G4Media.ro

Convenţia Europeană a Drepturilor Omului este incompatibilă cu Constituţia, susţine din nou…

Sursa foto: Pixabay

Convenţia Europeană a Drepturilor Omului este incompatibilă cu Constituţia, susţine din nou Curtea Constituţională a Poloniei

Curtea Constituţională a Poloniei a decis din nou, joi, că Convenţia Europeană a Drepturilor Omului este parţial incompatibilă cu Constituţia poloneză, informează Agerpres, care citează AFP.

Instanţa constituţională, numită în mare parte de guvernanţii naţionalişti de la Varşovia, a apreciat că articolul 6 al Convenţiei, care prevede că orice individ are dreptul la o judecată echitabilă într-un tribunal independent şi imparţial, nu este compatibil cu legea fundamentală a Poloniei. Potrivit judecătorilor polonezi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) nu are dreptul de a „controla constituţionalitatea şi compatibilitatea cu Convenţia a legilor referitoare la organizarea puterii judecătoreşti, la competenţa instanţelor, precum şi a legii care stabileşte organizarea, procedurile şi modul de alegere a membrilor Consiliului Naţional al Magistraturii.

Curtea Constituţională a respins deja, în noiembrie anul trecut, o decizie din mai a CEDO pe baza aceleiaşi Convenţii, care contesta legalitatea numirii judecătorilor instanţei constituţionale poloneze.

CEDO a pronunţat recent mai multe sentinţe critice referitoare la reforma sistemului judiciar polonez, considerată la Bruxelles ca dăunătoare pentru independenţa justiţiei. Printre altele, CEDO a considerat că nu este legală „camera disciplinară” pentru judecătorii polonezi, înfiinţată de guvernul de la Varşovia – o măsură care face obiectul unei dispute cu Uniunea Europeană.

Conform CEDO, camera respectivă nu este „o instanţă independentă şi imparţială stabilită prin lege, în sensul Convenţiei” europene a drepturilor omului, ceea ce încalcă dreptul acuzaţilor la procese echitabile.

Guvernul polonez susţine că reforma este necesară pentru combaterea corupţiei în rândul magistraţilor şi critică „amestecul” Bruxellesului.

UE apreciază că reforma afectează independenţa puterii judecătoreşti, subminând statul de drept şi chiar democraţia.

Curtea Constituţională a Poloniei a provocat deja reacţii puternice în Uniune, respingând principiul prevalenţei legislaţiei comunitare în faţa celei naţionale. Bruxellesul a reacţionat blocând aprobarea planului de relansare a economiei poloneze.

Sursa foto: Pixabay / geralt

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

 1. E clar, ăștia-s putinisti antibrucsel și anti NATO. Ce sa mai, auristi și naționaliști. Huo! E clar, de aia nu ii ajuta pe ucrainieni

 2. În casa ei din Timișoara, Dorina Cucu filmează experimente și creează fișe dinamice de lucru pe care profesorii din toată țara le folosesc mai apoi pentru a preda fizica prin metoda investigației. Ca să reușească să le realizeze, a învățat să folosească Google Sheets și este mereu cu ochii pe noi aplicații care pot fi utilizate în procesul de predare

  • Meștere, văd că ai trecut de la poezii infantile la elucubrații maxime. Asta e cu Google Shit… bun… te putem ajuta cu ceva? Clipește! 😀

 3. cu alte cuvinte Polonia e incompatibilă cu UE! vai de paula lor de talibani catolici!

 4. The Dacia 500 Lăstun (Romanian pronunciation: [ləsˈtun]) is a small city car manufactured by Tehnometal, Timișoara, under the auto marque Dacia. The name derives from the Romanian for house martin, a small bird related to swallows

 5. dorneanu si putin, putin si dorneanu
  ok, si nu numai

 6. Citește cineva articolul și apoi să își spună părerea? Plus, și g4 , ca de obicei, cel puțin e consecventă, generalizează .Curte Constituțională din Polonia a spus că deciziile CEDO nu sunt compatibile cu constituția Poloneză , nu convenția. Sigur, astea sunt amănunte neesențiale pentru Redacția. Ca și recomandare, tot redacției, cacofoniile arată nivelul de cultură lingvistică.

 7. Trimiteți urgent clanurile Dornenilor și cel al Savonilor la polonezi . Sa vadă și aia că ăștia ai noștrii sunt mai comuniști decât comuniștii . Să-i recicleze cu adevărat .