G4Media.ro

VIDEO Protestul antreprenorilor și contabililor împotriva guvernului Ciolacu / Manifestanții cer eliminarea…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

VIDEO Protestul antreprenorilor și contabililor împotriva guvernului Ciolacu / Manifestanții cer eliminarea birocrației fiscale care a dat peste cap mediul de afaceri / Protestatarii au ieşit nemultumiţi de la discuţiile cu ministrul Finanţelor

Update 4: Discuţiile de la Ministerul Finanţelor au fost total diferite faţă de ceea ce s-a întâmplat la Guvern, în condiţiile în care, în prima oră, nici măcar nu ni s-a permis să vorbim, a declarat, pentru Agerpres, Valentina Saygo, economist, contabil şi antreprenor.

„Eu am ieşit mai devreme decât colegii mei, ei au rămas în continuare. Am promis că ţine protestul până la 13:30 – şi am ieşit şi am dat drumul oamenilor. E caniculă, nu-mi permiteam să-i ţin în soare atâta vreme. Îi aştept şi pe ceilalţi colegi. Oricum, nu eram ascultaţi, n-am fost lăsaţi să vorbim cât am fost eu în sală, într-o oră şi ceva, nu depăşisem subiectul 1. Domnul ministru a fost radical şi atunci am ieşit. N-avea rost. Decât să pierd timpul acolo am preferat să închidem protestul, să le dăm drumul oamenilor pentru că a fost foarte cald. M-am simţit responsabilă pentru sănătatea şi viaţa lor”, a menţionat Valentina Saygo.

Potrivit acesteia, ministrul Finanţelor „a spus acelaşi lucru, că e-TVA va descoperit caruselul, evaziunea fiscală, acelaşi lucru, de mai multe ori”.

„Ne-am întâlnit cu ministrul Boloş, preşedintele ANAF şi diverse alte persoane, foarte multe persoane din minister şi din ANAF, care nu ştim cine sunt, nu s-au prezentat. (…) Domnul ministru nu a adus argumente, domnul ministru a spus acelaşi lucru, că e-TVA va descoperit caruselul, evaziunea fiscală, acelaşi lucru, de mai multe ori”, a adăugat Valentina Saygo.

Întrebată ce măsuri vor lua în continuare, reprezentanta protestatarilor a menţionat că nu s-a luat încă o decizie în acest sens.

„Nu ştim, ne odihnim. Aşteptăm discuţiile şi vom gândi pe răcoare. Este un protest spontan, nu suntem protestatari de profesie. Noi am vrut să ne facem auziţi, să ne spunem durerile şi să purtăm un dialog. Nu am purtat un dialog la Ministerul Finanţelor. A fost total diferit faţă de ceea ce s-a întâmplat la Guvern. La Guvern am fost ascultaţi, la Guvern am fost înţeleşi. Revenim peste 2 zile cu nişte soluţii punctuale, tehnice, foarte tehnice, pe când la Ministerul Finanţelor nici măcar nu ni s-a permis să vorbim în prima oră de discuţie. Dar, totuşi, dacă ai mei colegi dacă au rămas, au avansat nişte discuţii. Aşteptăm să iasă şi restul colegilor şi să vedem care este concluzia. Vom gândi la rece, nu la cald”, a adăugat Valentina Saygo.

Update 3: Protestul în imagini. Filmare și montaj: Inquam Photos / Octav Ganea:

Update 2: Contabilii şi economiştii au plecat în marş spre Ministerul Finanţelor, după ce o delegaţie a protestatarilor a ieşit de la discuţiile avute cu reprezentanţii Guvernului.

„Am fost ascultaţi. Revenim în două zile cu nişte detalii specifice, modificări şi propuneri concrete – şi sperăm că se va transmite mai departe mesajul nostru”, a declarat, luni, pentru Agerpres, Valentina Saygo, economist, contabil şi antreprenor.

Potrivit acesteia, întâlnirea a avut loc cu doi consilieri de stat, unul dintre aceştia fiind Ovidiu-Nicolae Gheorghe, Consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului.

La 9:15 protestatarii au fost invitaţi la Guvern, iar la ora 12:30 la Ministerul Finanţelor.

