsătoriile între persoane…

Costa Rica, prima ţară din America Centrală care permite căsătoriile între persoane de acelaşi sex

Costa Rica a dat marţi undă verde căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, devenind astfel prima ţară din America Centrală care face acest pas după o hotărâre judecătorească ce a intrat în vigoare la miezul nopţii, relatează Thomson Reuters Foundation, preluată de Agerpres.

Curtea Constituţională din Costa Rica a dispus în august 2018 că o interdicţie a căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex era neconstituţională şi a dat Parlamentului optsprezece luni pentru a legaliza aceste uniuni, altfel prevederea va fi deveni nulă în mod automat.

La începutul acestei luni, peste douăzeci de parlamentari au încercat să amâne cu 18 luni intrarea în vigoare a hotărârii privind căsătoria, însă demersul a eşuat, iar interdicţia a fost ridicată la miezul nopţii. Cuplurile vor trebui însă să opteze pentru căsătoriile online în contextul restricţiilor asociate pandemiei de coronavirus, notează Thomson Reuters Foundation.

”Costa Rica sărbătoreşte astăzi: egalitatea căsătoriei a devenit o realitate în ţară – prima din America Centrală!”, a scris International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA) într-un mesaj publicat pe Twitter. ”Ne bucurăm alături de voi: felicitări tuturor celor care au muncit atât de mult pentru ca acest lucru să se întâmple!”, se menţionează în mesaj.

Costa Rica devine astfel a şasea ţară din America Latină care permite căsătoria între persoane de acelaşi sex – după Ecuador (anul trecut) – şi al 28-lea stat membru Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) care recunoaşte o astfel de uniune.

În ciuda opoziţiei considerabile din partea grupurilor religioase, căsătoriile între persoane de acelaşi sex au devenit tot mai acceptate în America Latină, astfel de cupluri având în prezent voie să se căsătorească în Argentina, Ecuador, Brazilia, Columbia, Uruguay şi anumite zone din Mexic.

Enrique Sanchez din cadrul Partidului Acţiunea Cetăţenească de centru-stânga, primul politician din Costa Rica care şi-a recunoscut public homosexualitatea, a declarat că aceasta reprezintă apogeul unei lupte duse, de-a lungul multor ani, de numeroase persoane, unele prin activism, altele în mod anonim. ”Prin experienţa lor, prin eforturile lor… au ajutat la clădirea unei societăţi în care nu există familii de categoria a doua sau de mâna a doua”, a declarat el pentru Thomson Reuters Foundation.

Într-o regiune marcată de conservatorism religios şi violenţă răspândită faţă de persoanele LGBT+, hotărârea privind căsătoria între persoane de acelaşi sex din Costa Rica a fost salutată de numeroşi activişti locali pentru drepturile omului. ”Acest lucru ne oferă linişte sufletească”, a spus Margarita Salas, activistă pentru drepturile persoanelor LGBT+ din Costa Rica şi preşedinte al partidului politic VAMOS. ”Această măsură ne oferă capacitatea de a ne proteja şi de a oferi securitate familiei noastre”, a adăugat Salas.

Legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex a fost o promisiune importantă din campania electorală a preşedintelui Carlos Alvarado Quesada, care a preluat conducerea în mai 2018. ”Această schimbare va aduce o transformare semnificativă a ţării la nivel social şi cultural”, a afirmat şeful statului într-un mesaj video publicat pe Twitter luni seara. ”Vor avea drepturi şi aceleaşi drepturi ca orice altă persoană, cuplu sau familie din această ţară”, a adăugat Carlos Alvarado Quesada.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Iata explicatia pentru care politicienii si fostii procurori sunt „atrasi” de Costa Ricas.

 2. Super stire, gandul la o eventuala dictatura pluserista si la o legalizare a casatoriilor in romanica imi excita sexul neutru

 3. asteptam cu interes si emotie aceasta legalizare, imi place sa mi se spuna Gabi pentru ca sunt si Gabriela si Gabriel in acelasi timp

 4. La noi e de mult, mai ales intre femei. Cine nu stie de casatoria Badantei cu Capsuna?

 5. Doame iartane si ai mila de pacatosi de noi ca singuri ne condamnam la moarte si la chin vejnic

 6. g4media e un cuib de homosexuali
  nu trece saptamana fara stiri d-astea

 7. sunt atat de multi prosti in comentariile astea, ca e cu adevarat imposibil sa-i distingi de troli.

  stati linistit in familia voastra traditionala cu Vasile care-i rupe capu’ Florica ca a pus prea mult leustean in ciorba, dupa 3 pahare de spirt tras prin paine.

 8. Poate vrei aceasta stire de la TVRul britanic https://www.bbc.co.uk/news/amp/world-latin-america-52808947 unde guvernul nu i de stanga,e chiar conservator,in limitele umanismului non fundamentalist,care in Romania ….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.