G4Media.ro

Corina Crețu avertizează că România nu are încheiate şi negociate cu Comisia…

sursa foto: Facebook

Corina Crețu avertizează că România nu are încheiate şi negociate cu Comisia Europeană nici Acordul de Parteneriat, nici Programele Operaţionale

România nu are încheiate şi negociate cu Comisia Europeană nici Acordul de Parteneriat, nici Programele Operaţionale, deşi fondurile pentru 2021-2027 pot fi accesate de la 1 iulie 2021, a scris, duminică, europarlamentarul Corina Creţu, pe pagina sa de Facebook.

„Acum trei ani, Comisia Europeană prezenta propunerea sa de buget pentru perioada 2021-2027. Exact acum un an, Consiliul Uniunii Europene a adoptat Pachetul de Coeziune pentru perioada 2021-2027 în valoare totală de 330 miliarde euro – din care României îi revin aproximativ 28 de miliarde euro. Deci, cele 28 de miliarde de euro din politica de coeziune pot fi accesaţi de la 1 iulie 2021, ziua in care Regulamentul de folosire a acestor ţări a fost publicat în Jurnalul European. Cum alte ţări o fac deja, folosind în paralel fonduri europene din exerciţiul financiar 2021-2027 şi din PNRR. Dar România nu are încă negociate Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeană, nici Programele Operaţionale – care sunt absolut necesare pentru utilizarea acestor sume”, a notat Corina Creţu, citată de Agerpres.

Potrivit acesteia, pentru exerciţiul financiar 2014-2020, România mai are de cheltuit 13 miliarde de euro, iar termenul limită de folosire pentru aceşti bani este 31 decembrie 2023.

Referitor la bugetul 2021 – 2027, europarlamentarul român precizează că, în calitate de comisar pentru politică regională, a negociat creşteri importante ale sumelor pentru ţările mai puţin dezvoltate din Uniunea Europeană, implicit pentru România.

„În ceea ce priveşte bugetul 2021 – 2027, am conştiinţa împăcată că am negociat creşteri importante ale sumelor pentru ţările mai puţin dezvoltate din Uniunea Europeană, implicit pentru România. Acesta este domeniul de care am fost responsabilă în Comisia Europeană în calitate de comisar pentru politică regională, iar negocierile au început încă din 2017. De altfel, în 2018, am prezentat primul draft al acestui Pachet de coeziune la Strasbourg. În ciuda provocărilor de atunci (plecarea unui important net contributor, provocările privind migraţia, lupta împotriva terorismului, securitatea, apărarea frontierelor externe) am reuşit să propunem cea mai mare alocare bugetară pentru politica regională: 373 miliarde de euro pentru 27 de state membre, din care 80% ar urma să meargă către regiunile cele mai sărace din Europa. M-am opus oricăror indicatori suplimentari sau condiţionalităţi iniţiale privind alocarea fondurilor, insistând pe formula de calcul bazată pe Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, folosită încă din anii ‘˜90. Potrivit acestei formule, Grecia, Italia, Spania, Bulgaria şi România ar beneficia de alocări suplimentare faţă de perioada 2014 – 2020. De exemplu, România ar urma să primească 8% în plus de la bugetul UE, adică 6 miliarde euro în plus sau 15% în plus ajutor financiar pe cap de locuitor faţă de perioada 2014 – 2020”, a explicat ea.

Pe lângă buget, fostul comisar european a propus o simplificare a modului de accesare a fondurilor europene.

„Acelaşi set de reguli pentru şapte fonduri, 80 de măsuri de simplificare etc., măsuri menite să uşureze viaţa beneficiarilor de fonduri în accesarea acestora. M-am luptat mult pentru propunerea Comisiei Europene. Este clar că exista state care atacă politica regională, mai ales din cauza ratei mici de absorbţie şi a cazurilor de fraude din fonduri europene. Dar nu cetăţenii trebuie să plătească pentru aceste lucruri. Aşa cum am mai spus, din păcate, deşi fondurile pentru 2020-2027 pot fi accesate de la 1 iulie 2021, şi alte ţări consumă cu succes de atunci, România nu are încheiate şi negociate nici Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeană, nici Programele Operaţionale. Felicit noul ministru al Fondurilor Europene şi Guvernul României că au accelerat aceste proceduri, în speranţa recuperării timpului pierdut în ultimii ani. Eu mă voi zbate în continuare ca politica regională să rămână aşa cum este ea definită în Tratatul Uniunii Europene: un instrument de reducere a inegalităţilor teritoriale şi a decalajelor de dezvoltare din interiorul Uniunii Europene”, a adăugat Corina Creţu.

