G4Media.ro

Coreea de Nord testează o dronă submarină nucleară. Misiunea este de a…

Sursa foto: Wikiepdia - U.S. Navy photo by Thiep Van Nguyen II

Coreea de Nord testează o dronă submarină nucleară. Misiunea este de a crea tsunami-uri radioactive

Presa nord-coreeană a relatat că regimul a testat săptămâna aceasta, în prezența liderului Kim Jong-un, un nou tip de dronă subacvatică capabilă să genereze tsunami radioactive, similară sistemului rusesc cunoscut sub numele de Poseidon, transmite Rai News, citată de Rador.

Drona a fost desfășurată marți în largul coastei de nord-est a Coreei de Nord și ”a atins punctul țintă în apele golfului Hongwon, amenajat ca un fals port inamic, focosul explodând sub apă joi după-amiază”, a raportat vineri agenția KCNA.

Bomba, care a explodat ”după ce a navigat la o adâncime de 80-150 de metri de-a lungul unui model oval în formă de opt în Marea de Est (numele dat Mării Japoniei de către cele două Corei) timp de 59 de ore și 12 minute”, a fost testată concomitent cu marile manevre efectuate de Seul și Washington din sudul peninsulei.

”Misiunea acestei arme este să pătrundă pe furiș în apele operaționale și să provoace un tsunami radioactiv pe scară largă printr-o detonare subacvatică, pentru a distruge grupurile navale de atac inamice și porturile operaționale cheie”, explică textul KCNA.

Potrivit agenției, arma a fost dezvoltată pentru prima dată în 2012 și, după ce a fost supusă a 50 de teste de diferite tipuri (dintre care 29 l-au implicat pe Kim Jong-un), desfășurarea ei operațională fiind decisă în timpul ultimului Plen al Partidului Muncitorilor din decembrie anul trecut.

KCNA a lansat vineri doar patru fotografii de la testarea acestei drone subacvatice, care arată un obiect subacvatic și o explozie aproape de suprafața mării, dar unii experți s-au grăbit deja să dubiteze de posibilitatea ca Phenianul să poată avea o astfel de armă în condiții de funcționare.

Rusia susține că dronele sale submarine nucleare Poseidon sunt dislocate și operaționale doar de câteva luni, deși marele secret în care au fost dezvoltate de-a lungul anilor nu permite cunoașterea detaliilor suplimentare despre acest tip de armă.

Peninsula se confruntă cu un nivel istoric de tensiune după un 2022 în care Phenianul, care a respins ofertele de a reveni la masa negocierilor, a efectuat un număr record de teste de arme și în care aliații au efectuat din nou manevre majore și au dislocat portavioane și bombardiere strategice cu propulsie nucleară.

Sursa: Rai News/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...