G4Media.ro

Controversă în Bulgaria: Numirea ministrului de finanțe, declarată neconstituțională din cauză că…

Controversă în Bulgaria: Numirea ministrului de finanțe, declarată neconstituțională din cauză că avea dublă cetățenie/ Borisov pune în discuție suspendarea președintelui Radev

Curtea Constituţională a Bulgariei a declarat neconstituţional decretul prin care preşedintele Rumen Radev l-a desemnat în funcţia de ministru interimar al economiei pe Kiril Petkov, deoarece la data numirii sale, pe 10 mai, acesta avea dublă cetăţenie – bulgară şi canadiană, transmite Novinite, citată de Rador.

Conform Constituţiei Republicii Bulgaria, numai cetăţenii bulgari pot participa la guvernarea ţării la nivel naţional şi pot ocupa anumite funcţii înalte în stat.

„Pot spune doar că, dacă Bulgaria ar avea mai mulţi miniştri precum Kiril Petkov, ar arăta altfel. Deciziile Curţii Constituţionale, în principiu, nu se comentează”, a declarat preşedintele Rumen Radev.
Şeful statului bulgar a negat că ar fi ştiut că ministrul Kiril Petkov are dublă cetăţenie.

Decizia Curţii Constituţionale a dat naştere unor reacţii din partea politicienilor şi juriştilor bulgari care au comentat posibilitatea de suspendare din funcţie a preşedintelui Radev, pentru că a semnat decretul de numire a lui Petkov.

Fostul premier bulgar şi lider al partidului GERB, Boiko Borisov, a declarat: „Au fost multe apeluri pentru demiterea lui Radev. Poporul bulgar îl va demite. Nici eu, nici GERB, nu ne vom implica în aceste lucruri, dar eşecul guvernului său din toate punctele de vedere este vizibil. Nu am mai avut un preşedinte care să încalce Constituţia”.

Fostul judecător constituţional Plamen Kirov a explicat: „Radev a avut încredere în Kiril Petkov. Constituţia a fost încălcată, dar nu ştiu dacă este necesar să se ajungă la suspendarea din funcţie. Din punct de vedere juridic, există acest temei. Ar fi putut verifica dacă Petkov are dublă cetăţenie. Fostul ministru trebuie să restituie salariile, banii primiţi pentru călătoriile în interes de serviciu şi asigurările pentru perioada în care a fost în guvernul interimar”.

„În acest caz, preşedintele Rumen Radev este responsabil, dar se bucură de imunitate”, a comentat prof. Gheorghi Bliznaşki.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. asta inseamna sa fii stat suveran, nu colonie