Pe data de 14 aprilie, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a anunţat că a transmis Comisiei Europene în mod oficial documentul care stabileşte viitoarele linii strategice de finanţare şi complementaritatea dintre fondurile şi programele specifice Politicii de Coeziune în perioada de programare 2021 – 2027, precum şi posibilităţile de finanţare a nevoilor de dezvoltare din alte surse financiare.

Potrivit unui comunicat al MIPE, în perioada următoare, România va putea transmite progresiv Comisiei Europene şi programele operaţionale, în funcţie de încheierea negocierilor informale cu Comisia Europeană pentru fiecare în parte.

Valoarea totală a finanţării politicii de coeziune şi politicii de pescuit pentru 2021 – 2027 se ridică la 31,5 miliarde euro.

Sursa foto: Facebook/Corina Cretu

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Pe cine baiba intereseaza bani europeni sau PNRR de unde e greu de furat sau respectiv unde e nevoie de reforme, luam imprumult cu dobanda 8% si marim pensiile speciale in frunte cu primul special al tarii Ciuca, sa plateasca apoi urmasii urmasilor

 2. UE ne-ar da 28 de miliarde de euro, să ne înbunatățim țara, dar pentru că suntem români, un popor de hoți, nu-i vrem, pentru că nu putem să-i furăm.

  • Putină, dacă citeai articolul, îți dădeai seama că Acordul de Parteneriat și Programele Operaţionale trebuiau negociate și încheiate încă de anul trecut când la Ciolan era alianța mortală PNL-USR-UDMR. Deci plusericii tăi sunt de vină, mai precis ministrul ăla 0, Ghinea parcă îl cheamă.

  • Normal, suntem o țară de hoti ! De la gradiniță , invatam poezia ” cățelus cu păru creț , fura … , mai târziu invațăm ” Balada Miorita ” simbolul nostru . Ce spune balada ? Spune ca baciul x cu baciul y vor sa fure oile moldoveanului . Asta am invatat sa furam !

 3. Povestea celebrei idile dintre Colin Powell și Corina Crețu-2010
  Corina Cretu s-a cununat religios.Iliescu:Avea nevoie sa se casatoreasca,era putin cam stinghera-2012

  • Una-i una, alta-i alta! Mai bine te întrebai care ar fi soluția pentru țara asta mizerabilă!

  • @Radulescu Marcel
   in nici un caz oamenii bolsevicului sherif iliescu vopsiti din comunisti in capitalisti.deja au adulmecat ca oricat de perversi ar fi pnnr e o inselatorie si o spurcaciune mai mare decat pot duce si intarata oamenii incearca sa semene discordie,divergente,subiecte de scandal.ei sunt la putere de 32 ani.tanti asta a fost alaturi de iliescu din ’92.probabil a fost racolata de die direct din facultate alaturi de alti economisti de „marca”.sa se descurce.sunt ei intre ei cu ei despre ei pentru ei de 32 ani.vreo „15.000 specialisti”…..burghezia muncitoreasca si aristrocratia taraneasca chiaburesca comunista

  • @Marcele, după 32 de ani de jaf, încă mai crezi în soluții miraculoase? Ești naiv, România nu mai are nicio șansă, este un stat eșuat. Suntem colonie, nu țară.

  • Te-am întrebat de soluție!

  • Mare problema ai si tu, cine cu cine se iubeste

 4. In primul rand Romania trebuie sa inceapa sa se curete de dinozaurii sovietici 89 !

 5. budaii si ciucaii au crezut ca ii pacalesc pe europeni, dar au luat ..ue.

 6. Bani europeni la sfintu așteaptă! Țeapă pt români. Țeapă cum a primit și Zelenski de la americani
  Începe tu să te lupți cu ruși că noi o să vă trimit arme rachete??!! Țeapă.