G4Media.ro

Corina Crețu: Criticile pe care le-a adus Comisia Europeană PNRR-ului sunt bine…

Sursa foto: Pixabay

Corina Crețu: Criticile pe care le-a adus Comisia Europeană PNRR-ului sunt bine întemeiate, planul este incoerent, nerealist și netransparent

Europarlamentarul Corina Crețu (Pro România, grupul S&D), fost comisar european, susține că Planul de redresare și reziliență propus de Guvern este „incoerent, nerealist și netransparent”, iar criticile pe care le-a adus Comisia Europeană sunt „bine întemeiate și binevenite”, pentru că urmăresc să îndrepte greșelile din document.

„Îmi pare rău, dar Guvernul României a căzut acest prim examen. Și e cu atât mai grav cu cât aceste critici încep de la lucruri foarte simple, de bază. Mă tem că aceste critici sunt doar vârful icebergului și că, în următoarea perioadă, vor fi multe alte probleme identificate în PNRR”, a scris Corina Crețu pe Facebook într-un punct de vedere privind situația Planului Național de Redresare și Reziliență transmis de România Comisiei Europene.

Corina Crețu dă ca exemplu faptul că în PNRR apar sume diferite pentru aceeași investiție, ceea ce ar arăta că documentul este incoerent.

„De exemplu, pentru renovarea secțiilor de terapie pentru nou-născuți se cer 80 de milioane EUR într-o formă a documentului, în alta apar 71 de milioane EUR. La fel se întâmplă și la alte capitole: de exemplu, educație sau modernizarea infrastructurii feroviare”, a scris europarlamentarul.

Un exemplu care ar demonstra că PNRR este nerealist este că „multe sume sunt exagerate: de exemplu, sunt prevăzute 133.000 EUR de persoană pentru un training”.

În ceea ce privește aprecierea că PNNR este netransparent, Corina Crețu afirmă că din document „nu reiese clar cum au fost făcute calculele, ce rată a schimbului valutar a fost folosită, nu există costuri detaliate, de multe ori nu sunt trimise documente justificative”.

„Pentru că e vorba de sume foarte mari, e firesc să existe o rigurozitate foarte mare la Bruxelles privind modul în care urmează a fi cheltuiți banii. (….) Din păcate, cred că devine din ce în ce mai clar de ce Guvernul României a recurs la lipsa de transparență – pe care, așa cum știți, eu am criticat-o constant. Se pare, însă, că aceeași opacitate pe care Guvernul a practicat-o în țară, a fost aplicată și în raport cu Comisia Europeană”, a mai scris Corina Crețu.

Comisia Europeană a trimis guvernului o serie de observații la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trimis formal de România la 31 mai, potrivit unor documente consultate de Economedia.ro. Mecanismul de feedback e unul prevăzut de regulamentul european care guvernează mecanismul de reziliență și permite Comisiei Europene să ceară fiecărui stat membru informații suplimentare despre proiectele trimise pentru finanțare.

În documentele consultate de G4Media.ro, Comisia Europeană semnalează o serie de erori, inadvertențe și lipsuri din documentația trimisă de România: standarde de cost inexistente sau fără justificare, diferențe între sumele cerute, lipsă de metodologie, amestecarea unor subcomponente etc.

Citește și:

Cristian Ghinea îl provoacă pe Marcel Ciolacu: Dacă PNRR nu va fi aprobat de către Comisia Europeană, eu îmi dau demisia. Dacă va fi aprobat, tu îți dai demisia din funcția de președinte PSD

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

16 comentarii

 1. Nu cred, asta este retorica tipic peeeseedista!
  Ghinea este ministru cu experiență pe fonduri europene, nu are cum greși 😅

  • În versuri găsești ușor o rimă la Romania
   Numai politicieni cu idei avem

  • A fost ghinea mai devreme si a explicat chiar la A3, trainingul de 133k euro a fost pus pe lista de o institutie condusa de psd fara a da detalii in ce consta sau de ce costa atat. Diavolul sta in detalii sau cum se spune? Psd critica psd. Lol

  • Suma aia e o gluma.
   Intra pe data gov ro sa vezi câte milioane de EUR au bagat PSD in traininguri… anii trecuti… anti-corupție. Cred ca e un ONG care le ținea …
   Cred ca si cei de la RAR au facut acele cursuri ca sa nu poata fi trasi la raspundere directorii ca nu stiu cum sa faca procedurile interne de lucru in asa fel incat sa previna coruperea.

 2. Dragnia e de vina!

  • 3310, stim ca esti tu 😉

 3. Pai nu era un mare succes? Cum asa? Avea doamna Diana dreptate cand cerea tot documentul? Mai sa fie. Chiar asa? Tztztz.
  Taman la infrastructura feroviara s-au fastacit. Foarte nasol, iar cu trainingurile, hadeti, stiti ceva? Este mult de lucru, nu e timp de pierdut vremea cu trainiguri.

  • Aia cu transporturile e bagata din burta de pzd, in raportul comisiei, atat cat am gasit eu sa citesc nu spune nimic despre transport feroviar. Vz ca despre training am scris mai sus.

  • PSD ar fi de vina? Hmmm. PSD doar a criticat planul, nu a lucrat la el din cate stiu, el fiind in opozitie. Guvernul a lucrat la PNRR si l-a prezentat celor din opozitie cu mari lipsuri. Noua ne-a facut public un sumar. Celorlalti le-au trimis tot un document, despre care mai toti spun ca este incomplet, sau neclar.

 4. …bani. Credeați ca da ue bani la toți saracii? Banii aia sunt pentru gazul lui putin, nu pentru jegosii de romani.

  • Da strainii sunt de vina. De discursul fascist ai auzit?

  • La usere, era unu’ caramitru…

 5. Sa ne spuna domnul Catu de ce firmele sub acoperire primesc sute de milioane de euro din PNRR pentru energii verzi. Deja „baietii” cu ochii verzi s-au infipt precum capusele in „energii verzi”, asadar domeniul asta este al lor acum. Se duc si capuseaza acolo unde sunt bani, adica in proiecte socialiste gigantice de tip „verde”. Normal, CE vrea justificari si documente pentru asta.

 6. Ghinea ca Ghinea, dar mai jos in ‘organizatie’ cam cat de prost sa fii sa nu poti sa pastrezi niste cifre coerente in tot documentul ala. Dorei peste tot, lipsa verificari de clasa a 4a, lipsa de analize si explicatii, limbaj de lemn, Excel din cel simplu cu + / – / =, las ca mere si vedem pe parcurs.

 7. Zice G4media: „În documentele consultate de G4Media.ro, Comisia Europeană semnalează o serie de erori, inadvertențe și lipsuri din documentația trimisă de România: standarde de cost inexistente sau fără justificare, diferențe între sumele cerute, lipsă de metodologie, amestecarea unor subcomponente etc.”

  Adica: marfa de la „profesionisti”!!!
  „Profesionistii” lui Dan Barna si Ghinea, niste habarnsiti care insista sa se faca de ras!
  Am citit Documentul e pe HOTNEWS, e inadmisibil la un asemenea NIVEL sa citesc asemenea Observatii potrivite unor habarnisti!
  NU unor profesionisti!
  Zombie Citulica, o sa vezi tu PNRRul aprobat si o sa-l vezi Implementat la Sfantu-asteapta!!!