Update 1: Mai multe sute de participanți la protest au ajuns deja în Piața Victoriei, în fața guvernului. Ei poartă pancarte cu mesaje anti-guvern și anti-ANAF

Economedia a explicat aici miza e-TVA și de ce a aprins spiritele între mediul de afaceri și Guvern.

Articol inițial: Contabili, economişti şi antreprenori organizează, luni, la Bucureşti, un protest pentru a atrage atenţia asupra a ceea ce ei numesc ”teroare fiscală” şi măsuri adoptate fără consultare publică, dar care au un impact major asupra întregii societăţi. Manifestarea, intitulată ”Fără haos în legislaţia fiscală”, va avea loc în intervalul 08.30 – 13.00, transmite News.ro.

Protestul ”Fără haos în legislaţia fiscală”, iniţiat de contabili, experţi, economişti şi antreprenori s-a propagat pe reţelele de socializare, dar a strâns susţinerea mai multor organizaţii de specialişti.

Manifestarea va avea loc în intervalul 08.30 – 13.00. Participanţii se strâng în Piaţa Victoriei şi vor porni în marş către ANAF şi Ministerul Finanţelor.

”Într-o ţară în care mediul de afaceri ar trebui să fie susţinut şi încurajat, suntem martorii unei realităţi alarmante: lipsa de transparenţă şi comunicarea deficitară a instituţiilor statului, care par să adopte măsuri pe furiş, noaptea, fără consultare şi fără a ţine cont de impactul devastator pe care îl au asupra contribuabililor şi a afacerilor. Acesta este contextul în care ne aflăm astăzi, un context în care haosul legislativ şi teroarea fiscală devin norma”, au transmis reprezentanţii Patronatului Antreprenorilor Contabili din România (PACR).

Potrivit acestora, ”recenta publicare a OUG 69/2024 şi OUG 70/2024 fără nicio consultare publică şi aprobarea acestora în doar două zile reprezintă doar vârful aisbergului. Aceste ordonanţe, care includ măsuri precum e-TVA şi e-Factura, nu sunt doar exemple de digitalizare prost implementată, ci şi manifestări ale unui sistem care ignoră complet principiile democraţiei şi ale dialogului social. Este revoltător cum se poate modifica o lege organică printr-un OUG, fără consultare, fără transparenţă şi fără respect”.

Organizatorii protestului au iniţiat şi o petiţie, intitulată ”Fără haos în legislaţia fiscală! Vrem predictibilitate!”.

Aceasta a fost deja semnată de peste 55.000 de persoane.

”Digitalizarea nu înseamnă birocratizare, iar e-TVA acest lucru îl reprezintă, în ambele forme publicatem (…) Cerem eliminarea E-TVA şi oprirea dictaturii fiscale exercitate prin ordonanţe de urgenţă emise noaptea”, se arată în petiţie.

Organizatorii au anunţat că o delegaţie a protestatarilor va fi primită la Ministerul Finanţelor.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) aanunţat că susţine protestul şi a realizat o listă cu 10 reventicări ale protestatarilor, pe care le redăm integral:

1. Eliminarea e-TVA – Evaziunea fiscală nu este în raportările contabile şi nici în e-urile ANAF-ului! Evaziunea fiscală este acolo unde nu e nimic, iar organele abilitate ar trebui să ştie deja!

2. Eliminarea obligativităţii transmiterii facturilor B2C în sistemul e-Factura – Este un atac la viaţa privată a persoanelor fizice, o procesare a datelor cu caracter personal în mod nelegal şi nejustificat.

3. Eliminarea schimbării caselor de marcat pentru QR Code – Nu este normal ca, după ce au fost schimbate toate casele de marcat din bani publici, să le schimbăm din nou, fără deduceri fiscale!

4. Revenirea la Legea Prevenţiei – Varianta anterioară legii 296/2023. Nu putem face afaceri sub presiune constantă, fără îndrumare şi avertisment.

5. Vrem predictibilitate – Conform articolului 4 din Codul Fiscal, orice modificare să fie realizată cu cel puţin 6 luni înainte de intrarea în vigoare, în special când vorbim de modificări de taxe şi obligaţii noi.

