G4Media.ro

Constantin-Daniel Cadariu: Voucherele de vacanţă pot fi acordate şi angajaţilor din sectorul…

Sursa foto: Pixabay

Constantin-Daniel Cadariu: Voucherele de vacanţă pot fi acordate şi angajaţilor din sectorul privat, iar valoarea maxima poate ajunge la 13.800 de lei

Voucherele de vacanţă pot fi acordate şi angajaţilor din sectorul privat, iar valoarea maxima poate ajunge la 13.800 de lei, echivalentul a şase salarii minim brute garantate pe ţară, conform unui comunicat al Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului (MAT).

„Voucherele de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern. Mai mult, pe durata acestui an, prin comparaţie cu angajaţii din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanţă. Datorită impactului pozitiv de pe plan economic şi social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată creşte atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, conform Agerpres.

Printre avantajele angajatorilor care acordă vouchere de vacanţă, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului menţionează 100% deductibilitate fiscală în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal şi scutirea de contribuţia asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului. De asemenea, sunt scutite de la plata contribuţiilor sociale datorate de angajat.

Voucherele de vacanţă primite de salariaţi pot fi folosite pentru achiziţionarea serviciilor de cazare, iar în pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi adăugate şi alte servicii precum masă, transport sau tratament balnear. Legislaţia în vigoare privind acordarea acestora este: OUG nr. 8/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Emiterea voucherelor de vacanţă poate fi făcută doar de către entităţile autorizate de Ministerul Finanţelor Publice. În perioada 2022-2026, acestea vor fi acordate exclusiv pe suport electronic. Mai mult, în vederea digitalizării, sunt disponibile aplicaţii mobile gratuite pentru utilizatori, cât şi platforme online de comandă pentru angajatori, prin care se asigură accesul rapid la informaţii sau se pot plasa comenzi rapide şi se pot vizualiza statistici, rapoarte, istoric de operaţiuni şi tranzacţii.

Guvernul României a adoptat, vineri, Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, care prevede acordarea voucherelor de vacanţă pentru angajaţii din sectorul bugetar, în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2026, a anunţat Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

Potrivit unui comunicat al MAT, acceptarea voucherelor de vacanţă, acordate de instituţiile publice, se adresează doar unităţilor afiliate care nu înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, mai vechi de 90 de zile.

Totodată, de la 1 aprilie 2022, unităţile afiliate sunt obligate să transmită facturile emise titularilor în sistemul naţional RO e-Factura.

„În actualul context epidemiologic, a fost necesară şi prelungirea valabilităţii voucherelor de vacanţă emise în ianuarie 2019 – decembrie 2020, indiferent de suport, până la data de 30 iunie 2022. Decizia a fost luată în condiţiile în care o parte dintre vacanţele achiziţionate de români în perioada pandemică, prin această metodă de plată, nu au putut fi derulate corespunzător. De asemenea, măsura va încuraja practicarea turismului intern în extrasezon”, se precizează în comunicat, potrivit Agerpres.

În perioada 2022 – 2026, voucherele de vacanţă urmează să fie emise doar pe suport electronic

Sursa foto: Pixabay

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. De ce nu se dau vouchere de vacanta și angajaților din privat tot de unde se dau și bugetarilor- adică din Buget ?!

 2. Cand vine vorba de cotizat,e al tuturor.Fiind ghinionist daca lucrezi la ,,patron,,esti la mila acestuia.care ,,patron,,(de fapt toti acesti,,antreprenori,,sunt escroci)poate considera ca nu se,,merita,,sa se complice cu statul mafihot:)))pentru tine si mine.
  Intrebarea e alta,de cand si pana unde se poate ajunge la 13mii de lei valoarea vucerului pentru o persona?
  Va dati seama ca sunt grave inechitati sociale si se fura cu 10 maini care cum se descurca.
  De aia suntem condusi de primitivi grobieni,fosti tractoristi,croitorese si altii ajunsi prin guwernerul Romaniei.
  La multi Ani Romania!

 3. Pai cum sa facă asa…
  Acum fraierii din privat plătesc voucherele de vacanta ale celor de la buget.
  Le convine de minune, mai ales ca 2/3 din bugetari sunt toți cumetri, veri, nepoți, amante, etc…

 4. Respect pentru modul de colaborare cu mediul de afaceri! Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc apreciază acest succes, în urma efortului comun!

 5. Vai ,vai ce de noutăți a aflat acest domn și crede ca nici noi nu știam!😂