G4Media.ro

Coronavirus în Ungaria lui Orban: Soros, migranții și molima

Coronavirus în Ungaria lui Orban: Soros, migranții și molima

Guvernul lui Viktor Orban învinovățește străinii, opoziția și pe George Soros pentru răspândirea noului coronavirus. Criticii văd în spatele acestei atitudini niște manevre de a distrage atenția de la alte probleme, potrivit unei analize publicate pe portalul Deutsche Welle.

O pandemie, cum se poate observa foarte bine în aceste zile, pune greu la încercare valorile democratice și umaniste. De aceea, politicienii sunt deosebit de atenți cu declarațiile lor. Pe de o parte, cer înțelegere pentru că libertatea de mișcare este temporar redusă în Europa și granițele se închid, pe de altă parte, subliniază cât de importante sunt solidaritatea și umanismul. Un rol central îl joacă și încercarea de a nu panica și mai tare populația.

În Ungaria, lucrurile stau, deocamdată, altfel. Acolo, premierul Viktor Orban, guvernul său și comentatorii apropiați lor sunt în căutare de țapi ispășitori pentru pandemia actuală: conform declarațiilor lor, vinovații pentru răspândirea noului coronavirus sunt migranții ilegali, studenții străini, politicienii liberali din opoziție și, nu în ultimul rând, miliardarul american de origine ungaro-evreiască, George Soros, cât și presupusa sa rețea.

„Război pe două fronturi”

Deja de la începutul săptămânii trecute, Viktor Orban spunea, în timpul unei conferințe video a șefilor de stat și de guvern UE, că există o legătură clară între migranții ilegali și pandemie, pentru că mulți migranți ar fi trecut prin Iran, una dintre cele mai afectate țări la nivel global. De aceea, Orban ar fi decis să închidă zonele de tranzit pentru migranți, la granița cu Serbia.

Vinerea trecută, Orban a mai făcut o declarație la postul de stat Kossuth-Radio, vorbind despre un „război pe două fronturi”, pe care Ungaria trebuie să îl ducă: „Pe de o parte există frontul numit ‘migrație’ și mai există cel al epidemiei declanșate de coronavirus.” Universitățile ar fi fost închise, pentru că acolo veneau mulți studenți străini. „Din experiența noastră”, spune Orban, „străinii au adus în primul rând epidemia în Ungaria, aceasta se răspândește și printre străini, iar în Ungaria sunt, ceea ce nu știe multă lume în general, multe zeci de mii de studenți străini.”

În mass-media apropiată guvernului s-a vehiculat o știre despre doi studenți iranieni care au fost testați pozitiv cu coronavirus, și care, din cauză că nu au respectat regulile de carantină, au fost expulzați. Autoritățile ungare declaraseră că cei doi au făcut ravagii în centrul de carantină. Nu s-a putut, însă, demonstra acest lucru, iar jurnaliștii independeți nu au putut lua legătura cu studenții.

Atac la societatea deschisă

Tot săptămâna trecută, juristul ungar Zoltán Lomnici jr. a învinovățit „statele de imigrație” și „teoria societății deschise” a lui George Soros pentru declanșarea epidemiei. Lomnici jr. este și purtătorul de cuvânt al Forumului pentru unitate civică (CÖF), o organizație apropiată partidului Fidesz, al lui Viktor Orban, care a organizat în mod regulat proteste naționaliste și împotriva UE.

Ceva asemănător a putut fi citit în cotidianul Magyar Nemzet, un fel de oficios al guvernului. „Oamenii lui Soros subminează măsurile împotriva pandemiei”, a titrat publicația săptămâna trecută. Iar publicistul Zsolt Bayer, un prieten apropiat al lui Orban și co-fondator al partidului Fidesz, a scris despre politicienii din opoziție și despre medicii care au criticat managementul prost al crizei: „Toți aceștia țin pumnii virusului.”