6. Respectarea dialogului social şi a transparenţei decizionale – Proiectele pentru OUG 69 şi OUG 70 au stat doar două zile în transparenţă decizională şi au fost aprobate fără dezbatere publică, cu aviz negativ de la CES.

7. Eliminarea declaraţiilor redundante – De la 1 ianuarie 2025 toţi contribuabilii sunt obligaţi la raportarea SAF-T, care conţine toate tranzacţiile economice ale unei firme.

8. Modificarea termenelor pentru notificări în relaţia cu ANAF – Contribuabilul are termene stricte, în timp ce ANAF are un termen de răspuns de 45 de zile.

9. Compensarea concediilor medicale cu contribuţiile sociale – Nu mai putem împrumuta statul ani de zile şi să plătim sănătate pentru concediile medicale!

10. Norme clare pentru RO-e-Transport

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

 1. Obligativitatea e-TVA, inseamna eliminarea celei mai mari parti din evziunea fiscala pt tva, dar sia evaziunii fiscale in general .
  Ori aproape nici un antreprenor sau contabil privat, nu doreste legislatie contra evaziunii fiscale .
  Adica evaziune, evaziune de la mic la mare, in orice domeniu .
  Un exemplu minor cu efecte mari : cate bonuri fiscale se emit in piete, frizerii, saloane coafura, mica horeca ?
  Ne facem ca nu vedem !
  Iar dl Ciolacu le da imediat drepate .
  Pacat .
  Iar in domeniul evaziunii fiscale, aceasta va creste mereu, si nu din cauza ANAF ului, ci a legislatiei care se da mereu in avantajul evazionistilor .
  Si culmea, cand se da in general ceva antievaziune, dl Ciolacu da imediat inapoi la un mic protest .
  Pacat !

  • Tu ai avut firma vreodata in viata ta? Sa emiti o factura sa nu o incasezi si statul sa vina sa iti ceara TVA? Cine lucreaza pe acte nu face evaziune, degeaba implementeaza e-spanac… Digitalizare pentru stat inseamna sa urce o hartie scanata intr-un „cloud”. In Bulgaria statul iti restituie TVA in 45 de zile daca nu iti plateste penalitati. Este o foame de bani la nivelul statului roman ceva ce pana acum nu a existat. Au toate datele la ANAF sa faca ei calculele, de ce vrei sa ceri inca o situatie de la mine? Au pus un popa la finante, sa puna unul cu scoala. Sa gaseasca unul care sa stie ce inseamna digitalizare, sa dai un click, sa accepte un certificat digital, sa completezi formulare intr-o pagina web nu foi scanate! Sunt doar incompetenti si ei si aia care ii voteaza!

  • „Obligativitatea e-TVA, inseamna eliminarea celei mai mari parti din evziunea fiscala pt tva” „cate bonuri fiscale se emit”. ahaaaa, nu intelesesem.deci dupa cum spui matale, e-TVA te ajuta sa colectezi tva si de la bonurile neemise. mare om asta care a inventat-o.

  • Imi pare rau, dar chiar nu intelegeti nimic.

   e-TVA = sttaul ia documente (bagate chiar de firme in sistemul ANAF prin eFacatura si alte declaratii!!) si scoate el un decont imaginar, Adica un document prin care stabileste el cat TVA e de plata. Doar ca ANAF NU are toate datele si vor fi diferente mari. Firmele se vor urca pe pereti incercand sa explice luna de luna diferentele „in maxim 10 zile”, ca altfel curg amenzile!

   Care e legatura cu cei care „nu bonuri fiscale se emit in piete, frizerii, saloane coafura, mica horeca”? Intelegeti ca aia nu emit absolut nimic, nici facturi, nici bonuri fiscale, nici efactura, nici nimic, deci ii doare de e-TVA fix in pix?

   Ca Bolos si Ciolacu ii iau la suturi iar si iar tot pe aia care faca eforturi disperate sa respecte toate legislatia asta dementa? In loc sa mearga acolo unde se face evaziune la nivel mare, aadica comert cu alcool, cereale, fructe, panificatie si operatii transfrontaliere?