G4Media.ro

Corona și serviciile secrete

Corona și serviciile secrete

La prima vedere, pandemia de coronavirus și spionajul nu au nimic în comun. Dar marile servicii secrete ale lumii sunt cu ochii și pe bolile globale. De ce? Și cum procedează ele?

Serviciul secret german și SARS

La sfârșitul lui 2002, lumea s-a confruntat cu prima pandemie din, pe atunci, încă tânărul secol 21: este vorba de SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), o rudă apropiată a actualului coronavirus. Virusul s-a răspândit din sudul Chinei în lumea globalizată și s-a soldat cu aproximativ 800 de morți. Dar guvernul și Partidul Comunist din China au ținut mai întâi secretă izbucnirea epidemiei.

Potrivit cotidianului german Die Welt, serviciul german de informații externe BND (Bundesnachrichtendienst) furnizase deja informații despre SARS și răspândirea sa cu săptămâni bune înainte de primele relatări oficiale pe această temă. Aceste informații au fost transmise guvernului german și autorităților sanitare din Republica Federală.

Potrivit unor surse apropiate serviciilor de securitate, BND ar fi interceptat atunci convorbiri telefonice și alte comunicații ale guvernului chinez. Agenții germani au obținut astfel nu doar informații despre boala în sine, ci și despre strategia inițială a guvernului de la Beijing, de a ascunde adevărul despre epidemie.

Serviciile secrete americane utilizează un spectru larg de mijloace

Conform relatărilor de presă actuale, la fel ar proceda în prezent în cazul crizei coronavirusului și serviciile secrete americane: atât agenția Reuters, cât și Yahoo News au relatat la unison că directorul întregului sistem al serviciilor de informații americane (Director of National Intelligence), care conduce toate cele 17 astfel de servicii și care raportează direct Casei Albe, ar colecta și analiza în prezent toate datele despre originea, dezvoltarea, răspândirea și combaterea noului coronavirus.

Nu doar CIA se ocupă de aceste lucruri. SUA sunt printre foarte puținele state ale lumii care au inclusiv un serviciu de informații medicale și de sănătate – National Center for Medical Intelligence (NCMI), subordonat serviciului secret militar DIA (Defense Intelligence Agency).

Serviciile secrete ar folosi un spectru de mijloace larg pentru a obține informații despre coronavirus. Cu alte cuvinte: nu sunt analizate doar informații provenite din relatări oficiale, presă, surse online sau din rețelele de socializare. Serviciile americane s-ar folosi de toate instrumentele secrete disponibile, de la imagini furnizate de sateliți, la informații obținute prin agenți, până la interceptarea de comunicații.

Nu se știe desigur ce anume exact îi interesează pe spioni. Este de presupus însă că SUA se folosesc de accesul obținut de serviciile secrete pentru a sta cu ochii mai ales pe evoluțiile din China sau Iran. Agenți secreți infiltrați în conducerea de stat a Chinei sau în Ministerul iranian al Sănătății ar putea avea acces de exemplu la cifrele neoficiale privind numărul real de cazuri de îmbolnăvire, la informații privind modurile diferite de transmitere a virusului sau la strategii de combatere a acestuia. Probabil că sunt interceptate acum mai ales comunicațiile pe tema crizei coronavirusului.

La ce folosește totul?

Spionajul și serviciile secrete nu pot opri pandemia și nu pot nici vindeca oamenii bolnavi. Dar ele pot furniza informații de calitate factorilor de decizie, care, la rândul lor, ar putea, în cazul ideal, să ia astfel cele mai eficiente măsuri. S-ar reduce astfel nesiguranța, s-ar înțelege mai bine amploarea răspândirii virusului, s-ar putea elabora planuri și capacități de acțiune mai eficiente. Este vorba desigur și despre recunoașterea și evaluarea pagubelor de ordin politic și economic. Toate acestea au legătură cu actuale campanii crase de dezinformare și cu învinuiri reciproce privind izbucnirea pandemiei.

