G4Media.ro

Coronavirus România. Ce impact au măsurile fiscale anunțate de guvern

Coronavirus România. Ce impact au măsurile fiscale anunțate de guvern

Consultantul fiscal Alin Chițu face o trecere în revistă a măsurilor de sprijin pentru economie luate de guvern în ședința – maraton de miercuri noapte. Iată principalele măsuri, cu scurte explicații:

Prima – o măsura fiscală cu efecte in zona financiara este plata sumelor de TVA de rambursat in sold. Acest lucru va însemna ca vor fi injectate in piață ceva mai mult de 2 000 milioane de EUR in următoarele zile.

A doua: Sumele plătite de către firme in perioada de șomaj tehnic (adică 75% din salariul Brut) vor fi suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj (in limita unui salariu mediu brut pe economie)

A treia: Întreprinderi mici si mijlocii afectate – amânare la plata chirie utilități (energie apa, gaze naturale, telefonie precum si chiria pentru sediul social). Facilitate disponibila si pentru profesii de utilitate publica precum notari, avocați, medici de familie or stomatologi, ori a căror activitate este afectata direct prin masurile autorităților publice.

Continuând cu masurile in domeniul fiscal, avem:

  • Faptul ca nu se vor datora penalități pentru sume neachitate statului in perioada de criza – ele nefiind considerate restante.
  • Suspendarea controalelor fiscal si a executărilor silite.
  • Se prelungește termenul pana la care se poate aplica pentru restructurarea fiscala pana la 30 Octombrie 2020.
  • Se permite trecerea plătitorilor de impozit pe profit cu sume anticipate in sistem real (cu sumele care rezulta din calcule).

In domeniul financiar:

  • Se acorda IMM-urilor afectate o serie de garanții de stat pentru acces la finanțări cu termene de pana la 10 ani cu dobânzi subvenționate (pana la 505% pentru imm-uri atât pentru investiții (garanții de pana la 80%)  cat si pentru capital de lucru (garanții de pana la 90%).

Alte masuri:

  • Finanțare pentru creșterea capacitații de producție pentru materiale esențiale in combaterea Corona.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Pocăiți-vă, sfârșitul lumii se apropie!

  2. Ce impact NU au masurile anuntate de guvern e mai bine zis!

  3. Unii specialiști în economie considera ca masurile de sprijin pentru mediul de afaceri luate de guvern trebuiau sa fie de cel puțin 5 ori mai consistente pentru a fi eficace. Comentariul meu ar fi de prisos.