„Din păcate, guvernul ungar continuă și în toiul crizei cu stilul de comunicare din ultimii zece ani”, a declarat pentru DW Aron Demeter, directorul de programe al Amnesty International Ungaria. „Se caută dușmani și se învinovățesc alții, în loc să se uite la responsabilii din propria ogradă.” Și purtătorul de cuvânt al fundației lui George Soros, Open Society Foundation (OSF), Csaba Csontos, critică retorica guvernului ungar, într-un interviu pentru DW. „Din păcate, nu poate nici acum, în toiul crizei coronavirus, să nu implice problemele cu migrația.”

În căutarea țapilor ispășitori

Politologul Peter Kreko de la Political Capital Institute din Budapesta a declarat pentru DW că motivul pentru care guvernul ungar caută țapi ispășitori este situația precară din sistemele de sănătate și educație. „Din întregul mandat al lui Viktor Orban, această criză este cea mai mare provocare pentru el”, spune Kreko, „pentru că sănătatea și educația sunt domeniile care au avut cel mai mult de suferit în urma politicii de austeritate a lui Orban.” Guvernului îi e teamă că nemulțumirea față de sistemul sanitar ar avea urmări politice și de aceea caută vinovați pentru a distrage atenția publicului, crede politologul.

Într-adevăr, grijile referitoare la managementul de criză al lui Orban cresc. Opoziția critică faptul că Orban nu a recunoscut gravitatea situației din timp și că, de exemplu, a închis școlile prea târziu. Președintele Colegiului Medicilor Ungari (MOK), Gyula Kincses, se plânge că medicii și personalul medical nun prea dispun de îmbrăcăminte specială de protecție și de aceea îngrijirea pacienților cu Covid-19 ar putea colaba. Guvernul neagă aceste acuzații și le descrie ca pe o „acțiune politică” a opoziției.

„Din păcate, guvernul nu tratează nici opoziția, și nici asociațiile profesionale ca pe niște parteneri”, spune Andras Fekete-Györ, șeful partidului de opoziție Momentum, pentru DW. „Această atitudine, respectiv faptul că toți cei care aduc critici guvernului sunt văzuți ca dușmani, îngreunează managementul de criză.”


Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

  1. Acum e momentul sa ii dam jos pe toti nationalistii care vor sa ne incuie si sa inghitim numai rahatul lor. Ne-ar vrea sclavi pentru placerea lor.

  2. Parca citesc descrieri ale unor fapte si teorii din perioada interbelica. Orban asta e mai dus cu pluta decat credeam.

  3. Jos palaria in fata lui Orban, un patriot si un european adevarat.Europa e alba si crestina!

  4. Vai de curul vostru dar voi tot de Viktor Orbán vã ocupati si acuma.N-avem destule încã.Mai bine ar fii sã ne fute grija de ce vom face noi peste 2-3 luni nu Ungaria .De ce nu spune Fekete Győr despre colegul sãu politician in Momentum si sotia lui care în loc sã respecte perioada de carantinã au intrat in incinta centralei nucleare din Paks punînd în pericol sãnãtatea inginerilor de acolo si siguranta nationalã.

  5. O fi el, Orban, dezagreabil pentru multe, dar in privinta migratiei ilegale sunt total de acord cu el.

  6. Ma rog. Nu e Orban perfect, e clar. Dar cam acelasi raspunsi am fi primit si in romanica noastra, daca punem intrebarile celor din PSD sau PMP. Ca Orbanul nostru e rau, prost si …. dar ce sa facem, e tot de al nostru.

  7. Pai da are dreptate: in Italia sunt 100,000 de chinezi care lucreaza la negru in industria de lux, in zona Milano, astia au adus masiv virusul care a invadat satele de batrini ce stau la cafea impreuna. Ilegalii distrug natiunile si modul lor de viata si era de intrevazut o pandemie de ani de zile, cind tigania si cei ce isi fac nevoile la marginea cimpurilor, precum chinezii, a invadat lumea cindva civilizata. Soros a fost campionul emigratiei ilegale fie prin asa zisii refugiati, fie creind universitati de nuli in care studentii erau veniti din alta parte. Dar postacii lui sunt la pinda sa-l apere ca sa munceasca cinstit nu sunt in stare: tatucul Soros a fost un speculant si excroc toata viata lui.
    https://www.breitbart.com/politics/2020/03/18/bill-hagerty-china-should-be-held-accountable-for-the-wuhan-coronavirus/

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.