G4Media.ro

COP28: Emiratele Arabe Unite, acuzate că folosesc discuțiile despre climă pentru a…

Sursa foto: Unsplash / Ben Wicks

COP28: Emiratele Arabe Unite, acuzate că folosesc discuțiile despre climă pentru a încheia acorduri petroliere

Emiratele Arabe Unite au plănuit să se folosească de rolul de gazdă a discuțiilor ONU privind clima ca o oportunitate pentru a încheia acorduri privind petrolul și gazele naturale, transmite BBC, care citează documente scurse în presă privind planurile de a discuta acorduri privind combustibilii fosili cu 15 națiuni.

Echipa Emiratelor Arabe Unite nu a negat folosirea reuniunilor COP28 pentru discuții de afaceri și a declarat că „întâlnirile private sunt private”.

Aceasta a refuzat să comenteze ce s-a discutat în cadrul reuniunilor și a declarat că activitatea sa s-a concentrat pe „acțiuni climatice semnificative”.

Documentele – obținute de jurnaliștii independenți de la Centre for Climate Reporting, care lucrează împreună cu BBC – au fost pregătite de echipa COP28 a EAU pentru întâlniri cu cel puțin 27 de guverne străine înainte de summitul COP28, care începe la 30 noiembrie.

Documentele au inclus „puncte de discuție” propuse, cum ar fi unul pentru China, în care se spune că Adnoc, compania petrolieră de stat din EAU, este „dispusă să evalueze împreună oportunitățile internaționale de GNL [gaz natural lichefiat]” în Mozambic, Canada și Australia.

Există astfel de “puncte de discuție” propuse pentru alte 13 țări, inclusiv Germania și Egipt, care sugerează că Adnoc dorește să colaboreze cu guvernele lor pentru a dezvolta resursele de combustibili fosili.

Informările arată că Emiratele Arabe Unite au pregătit, de asemenea, puncte de discuție privind oportunitățile comerciale pentru compania sa de stat de energie regenerabilă, Masdar, înainte de întâlnirile cu 20 de țări, inclusiv Marea Britanie, Statele Unite, Franța, Germania, Olanda, Brazilia, China, Arabia Saudită, Egipt și Kenya.

COP28 este cea mai recentă rundă de discuții globale privind clima organizată de ONU. În acest an, aceasta este găzduită de Emiratele Arabe Unite în Dubai și se preconizează că vor participa 167 de lideri mondiali, inclusiv Papa și Regele Carol al III-lea.

Aceste summituri sunt cele mai importante întâlniri din lume pentru a discuta despre modul în care se pot aborda schimbările climatice.

Se speră că COP28 va contribui la limitarea creșterii temperaturii globale pe termen lung la 1,5 grade Celsius, ceea ce, potrivit organismului științific al ONU pentru climă, este esențial pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Însă, potrivit acestuia, va fi nevoie de reduceri drastice ale emisiilor de gaze cu efect de seră – o reducere de 43% până în 2030 față de nivelurile din 2019. Ca parte a pregătirilor pentru conferință, echipa COP28 din EAU a organizat o serie de reuniuni ministeriale cu guverne din întreaga lume.

Întâlnirile urmau să fie găzduite de președintele COP28, Dr. Sultan al-Jaber. În fiecare an, țara gazdă desemnează un reprezentant care să fie președintele COP.

Întâlnirea cu reprezentanți ai guvernelor străine este una dintre responsabilitățile principale ale președinților COP. Președintele are sarcina de a încuraja țările să fie cât mai ambițioase în eforturile lor de reducere a emisiilor.

Documentele de informare scurse, consult ațe de BBC, au fost pregătite pentru Dr. Jaber – care este, de asemenea, directorul general al companiei petroliere gigant de stat din Emiratele Arabe Unite, Adnoc, și al companiei de stat din domeniul energiei regenerabile, Masdar.

Documentele conțin un rezumat al obiectivelor pentru întâlniri, inclusiv informații despre ministrul sau oficialul cu care Dr. Jaber urma să se întâlnească și ce probleme ar trebui să ridice în cadrul eforturilor EAU de a face progrese în cadrul negocierilor privind clima.

Pentru mai mult de două duzini de țări, documentele conțin, de asemenea, puncte de discuție elaborate de Adnoc și Masdar.

Ministrului brazilian al mediului urma să i se ceară ajutorul pentru a „asigura alinierea și aprobarea” ofertei Adnoc pentru cea mai mare companie de prelucrare a petrolului și gazelor din America Latină, Braskem. La începutul acestei luni, Adnoc a făcut o ofertă de 2,1 miliarde de dolari (1,7 miliarde de lire sterline) pentru a cumpăra o participație cheie.

Adnoc a sugerat ca națiunilor producătoare de petrol din Arabia Saudită și Venezuela să li se spună că „nu există niciun conflict între dezvoltarea durabilă a resurselor naturale ale unei țări și angajamentul acesteia față de schimbările climatice”.

BBC a văzut un schimb de e-mailuri în care membrilor personalului COP28 li se spune că punctele de discuție ale Adnoc și Masdar „trebuie să fie întotdeauna incluse” în notele informative. Echipa COP28 a declarat că este „pur și simplu neadevărat” că personalului i s-a spus acest lucru.

Nu este clar cu câte ocazii Dr. Jaber și colegii săi au invocat aceste discuții în cadrul reuniunilor COP28 cu guvernele străine.

Se știe că, cel puțin o dată, o națiune a dat curs unor discuții comerciale purtate în cadrul unei reuniuni organizate de echipa COP28 a EAU.

Cu toate acestea, 12 națiuni au declarat pentru BBC că fie nu s-a discutat despre activitățile comerciale în timpul reuniunilor, fie nu a avut loc nicio reuniune.

Printre acestea se numără și Marea Britanie.

Încercarea de a încheia afaceri în timpul procesului COP pare a fi o încălcare gravă a standardelor de conduită așteptate de la un președinte COP.

Aceste standarde sunt stabilite de organismul ONU responsabil pentru negocierile privind clima, Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC).

CCONUSC afirmă că „principiul cardinal” pentru președinții COP și echipele lor este „obligația de imparțialitate”.

Aceasta a declarat pentru BBC că președinții COP „trebuie să acționeze fără prejudecăți, favoritisme, capricii, interese personale, preferințe sau deferență, bazându-se strict pe o judecată sănătoasă, independentă și corectă”.

„Se așteaptă, de asemenea, ca aceștia să se asigure că opiniile și convingerile personale nu compromit sau par să compromită rolul și funcțiile lor în calitate de oficial al UNFCCC”, a continuat acesta.

Manuel Pulgar-Vidal, care a condus summitul COP20 din Peru în 2014, se teme că o prăbușire a încrederii ar putea însemna că nu se va înregistra niciun progres în abordarea schimbărilor climatice la Dubai.

„Președintele COP este liderul lumii, încearcă să construiască un consens în numele planetei”, a declarat el pentru BBC.”Dacă vreun președinte al COP încearcă să aducă un anumit interes, [inclusiv] un interes comercial, acest lucru ar putea însemna eșecul COP.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. „COP28 este cea mai recentă rundă de discuții globale privind clima organizată de ONU” – this a f.king joke!