De fapt, serviciile secrete fac în cazul crizei coronavirusului ceea ce fac ele mereu: culeg informații pe care nu le are nimeni altcineva. Este valabil mai ales în cazul unor țări precum China sau Iran, în care informațiile oficiale nu sunt foarte demne de încredere. Numeroasele închideri de granițe, interdicții de circulație, de ieșire în public și carantine, aplicate în Europa, Asia și America, se bazează desigur și pe canalele de informații și comunicare oficiale, publice, tradiționale. Serviciile de informații pot oferi în aceste cazuri un ajutor binevenit.

Sursa: Deutsche Welle

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Ar trebui interceptate şi comunicaţiile privind strategia unor înalţi decidenţi occidentali privind infectarea liberă a populaţiei, ca să-şi creeze, fără cheltuială, imunitate de grup („herd immunity”, cf. Google), fără studii ştiinţifice de impact verificate. E posibil ca neluarea măsurilor serioase să conducă la dezastre şi consecinţe juridice de mari proporţii.

 2. In astfel de momente ma bucur ca suntem aliati sau parte a unor structuri precum SUA, NATO si UE.
  AM ales corect atunci cand a fost de ales si sper ca acesti conducatori pe care ii avem, cu toate metehnele lor, sa mentina aceste aliante cu toata forta de care dispun.

  Rusia, China, Iran … moarte si propaganda.

 3. Legat de precedentul virus asemanator din aceeasi familie, nici azi nu s-a reusit crearea unui vaccin pentru el. Si promisiuni de la laboratoare au fost la fel ca si cele de acum. Sansele sa fie creat unul sunt infime, si daca e creat oricum dureaza 2-3 ani pana sa fie disponibil in masa…

 4. Ar trebui interceptate şi comunicaţiile privind strategia unor înalţi decidenţi orientali comunisti…. E posibil ca neluarea măsurilor serioase să conducă la dezastre şi consecinţe juridice de mari proporţii.
  Hahaha!

 5. Dincolo de serviciile de spionaj…
  „In urmă cu un an, Andreea Esca a făcut, la Știrile Pro TV, un anunț cumplit. Prezentatoarea le-a mărturisit telespectatorilor că ne va lovi un nou tip de gripă, iar toate țările ar trebui să țină cont de anumite măsuri de urgență pe care să le pună în aplicare.
  Se știa sau nu de pandemia de coronavirus? În urmă cu un an, Andreea Esca a vorbit la Știrile Pro TV despre o nouă tulpină de gripă, prezentatoarea mărturisind că anunțul îngrijorător venise, la momentul respectiv, din partea Organizației Mondiale a Sănătății.
  Mai mult, Andreea Esca a povestit că la nivel global a fost lansat un plan menit să protejeze oamenii și toate țările ar trebui să-l pună în aplicare. În contextul actual al pandemiei de coronavirus, toată lumea se întreabă, de fapt, unde și când va fi pus în aplicare acest plan.
  „Un anunț care ne dă fiori vine de la Organizația Mondială a Sănătății. Omenirea se va confrunta cu o nouă pandemie de gripă. Amenințarea este mereu prezentă, iar întrebarea nu este dacă, ci când, spune directorul organizației.
  În acest context a fost lansat un plan global menit să protejeze oamenii, iar fiecare țară ar trebui să-l aplice: să ia măsuri de prevenție, să asigure vaccinuri și medicamente, să doteze spitalele cu aparatură și să pregătească personal sanitar. România are o strategie, însă este nevoie de simulări pentru a se stabili dacă poate fi aplicată” a spus Andreea Esca, la Știrile Pro TV, în urmă cu un an.”

  NU stiu cat de reala e informatia.. oare Andreea Esca ce zice acum?
  Interesant e ca nu am gasit informatia decat pe site-ul Cancan…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.