G4Media.ro

Coordonatorul Comitetului de Vaccinare: Ne putem îngrijora când apar manifestări clinice la…

Coordonatorul Comitetului de Vaccinare: Ne putem îngrijora când apar manifestări clinice la cel puţin 4-5 zile de la prima doză de vaccin. S-ar putea să fie semne pentru infecţia cu SARS-CoV-2

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, afirmă că nu este obligatoriu ca persoanele care se vaccinează, indiferent de tipul de vaccin, să prezinte reacţii adverse post-imunizare. El susţine că reacţiile adverse trebuie să devină îngrijorătoare atunci când apar la patru-cinci zile de la vaccinare, căci în acel caz ar putea fi vorba nu despre manifestări post-vaccinare, ci despre semne ale infecţiei cu SARS-CoV-2.

„Ne putem îngrijora atunci când aceste reacţii adverse sau aceste manifestări clinice apar la cel puţin patru-cinci zile de la prima doză sau de la momentul la care efectuăm vaccinul. Şi de ce? Nu că ar fi o reacţie adversă atipică, ci pentru că s-ar putea să fie, de fapt, semne evocatoare pentru infecţia cu SARS-CoV-2, ceea ce însemnă că trebuie să testăm în situaţia respectivă, să nu confundăm o aşa-zisă reacţie adversă la vaccin cu debutul clinic al maladiei COVID-19. În general, majoritatea reacţiilor adverse apar în prima zi de la vaccinare şi durează câteva ore sau o zi, două zile”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, duminică seară, la Antena 3.

El a spus că rareori reacţiile adverse post-imunizare durează două zile.

Valeriu Gheorghiţă a arătat că sunt oameni care ezită sau amână vaccinarea din cauză că le este teamă de reacţiile adverse, însă a precizat, în acest context, că aceste reacţii nu sunt manifestări grave, ci sunt „pasagere”. În astfel de cazuri, cei vaccinaţi pot folosi antitermice „obişnuite” sau antiinflamatoare.

sursa: News.ro, sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Daca in 4 – 5 zile nu se conectează la server o sa dea time-out. Grija mare.

  2. Gheorghita, cati din cei vaccinati sunt pozitivi dupa cateva zile?

    • Ia citeste tu la cate zile dupa rapel se atinge nivelul optim de anticorpi. In plus, ia vezi care e eficienta e indicata de producator la fiecare vaccin. SI da-ne date cati s-au imbolnavit dupa rapel (ca procent).

    • Sigur, ca sa vad eficienta, ma uit in datele producatorului! Pai, nu poate sa fie decat mirobolant!
      Revin, cati dintre cei vaccinati sunt depistati pozitivi? Cati pot transmite boala dupa vaccin?

  3. Nu mai inteleg: vaccinul se recomanda categoriilor mai expuse, acum ei fac vaccinul si fac si boala, probabil e de inteles, sau nu, intrucat acest vaccin nu e bazat pe inoculare de virus. Dar daca fac boala indusa prin vaccin si scapa, de ce nu ar scapa si de boala indusa prin vizita nepotului?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.